Wenecja (Veneto) - region położony w północno - wschodniej części Włoch. Jego powierzchnia wynosi 18 364 km2 i większą część stanowią niziny. W statystykach ilościowej produkcji wina Wenecja zajmuje pierwsze miejsce, co stanowi aż 20% całej produkcji krajowej.
W XX wieku filoksera (choroba winorośli) wyniszczyła prawie całość upraw i dlatego sięgnięto po sadzonki francuskie takie jak Merlot, Cabernet-Sauvignon czy Cabernet-Franc. Zachowały się na szczęście niektóre gatunki autochtoniczne , królujące po dzień dzisiejszy. Najsłynniejsze z nich to Prosecco, białe wino musujące uzyskiwane z winogron ze szczepu Glera. Najlepsza strefa produkcji Prosecco to okolice Treviso, a dokładnie strefa Conegliano i Valdobbiadene z podstrefami Cartizze i Colli Asolani. Wina musujące są bardzo popularne w samych Włoszech ale również wśród klienteli międzynarodowej.Prosecco należy do najbardziej rozpoznawalnych wśród tego gatunku win.
Wina białe, świetnie pasujące do kuchni regionalnej, opartej na rybach i owocach morza, poławianych z Morza Adriatyckiego , wyróżniają się delikatnością, świeżością i lekkością. Wina tego typu uzyskuje się ze szczepów autochtonicznych jak na przykład Garganega (znane wino ze strefy i pod nazwą Soave) oraz wiele innych , międzynarodowych gatunków, dobrze zadomowionych w panującym tu klimacie: Sauvignon Blanc, Pinot Bianco, Pinot Grigio,Chardonnay.
Połączenie lokalnych gatunków białych winorośli odnajdujemy w winie Custoza, oryginalne i jednoszczepowe wino weneckie to Lugana, ze szczepu Trebbiano di Lugana.Wina czerwone charakterystyczne dla regionu to Valpolicella i Bardolino. Obydwa te gatunki pochodzą ze szczepów autochtonicznych : Corviny, Molinary i Rondinelli. Winogrona te uprawiane w klasycznej strefie w okolicach Werony , także w gatunku Superiore wyróżniają się owocowym bukietem i niezłą strukturą. Niewątpliwie sztandarowym winem Veneto jest Amarone della Valpolicella , którego popularność w ostatnich latach znacznie wzrosła. To wyjątkowe wino wytwarzane jest z winogron poddanych uprzednio procesowi suszenia (tzw. appassimento). Winogrona po wendemii układane są na specjalnych siatkach i pozostawione przez klika miesięcy, dzięki czemu koncentrują w sobie większą zawartość cukru. Następnie poddawane są procesowi winifikacji i długiemu leżakowaniu w drewnie i w butelce . Nazwa wina Amarone
pochodzi od włoskiego amaro
- gorzki
. Ze względu na ten specyficzny proces produkcji rzeczywiście wino to o bardzo bogatym ,wręcz granatowym kolorze, bogatej konsystencji i strukturze cechuje się lekko gorzkawą aczkolwiek delikatną i aksamitną nutą. Wato zaznaczyć, że sposób uzyskiwania tego szlachetnego trunku nie uległ zasadniczym zmianom na przestrzeni wieków. Jego początki według zachowanych przekazów historycznych sięgają czwartego wieku po Chrystusie.
Veneto to nie tylko wina ale także świetna oliwa z oliwek. Sprzyjający łagodny klimat sprawił, że drzewa oliwkowe znalazły tutaj dogodne warunki rozwoju. Szczególnie znanym i jakościowo doskonałym miejscem produkcji oliwy extravergine jest wybrzeże Jeziora Garda. Oliwa produkowana tutaj należy do kategorii DOP - Denominazione di Origine Protetta - Chroniona Nazwa Pochodzenia.