Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.


Notice: Undefined variable: producers_array in /home/villalaskowa/ftp/templates/responsive_main_region_information.php on line 29

Informacje o regionie

Wenecja (Veneto) - region położony w północno - wschodniej części Włoch. Jego powierzchnia wynosi 18 364 km2 i większą część stanowią niziny. W statystykach ilościowej produkcji wina Wenecja zajmuje pierwsze miejsce, co stanowi aż 20% całej produkcji krajowej.

W XX wieku filoksera (choroba winorośli) wyniszczyła prawie całość upraw i dlatego sięgnięto po sadzonki francuskie takie jak Merlot, Cabernet-Sauvignon czy Cabernet-Franc. Zachowały się na szczęście niektóre gatunki autochtoniczne , królujące po dzień dzisiejszy. Najsłynniejsze z nich to Prosecco, białe wino musujące uzyskiwane z winogron ze szczepu Glera. Najlepsza strefa produkcji Prosecco to okolice Treviso, a dokładnie strefa Conegliano i Valdobbiadene z podstrefami Cartizze i Colli Asolani. Wina musujące są bardzo popularne w samych Włoszech ale również wśród klienteli międzynarodowej.Prosecco należy do najbardziej rozpoznawalnych wśród tego gatunku win.

Producenci w regionie

    Nie znaleziono produktów pasujących do wybranych parametrów.