Informacje o producencie
Wina Włoskie
Opcje wyszukiwania
Nie znaleziono produktów pasujących do wybranych parametrów.
Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Produktów: 8
Produktów: 15
Produktów: 7
Produktów: 4
Produktów: 6
Produktów: 9
Produktów: 17
Produktów: 15
Produktów: 5
Produktów: 57
Produktów: 7
Produktów: 7
Produktów: 35
Produktów: 36
Region: Lombardia
Produktów: 12
Region: Friuli - Wenecja Julijska
Produktów: 6
Region: Toskania
Produktów: 2
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Piemont
Produktów: 11
Region: Lombardia
Produktów: 3
Region: Piemont
Produktów: 7
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 3
Region: Abruzja
Produktów: 8
Region: Sardynia
Produktów: 7
Region: Emilia-Romania
Produktów: 4
Region: Sycylia
Produktów: 7
Region: Piemont
Produktów: 9
Region: Apulia
Produktów: 8
Region: Bazylikata
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 4
Region: Marche
Produktów: 5
Region: Apulia
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 10
Region: Wenecja
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 9
Region: Górna Adyga
Produktów: 9
Region: Kampania
Produktów: 7
Region: Kampania
Produktów: 10
Region: Piemont
Produktów: 30
Nie znaleziono produktów pasujących do wybranych parametrów.
Wino wytrawne białe ze szczepu Sauvignon. Sprzyjający klimat Friuli, strefa wschodnia - Colli Orientali, z łagodnymi pagórkami, bliskością morza i podłożem piaszczysto-gliniastym, dobrym dla winorośli, stwarza doskonałe warunki uprawy właśnie szczepów białych. Sauvignon z tego regionu zachwyca swoim niesamowitym bukietem aromatycznym i mocą.
Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
Zapach: złożony, intensywny, nuty papryki, szałwii, czarnego bzu.
Smak: bogaty, miękki, długo wyczuwalny w ustach.
Łączenie z potrawami: doskonałe do dań na bazie owoców morza, do ryb w sosach i marynatach, do risotto ze szparagami.
Temperatura serwowania: 12°C.
Nie należy zbytnio go schładzać, aby nie zubożyć walorów zapachowo-smakowych.
Zawartość alkoholu: 13,5%.
Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Wapienno gliniaste podłoże strefy Lison Pramaggiore sprzyja popularnemu i lubianemu na całym świecie gatunkowi winogron. Chardonnay pachnie świeżymi i dojrzałymi owocami i nie drażni nadmierną kwasowością również dlatego ,że przez pięć miesięcy fermentowało w kontakcie z tzw. szlachetnymi resztkami winogron.
Kolor: żółty słomkowy intensywny.
Zapach: wyrazisty, nuty owocu gruszki i jabłka.
Smak: wytrawny, mineralny, zrównoważony.
Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do przystawek, delikatnych serów i ryb.
Temperatura serwowania: 10°/12°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%.
Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cabernet Sauvignon. Francuski szczep dobrze zadomowiony w Wenecji Wschodniej nie daje tutaj wielkich i strukturalnych win. Są one zdecydowanie lekkie, umiarkowanie taniczne i przyjemnie owocowe, dokładnie takie jak Cabernet Ornelii. Starannie opracowane wino, niestarzone w drewnie o intensywnym kolorze dobrze łączy się z daniami na bazie pieczeni mięsnych.
Kolor: czerwony intensywny.
Zapach: nuty dojrzałych czerwonych owoców, jeżyny.
Smak: wytrawny, świeży.
Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni z białego mięsa, do mięs duszonych i twardych serów.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Sangiovese z dodatkiem Merlot. Nazwa Vigna Casi nawiązuje do winnicy, z wł. vigna, usytuowanej na wzgórzach dochodzących do 450 m. Typologia Riserva oznacza wydłużony czas leżakowania wina, który stosuje się tylko dla najlepszych roczników. Rok 2005 należał do udanych dla Toskanii, stad też decyzja producenta o opracowaniu Riservy. W proporcjach 50/50 przez 18 miesięcy leżakowało w beczkach z dębu słoweńskiego i przez 12 miesięcy w małych beczkach z dębu francuskiego (225 hl - barriques), po czym przez kolejny rok odpoczywało w butelce.Tak staranny proces starzenia wina sprawił,że powstało naprawdę doskonałe i wykwintne wino.
Kolor: intensywnie czerwony rubinowy.
Zapach: owocowy i kwiatowy, nuty hiacyntu, czereśni, lukrecji, jako pochodne starzenia wyczuwalne nuty wanilii, skóry, tytoniu, przypraw, delikatnych tanin.
Smak: aksamitny, harmonijny.
Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs ,także grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych.
Temperatura serwowania: 18/20ºC.
Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem.
Zawartość alkoholu: 13,5%.
Wino wytrawne musujące czerwone z autochtonicznego szczepu Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Pochodzi z winnic usytuowanych na pagórkowatych terenach na południe od Modeny. Wytwarzane jest metodą Charmat, czyli powtórnej fermentacji w dużych zbiornikach ciśnieniowych. Charakterystyczny purpurowy kolor i obfita pianka to atrybuty tego wina. Gatunek Grasparossa di Catelvetro cechuje się intensywną nutą aromatyczną, owocowo-winną. Wśród wszystkich czterech typów Lambrusca , klasyfikowanych jako DOC posiada najlepszą strukturę i jest winem o pełnej budowie .Wersja secco czyli wytrawna , to klasyczne wydanie tego wina. Lekkie i przyjemne do picia Lambrusco doskonale łączy się z daniami regionalnej kuchni modeńskiej ale równie dobrze komponuje z wędlinami i tłustymi potrawami typu gicz czy golonko.
Kolor: czerwony rubinowy intensywny z refleksami fioletowymi.
Zapach: aromatyczny, intensywny, nuty winne i dojrzałych owoców leśnych.
Smak: świeży, miękki, pełny.
Łączenie z potrawami: do wędlin, do dań typu pierogi nadziewane mięsem, również do makaronów z sosami mięsnymi, do tłustych potraw.
Temperatura serwowania: 13°/15°C.
Zawartość alkoholu: 10,5 %.
Il Cavaliere- Kawaler,Rycerz. Jest to wino pochodzące z jego najmłodszych winnic, pełne wigoru i młodzieńczej werwy. Fermentacja i leżakowanie wina również odbyło się bez stosowania beczek drewnianych. W porównaniu do
Na Votajest jeszcze bardziej aromatyczne z wyraźną nutą przypraw. Świetnie komponuje się z potrawami z dużą ilością aromatów i ziół.Kolor: czerwony rubinowy żywy, z refleksami fioletowymi.
Wino wytrawne czerwone, z autochtonicznego szczepu piemonckiego Freisa. W dialekcie freisa oznacza frezję, czyli kwiat, cechujący się fioletowo – czerwoną barwą. Ta wdzięczna nazwa nawiązuje więc do koloru wina. Wzmianki o szczepie pochodzą z końca XVIII wieku i już wtedy uzyskiwane z niego wino było cenione i uznane, szczególnie w Piemoncie. Freisa naszego producenta odpoczywa w drewnianych beczkach a następnie poddana jest krótkiej fermentacji w dużym zbiornku tzw.autoclave. Stąd też charakterystyczny dla Freisy bardzo delikatnie musujący posmak i rześkość. Wino to doskonale komponuje się w połączeniu z tłustymi potrawami oraz wędlinami.
Kolor: rubinowy, intensywny, żywy.
Zapach: winny i owocowy, nuty czereśni, jeżyny i maliny.
Smak: bogaty, przyjemnie wytrawny.
Łączenie z potrawami: przystawki na bazie mięs, do wędlin, do dań na bazie makaronów, potraw smażonych, piemonckiego sosu bagna cauda.
Temperatura serwowania: 14°/16°C.
Zawartość alkoholu: 13%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu weneckiego Refosco dal Peduncolo Rosso. W dosłownych tłumaczeniu nazwa szczepu oznacza kiść winogron o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Znany był już w czasach rzymskich i nieodłącznie związany jest terytorium tzw. Trzech Wenecji. Refosco to wino o pięknym intensywnym kolorze , nie leżakuje się go w drewnie ponieważ zaleta tego wina to właśnie rześkość i świeżość owocu. Refosco Ornelli pochodzi z jej zadbanych i słonecznych winnic. Polecamy go jako wyborny dodatek do polskiego bigosu.
Kolor: czerwony żywy z refleksami filetowymi.
Zapach: intensywny, nuty owoców dojrzałej maliny i dzikiej jeżyny.
Smak: pełny, mocny, lekko taniczny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do bigosu, albo bardziej klasycznie do wołowiny z grilla z rukolą.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%.
Wino wytrawne czerwone uzyskane z połączenia Barbery, Cabernet Sauvignon i Merlot. Typowo piemoncki szczep w towarzystwie międzynarodowego Cabernet Sauvignon i Merlot, łączy się harmonijnie w winie o nazwie Tutti per Uno – Wszyscy za jednego. Nuty owoców to zasługa Barbery, Cabernet i Merlot dodają winu struktury, barwy i miękkości. Leżakowane w drewnie jest winem o dużej mocy i łagodnej taninie.
Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
Zapach: złożony,nuty dojrzałych owoców, wanilii i przypraw.
Smak: wytrawny, miękki, długo wyczuwalny w ustach.
Łączenie z potrawami: do dań na bazie czerwonych mięs, pieczonych i duszonych, do dań na bazie grzybów, dziczyzny, do serów sezonowanych, pleśniowych i pikantnych.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 14%.
Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Ten francuski szczep bardzo dobrze zadomowił się w Piemoncie i miejscowi rolnicy chętnie obsadzają go na swoich winnicach. Praktyczne opakowanie typu Bag in Box daje gwarancję świeżości wina nawet po jego otwarciu, zawartość kartonu można spożyć do 6 miesięcy.
Kolor: żółty słomkowy.
Zapach: owocowy z nutami brzoskwiniowymi.
Smak: wytrawny, delikatny, rześki.
Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif, bardzo dobrze komponuje się z lekkimi przystawkami i zupami, dobre do dań na bazie ryb i jajek.
W ciepłe dni podawać mocno schłodzone jako dodatek do każdego lekkiego posiłku.
Temperatura serwowania: 10/12°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%.