Informacje o producencie
Wina Włoskie
Opcje wyszukiwania
Nie znaleziono produktów pasujących do wybranych parametrów.
Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Produktów: 8
Produktów: 15
Produktów: 7
Produktów: 4
Produktów: 6
Produktów: 9
Produktów: 17
Produktów: 15
Produktów: 5
Produktów: 57
Produktów: 7
Produktów: 7
Produktów: 35
Produktów: 36
Region: Lombardia
Produktów: 12
Region: Friuli - Wenecja Julijska
Produktów: 6
Region: Toskania
Produktów: 2
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Piemont
Produktów: 11
Region: Lombardia
Produktów: 3
Region: Piemont
Produktów: 7
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 14
Region: Wenecja
Produktów: 3
Region: Abruzja
Produktów: 8
Region: Sardynia
Produktów: 7
Region: Emilia-Romania
Produktów: 4
Region: Sycylia
Produktów: 7
Region: Piemont
Produktów: 9
Region: Apulia
Produktów: 8
Region: Bazylikata
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 4
Region: Marche
Produktów: 5
Region: Apulia
Produktów: 7
Region: Toskania
Produktów: 10
Region: Wenecja
Produktów: 5
Region: Toskania
Produktów: 9
Region: Górna Adyga
Produktów: 9
Region: Kampania
Produktów: 7
Region: Kampania
Produktów: 10
Region: Piemont
Produktów: 30
Nie znaleziono produktów pasujących do wybranych parametrów.
Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu weneckiego Friulano. Tokai z Friuli, zwany potocznie Friulano, aby nie nasuwać skojarzeń ze słynnym winem węgierskim, jest przykładem wina silnie związanego ze swoim terytorium. Występuje w całym regionie, ale w zależności od strefy pochodzenia zmieniają się jego cechy. Friulano z winnicy o nazwie Ronc de Schene posiada ciekawą nutę zapachową, jest winem delikatnym i bardzo przyjemnym pomimo dość wysokiej zawartości alkoholu. Doskonale sprawdza się jako dodatek do aperitifu i lekkich dań.
Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
Zapach: delikatny, aromatyczny, nuty polnych kwiatów i migdałów.
Smak: wytrawny, rześki.
Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, przystawek i dań na bazie ryb i białych mięs.
Temperatura serwowania: 10°/12°C.
Zawartość alkoholu: 13%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Ciliegiolo i Canaiolo z dodatkiem Czerwonej Malwazji i Montepulciano. Ciekawe wino o wdzięcznej nazwie Chicchirossi czerwone grona, oddające urok Toskanii o dziwo bez udziału Sangiovese. To świadomy i trochę przekorny wybór producenta po to aby wyeksponować potencjał mniej znanych ale równie ciekawych gatunków winogron. Malwazja i Ciliegiolo nadają winu mocno owocowy posmak, Canaiolo i Montepulciano wzmacniają strukturę i nadają krągłości. Staranny i ręczny zbiór winogron ( z dodatkowym selekcją owoców tuż przed fermentacją) oraz ponad roczny czas leżakowania w małych barriques i dużych tonneaux składają się na to ładnie zbudowane i konsystente wino. Posiada certyfikat upraw biologicznych.
Kolor: czerwony rubinowy z refleksami purpurowymi, nasycony.
Zapach: świeży, skoncentrowany, owocowy, miękki, bardzo przyjemny.
Smak: aksamitny, zrównoważony.
Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek po toskańsku, wędlin, crostini ale także do aromatycznych i tłustych sosów typu ragu, amatriciana, carbonara, do pieczeni z białego mięsa, również do roast-beef-u.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Barbaresco to obok Barolo najsłynniejsze wino Piemontu, które wytwarzane jest w trzech miejscowościach tego regionu - Barbaresco, Neive i Treiso. Nasz dostawca Luigi Giordano pochodzi z Barbaresco. Jego winnice usytuowane są na południowych i południowo-zachodnich stokach okolicznych wzgórz. Montestefano to nazwa najstarszej z winnic, która dzięki idealnemu nasłonecznieniu (południowa ekspozycja) rodzi doskonałe winogrona . Ręczny zbiór tych winogron oraz długotrwały proces fermentacji wina i następnie jego leżakowania daje efekty w postaci wybornego gatunku Barbaresco. Przez 24 miesiące odpoczywa ono w dużej beczce z dębu słoweńskiego i przez kolejne 12 miesięcy w butelce.
Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
Smak: wytrawny, zdecydowany, bardzo elegancki.
Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
Zawartość alkoholu: 13,5%
Wino białe słodkie ze szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Moscato Bianco, Białe Moscato, lokalnie zwane Moscatello. Pochodzi z pagórkowatych winnic w okolicy Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno wschodniej części regionu. Aromatyczny szczep Moscato zadomowił się również tutaj, na wapienno-gliniastym podłożu i na pełnych słońca południowych winnicach. Zbiory odbywają się na przełomie września i października, kiedy winogrona Moscato są bardzo mocno dojrzałe. Z nasyconych naturalną słodyczą winogron powstaje to doskonałe wino w wersji Passito. Termin ten oznacza technikę winifikacji z wł. appassimento, polegającą na podsuszaniu zebranych winogron na specjalnych siatkach i w odpowiednio wentylowanych pomieszczeniach. Przez ponad miesiąc od zbiorów, aż do grudnia winogrona potęgują w sobie potencjał aromatyczny i zostają następnie przerobione na wino. Przez 6 miesięcy Passito naszego producenta leżakowało w drewnie.
Kolor: żółty z refleksami bursztynowymi.
Zapach: aromatyczny, złożony, nuty dojrzałych winogron, rodzynek, miodu.
Smak: słodki, aksamitny.
Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów na bazie kruchych ciast i ciasteczek, do serów typu gorgonzola lub roquefort. Równie dobre jako wino do medytacji, po posiłku.
Temperatura serwowania: 12°C.
Zawartość alkoholu: 15%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Piedirosso. Pochodzi z winnic usytuowanych w okolicach Monte Taburno, Góra Taburno w prowincji Benevento. Ten antyczny szczep należy do najbardziej charakterystycznych gatunków Kampanii, obok słynnego Aglianico. Oryginalna nazwa dialektalna brzmi Per e‘palummo, co dosłownie oznacza gołębia stopa o charakterystycznym czerwonawym kolorze, podobnie jak czerwony kolor szypułek i gałązki winogron Piedirosso. Jest to wino niestarzone w drewnie, o ładnie zaznaczonej nucie owocowej, przyjemnie wytrawne i miękkie. Ciekawe wino autochtoniczne warte spróbowania do posiłku.
Kolor: czerwony rubinowy.
Zapach: owocowy, nuty maliny i dojrzałej czereśni.
Smak: wytrawny, owocowy, miękki.
Łączenie z potrawami: doskonale do całego posiłku, do dań na bazie białych mięs.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 12,5 %.
Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Fiano. Najlepsze wino w całej gamie win rodziny Scuotto. Dorodne grona białego Fiano zbierane są ręcznie w pierwszym tygodniu listopada. Fermentacja wina rozpoczyna się w specjalnych owalnych beczkach wykonanych z dębu alzackiego, o pojemności 25 hl. Proces ten trwa dwanaście miesięcy, po czym wino zostaje przelane do butelek bez poddawania go żadnej filtracji i stabilizacji. Tak naturalny proces jego wytwarzania sprawia, że w zależności od rocznika „Oi Ni” zaskakuje potencjałem i charakterem. Jego nazwa to dialektalne przywołanie, które dosłownie znaczy „ej chłopaku”, zapewne pełnego wigoru i dziecięcej fantazji, podobnie jak to właśnie wino. Duma producenta nagradzana wieloma wyróżnieniami, wśród których Oscar del Vino w edycji Gambero Rosso 2016. Mocne, konsystentne i bogate białe wino dla osób potrafiących docenić szlachetne bogactwo enologiczne Irpinii.
Kolor: złoty połyskliwy.
Zapach: złożony, bogaty, owocowo-kwiatowy, nuty brzoskwini, róży, miodu, suszonych moreli, magnolii, ananasa, polnego kopru, prażonych orzechów, owoców kandyzowanych.
Smak: wytrawny, ciepły, miękki, wino o bogatej strukturze.
Łączenie z potrawami: doskonałe do wątróbki fois gras, do serów pleśniowych i sezonowanych, do serów kozich. Doskonałe wino do medytacji.
Temperatura serwowania: 13°/14°C.
Zawartość alkoholu: 14,5%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Colorino i Merlota. Niezwykle przyjemne do picia Chianti w typowo toskańskim wydaniu. Niestarzone w drewnie, pachnie dojrzałymi poziomkami i malinami, w smaku delikatnie taniczne i lekkie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do większości potraw dla zwolenników win czerwonych, ze szczególnym wskazaniem na dania z dodatkiem sosów pomidorowych.
Kolor: czerwony, rubinowy.
Zapach: owocowy, nuty dojrzałej poziomki i maliny.
Smak: łagodnie taniczny, miękki.
Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, potraw na bazie mięs, sosów mięsnych, potraw z dodatkiem pomidorów i sosów pomidorowych.
Temperatura serwowania: 15°/17°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile z dodatkiem Merlot. Jest to podstawowa wersja szlachetnego wina Nobile, poddana krótszemu, bo półrocznemu leżakowaniu w beczkach z dębu francuskiego. Jest przez to winem delikatnym, ale odznaczającym się dobrą nutą owocową i strukturą.
Kolor: czerwony rubinowy, żywy.
Zapach: winny, dojrzałej śliwki, fiołkowy
Smak: aksamitny, harmonijny, elegancki.
Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs czerwonych i pieczeni, mięsnych sosów makaronowych.
Temperatura serwowania: 16°/18°C
Zawartość alkoholu: 13%.
Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów pochodzących z Apulii - Negroamaro i Malvasia Nera (Czarna Malwazja). Apelacja DOC Copertino to niewielka strefa na południowy wschód od Lecce, w połowie drogi miedzy Morzem Jońskim i Adriatykiem. Winorośl uprawiono tutaj już w wiekach średnich, natomiast charakterystyczny mikroklimat Copertino sprawił, że w roku 1977 uzyskała apelację DOC. Jedna z charakterystyk tej strefy to metoda uprawy winorośli zwana ad alberello - z wł.albero - drzewo, gdzie pień drzewka winnego osiąga wysokość około jednego metra. Copertino Rosso naszego partnera z Apulii to doskonałe wino, nagradzane przez wiele włoskich przewodników o winie. Bogate, aksamitne i owocowe zachęca kolorem i przyjemnym smakiem. Wino niestarzone w drewnie.
Kolor: czerwony rubinowy z refleksami bordowymi.
Zapach: bogaty, złożony, nuty jeżyny i śliwki, czarnego pieprzu.
Smak: ciepły ,miękki, okrągły, elegancki.
Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, również z grilla.
Temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 13%.