Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Zdrowotne właściwości oliwy extravergine

O tym, że oliwa extravergine z oliwek ma właściwości prozdrowotne wiadomo od czasów starożytnych, kiedy to oliwę wykorzystywano do wytwarzania medykamentów.

Ważnym punktem zwrotnym nad badaniami oliwy stał się rok 1952. Amerykański profesor Ancel Keys przyjechał do Neapolu, aby rozpocząć pracę naukową na temat nawyków żywieniowych Włochów i porównania ich z nawykami Amerykanów oraz odnieść je do ryzyka chorób układu krążeniowego.

Opracowania te były podstawą słynnego studium “Seven Countries Study” , w którym porównano diety siedmiu różnych krajów świata. Wynikało z niego jasno, że dieta śródziemnomorska, oparta na jedzeniu makaronu, ryb oraz warzyw i przyprawiania ich jedynie oliwą z oliwek, redukuje drastycznie ryzyko zawałów i zatorów.

Oliwa z oliwek  jest fundamentalnym elementem diet ukierunkowanych na obniżenie cholesterolu.

Uważa się powszechnie, że aby nie narażać się na podwyższony cholesterol i cieszyć się ogólnie dobrym zdrowiem, konieczne jest trzymanie się diety możliwie najuboższej w tłuszcze.

Taka dieta uboga w tłuszcze może się przyczynić nie tylko do obniżenia złego cholesterolu (LDL) ale także do zakłóceń dobrego cholesterolu (HDL), zwanego „sprzątaczem” naczyń krwionośnych, co z kolei może dorowadzić do dysfunkcji wielu organów ciała.

Natomiast dieta oparta na oliwie z oliwek pomaga w utrzymaniu niskiego poziomu złego cholesterolu ale chroni jedocześnie dobry cholesterol (ochrona w postaci kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, obfitujących w oliwie), dzięki czemu naczynia krwionośne pozostaną zawsze czyste.

Najnowsze badania udowodniły, że oliwa z oliwek pomaga w zapobieganiu chorób układu trawiennego , starzeniu się kości i niektórym typom nowotworów.

Wszystkie te elementy powodują, że oliwa z oliwek jest podstawowym czynnikiem zdrowego życia, długiego i zrównoważonego, niezależnie od miejsca w którym mieszkamy i wieku każdego z nas. Właściwości terapeutyczne oliwy, choć znane od wieków, cały czas są odkrywane na nowo, a często nawet zaskakują.

Warto sięgać po dobrą oliwę i nie postrzegać jej w kategorii drogiego czy luksusowego dodatku, ale czegoś, co wpływa na nasze zdrowie a nawet może leczyć. Jesteśmy tym co jemy, to powiedzenie sprawdza się od zawsze.