Apulia (Puglia) - region Włoch położony w południowo-wschodniej części kraju o powierzchni 19 361 km2. Graniczy z Molise, Bazylikatą i Kampanią, oblewają go wody Morza Adriatyckiego i Jońskiego. 1,5% całego terytorium stanowią góry, 45,3% tereny pagórkowate i 53,2% to płaskowyż. Od północy na południe ciągną się cztery główne strefy tego regionu - Gargano, Tavoliere, Murgia i Salento. Ponad sto tysięcy hektarów winnic ulokowanych jest na płaskowyżu z przewagą gatunków czerwonych. Apulia obok Veneto jest największym producentem wina w całych Włoszech, produkcja roczna wynosi ponad siedem milionów hektolitrów.
Winorośl przywędrowała tutaj dzięki Fenicjanom. Dwa tysiące lat przed naszą erą sprowadzili oni sadzonki winorośli i upowszechnili metody uprawy. Za czasów Cesarstwa Rzymskiego wino z Apulii było znane i cenione, w wiekach średnich handlowano nim na dużą skalę dzięki Wenecjanom. W XIX wieku Apulia stała się prawdziwym rezerwuarem wina dla całej Europy, zaatakowanej filokserą. Powierzchnia upraw zostaje potrojona, o winach z Apulii mówi się vini da taglio
- czyli służących jako dodatek do lokalnych win francuskich czy to północnowłoskich. Niestety choroba winorośli dotyka również i ten malowniczy zakątek Italii, począwszy od roku 1919 w ciągu pięciu lat większość winnic uległa zniszczeniu, potrzeba będzie dziesiątek lat aby odtworzyć uprawy. Na szczęście udało się odbudować potencjał enologiczny tego miejsca. Dzisiaj wina z Apulii to nie tylko wina da taglio
ale przede wszystkim oryginalne i autochtoniczne gatunki, często z bardzo dobrym parametrem jakości do ceny. Króluje tutaj czerwone Negroamaro i Primitivo, Malvasia Nera, Uva di Troia, Bombino Nero oraz gatunki białe - Malvasia, Bombino Bianco, Verdeca, Bianco di Alessano oraz międzynarodowe Chardonnay i Sauvignon. Na szczególną uwagę zasługują wina różowe, uzyskiwane głownie z Negroamaro. Wina te posiadają bardzo przyjemny potencjał aromatyczny i dobrą strukturę. Należą do jakościowo najlepszych włoskich win różowych. Wina z Apulii to 4 apelacje DOCG, z której trzy przyznane strefie Castel del Monte (Murgia), położonej w prowincji Bari oraz 28 apelacji DOC.
Malownicza i pełna słońca Apulia oprócz wina produkuje doskonałą oliwę extravergine z oliwek. Połowa całej produkcji włoskiej oliwy pochodzi z gajów oliwnych położonych właśnie tutaj. Mówiąc o Apulii nie sposób nie wspomnieć o doskonałej kuchni, według niektórych jednej z najlepszych w ogóle. Zachwyca prostotą i nieprawdopodobną wręcz różnorodnością, począwszy od warzyw i sałat, a skończywszy na owocach morza, wędlinach, jagnięcinie, serach i wyrabianych ręcznie makaronach.
Urok tego miejsca polega także na niewielkiej póki co komercjalizacji. Czyste morze, wspaniała pogoda, dobre jedzenie i wino stawiają Apulię pośród ulubionych miejsc odwiedzanych w sezonie przez samych Włochów i zagranicznych turystów, którzy nie szukają masowej rozrywki.