Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Bazylikata – region położony w Południowych Włoszech, graniczący z Kampanią, Apulią i Kalabrią. Nazywa się też go Lukanią, prawdopodobnie od antycznego ludu Lyków, który przywędrował tutaj z Anatolii. Większość terytorium stanowią góry i tereny pagórkowate, tylko 8% powierzchni to płaskowyż.

Jest to jeden z biedniejszych regionów Włoch, przez lata zaniedbany i niedoinwestowany dopiero teraz zaczyna się przeobrażać i poprawiać zaległości, głównie w szeroko pojętej infrastrukturze. Mimo to zasługuje na wielki szacunek, bo istnieje tu wiele śladów obecności kultury antycznej. Słynny poeta i filozof rzymski Horacy urodził się w Venosie, urokliwym miasteczku w prowincji Potenza . W swoich Odach wychwalał winorośli i wino (którego z pewnością sobie nie odmawiał). Przede wszystkim zachwycał się winem lokalnym już wtedy robionym przez mieszkańców Venosy i pobliskich miejscowości.

Innym słynnym miastem Bazylikaty jest Matera, wybrana w tym roku na Europejską Stolicę Kultury w roku 2019. Jako zabytek wpisany na światową listę UNESCO przyciąga turystów z całego świata. Nigdzie indziej nie można zobaczyć miasta wykutego w skałach, w którym od starożytności mieszkali ludzie. Ostatni lokatorzy wykutych w skalnych grotach mieszkań zostali zmuszeni do opuszczenia tych jakże skromnych domostw dopiero w latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia. Miasto to było swego rodzaju wyrzutem sumienia współczesnych Włoch. Dziś Matera zachwyca, nie da się jej opowiedzieć, trzeba ja zobaczyć. Carlo Levi napisał książkę Cristo si e’ fermato a Eboli – Chrystus zatrzymał się w Eboli, na podstawie której potem nakręcono film, właśnie o Materze. Warto go zobaczyć, smutny i sugestywny, ale w pełni oddający nostalgię tego miasta.

Producenci w regionie

  • Oliwa extravergine z oliwek „Złota Linia”
    1. Producent:
      Fratelli Masturzo
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Pojemność:
      1 l

    Oliwa extravergine z oliwek „Złota Linia” - oliwa extravergine z oliwek tłoczona na zimno. Doskonałej jakości oliwa pochodząca z żyznych upraw wokół wygasłego wulkanu Vulture w Bazylikacie, na południu Włoch. Jest to gatunek oliwy o delikatnym, przyjemnym  zapachu i intensywnym, długo utrzymującym się smaku. Pachnie pomidorami i świeżo skoszoną trawą. Dzięki ręcznemu zbiorowi oliwek (gatunki Ogliarola i Nocellara) oraz starannemu procesowi ich przetwarzania, oliwa ta sprawdza się przede wszystkim na surowo jako dodatek do potraw i sałatek. Bardzo niska kwasowość, na poziomie poniżej 0,25, świadczy o jej bardzo dobrych parametrach jakościowych.

    Zastosowanie: do przyprawiania potraw na głownie na surowo.

    Konserwacja oliwy: po otwarciu szczelnie zamknąć i chronić przed nadmiernym światłem oraz temperaturą.