Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Insolia - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Insolia (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Terre Siciliane
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Insolia. Oryginalne wino rozpowszechnione na całej wyspie, znane także pod nazwą Ansonica. Bardzo przyjemnie aromatyczne, mało kwasowe i miękkie, z zaznaczoną nutą mineralną.
    Kolor: żółty słomkowy intensywny.
    Zapach: aromatyczny, nuty owoców egzotycznych.
    Smak: miękki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do makaronu z sardynkami, do ryb i białych mięs, do grillowanych warzyw.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.
  • Insolia - Wino włoskie białe wytrawne
    Insolia
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Insolia (100%)
    IGT Terre Siciliane - 2013 - 0.75 l
  • Grillo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Grillo (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Terre Siciliane
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Grillo. Kolejne autochtoniczne białe wino z Sycylii, równie przyjemnie aromatyczne i świeże. Stanowi dobry dodatek do dań na bazie ryb i owoców morza.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: aromatyczny, nuty cytrusów, pokrzywy i mięty.
    Smak: miękki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sardynek smażonych na oliwie w panierce z kaparów, migdałów, pietruszki i oliwek, do surowych ryb i skorupiaków.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Grillo - Wino włoskie białe wytrawne
    Grillo
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Grillo (100%)
    IGT Terre Siciliane - 2015 - 0.75 l
  • Etna Bianco - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Carricante (60%), Catarratto (40%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne białe z autochtonicznych szczepów sycylijskich Carricante i Catarratto. Apelacja Etna Bianco jak wskazuje nazwa obejmuje winnice usytuowane w okolicach aktywnego wulkanu Etna. Carricante należy właśnie do typowo wulkanicznego szczepu, trudno spotkać go w innych częściach wyspy, inaczej niż Catarratto, popularnego na całej Sycylii. Wino o bardzo dobrej strukturze, eleganckie i mineralne.
    Kolor: żółty słomkowy intensywny.
    Zapach: złożony, finezyjny aromatyczny.
    Smak: mineralny, świeży, elegancki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do miecznika w panierce z kaparami, do risotto z owocami morza, do smażonych ryb.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Etna Bianco - Wino włoskie białe wytrawne
    Etna Bianco
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Carricante (60%), Catarratto (40%)
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Etna Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nerello Mascalese (80%), Nerello Cappuccio (20%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów sycylijskich Nerello Mascalese i Nerello Cappuccio. Pochodzi z winnic usytuowanych na wysokości 650-750 m n.p.m, na zboczach wulkanu Etna. Powulkaniczne podłoże bogate w minerały i resztki lawy sprawia, że wina z apelacji Etna DOC posiadają bogatą nutę aromatyczną i są niezwykle delikatne. Wino przez osiem miesięcy leżakowane w drewnie, w małych beczkach z dębu francuskiego barrique a następnie w beczkach o wyższej pojemności. Pochodzi ze specjalnej selekcji winogron, z winnicy o nazwie Fondo Filara.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: winny, nuty czerwonych owoców, przypraw i lukrecji.
    Smak: ciepły, miękki, okrągły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pierożków ravioli z mięsem, do żeberek z grilla, do pieczeni z jagnięciny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Etna Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Etna Rosso
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nerello Mascalese (80%), Nerello Cappuccio (20%)
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Syrah - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Syrah (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Syrah. Międzynarodowy szczep bardzo dobrze zadomowił się na Sycylii, obsadza się go na całym terytorium wyspy. Syrah naszego producenta pochodzi ze specjalnej selekcji winogron, z winnicy o nazwie Fondo Filara położonej na wysokości 400 m n.p.m. Przez 6 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego barrique.

    Kolor: purpurowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: intensywny, nuty konfitury owocowej i przypraw.
    Smak: ciepły, miękki, długo utrzymujący się.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, głownie z grilla, do makarony tagliatelle z ragu z dzika z borowikami, do wędzonego sera.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Syrah - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Syrah
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Syrah (100%)
    IGT Sicilia - 2012 - 0.75 l
  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nero di Avola (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Nero di Avola. Jest to najbardziej popularny gatunek czerwonych winogron kojarzony ze słoneczną wyspą. Klasyczna strefa upraw znajduje się w środkowo - południowej część wyspy, w prowincji Syrakuza. Nero di Avola z selekcjonowanej linii Fondo Filara jest delikatne i owocowe w przeciwieństwie do strefy zachodniej, gdzie ten sam szczep daje wina o mocniejszej budowie. Przez 6 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego barrique.

    Kolor: czerwony rubinowy nasycony.
    Zapach: bogaty, nuty wiśni i słodkich przypraw.
    Smak: ciepły, miękki, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do makaronów i zapiekanek makaronowych z sosem ragu, do jagnięciny, do mięs pieczonych i duszonych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero di Avola
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nero di Avola (100%)
    IGT Sicilia - 2011 - 0.75 l
  • Cerasuolo di Vittoria - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nero di Avola (60%), Frappato (40%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów sycylijskich Nero di Avola i Frappato. Jest to pierwsze wino z wyspy, które uzyskało najwyższą apelację jakościową DOCG. Klasyczna strefa apelacji znajduje się w okolicach miasteczka Vittoria, w południowo-wschodniej części wyspy, założonego w roku 1606. Struktura Nero di Avola harmonijnie łączy się ze świeżością Frappato. Wino przez 6 miesięcy leżakowane w małych beczkach z dębu francuskiego barrique.

    Kolor: czerwony czereśniowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: intensywny, nuty czereśni i owoców leśnych.
    Smak: miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do zapiekanki z bakłażana z serem caciocavallo, do szaszłyków mięsnych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Cerasuolo di Vittoria - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Cerasuolo di Vittoria
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nero di Avola (60%), Frappato (40%)
    DOCG - 2010 - 0.75 l
  • Etna Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nerello Mascalese (80%), Nerello Cappuccio (20%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów sycylijskich Nerello Mascalese i Nerello Cappuccio. Pochodzi z winnic usytuowanych na wysokości 650-750 m n.p.m, na zboczach wulkanu Etna. Powulkaniczne podłoże oraz duża różnica temperatur pomiędzy dniem a nocą, sprawia, że wina z apelacji Etna DOC posiadają bogatą nutę aromatyczną i są niezwykle delikatne. Wino nieleżakowane w drewnie.
    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: winny, intensywny.
    Smak: wytrawny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do czerwonych mięs, do aromatycznych sosów mięsnych i warzywnych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Etna Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Etna Rosso
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nerello Mascalese (80%), Nerello Cappuccio (20%)
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Syrah - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Syrah (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Syrah. Przyjemne wino do picia do posiłku, delikatne i owocowe, nieleżakowane w drewnie. Należy do klasycznej linii win naszego partnera z Sycylii.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty konfitur owocowych i czarnego pieprzu.
    Smak: ciepły ,długo utrzymujący się.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sosów typu ragu z dzika, do mięs z grilla, do królika w sosie słodko-kwaśnym.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Syrah - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Syrah
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Syrah (100%)
    IGT Sicilia - 2011 - 0.75 l
  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nero di Avola (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Nero di Avola. Lekkie wino do picia na co dzień do posiłku, nieleżakowane w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: bogaty, owocowy, nuty czereśni i wiśni.
    Smak: delikatny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do zapiekanek z makaronu i sosów makaronowych typu ragu, do lasagni, do mięs pieczonych i duszonych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero di Avola
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nero di Avola (100%)
    IGT Sicilia - 2011 - 0.75 l