Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Chianti Classico Castello di Meleto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego  Sangiovese. Nasi przyjaciele z Castello di Meleto robią swoje Chianti Classico in purezza, czyli bez dodatków innych szczepów. Pochodzi z selekcji wingron z trzech różnych winnic Meleto,Casi i Poggiarso. Przez dwanaście miesięcy leżakuje w dużych beczkach z dębu słoweńskiego o pojemności 5400 litrów. Chianti Classico na najwyższym poziomie, doskonała harmonia owocu i świeżości Sangiovese umiejętnie połączona z elegancją i finezją  drewna. Wino o dużym potencjale starzenia.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty czereśni, truskawki, przypraw.
    Smak: pełny, wyrazisty, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie wołowiny, do potraw mięsnych z dodatkiem pomidorów.
    Temperatura serwowania: 18ºC.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Classico Castello di Meleto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Castello di Meleto
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese (100%)
    DOCG - 2018 - 0.75 l
  • Langhe Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Arneis (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu autochtonicznego piemonckiego Arneis.Denominacja obejmuje całą strefę Langhe i dlatego na etykiecie wina widnieje określenie Langhe Arneis DOC. Charakter i walory smakowe tego wina są bardzo podobne do Roero Arneis, jest to wino równie mocne i zdecydowane.

    Kolor: żółty, słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: nuty cytrynowe, orzechowe i ananasowe.
    Smak: wytrawny, świeży, pełny.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie ryb, wędlin, do delikatnych pierwszych dań, białych mięs z grilla, do pizzy.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Langhe Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    Langhe Arneis
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Arneis (100%)
    DOCG - 2014 - 0.75 l
  • Rosso di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola La Torre
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese Grosso (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese Grosso. Jest to odmiana Sangiovese specyficzna dla produkcji win ze strefy Montalcino, Rosso i Brunello. Dzięki usytuowaniu winnic na wysokości 420 metrów wino to charakteryzuje się intensywnym bukietem zapachowym i bardzo dobrą strukturą.Rosso di Montalcino jest podstawową wersją wielkiego wina Toskanii o nazwie Brunello. Czas leżakowania Rosso jest zdecydowanie krótszy. Rosso di Montalcino naszego producenta Luigi Anania poddane jest starzeniu przez 18 miesięcy w dużej beczce dębowej i przez dwa miesiące w butelce.Pochodzi z upraw biologicznych.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, nuty jagód i tabaki, delikatne pochodne drewna.
    Smak: aksamitny, harmonijny, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie sosów mięsnych, dziczyzny, do czerwonych mięs, również grillowanych, do sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%

  • Rosso di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rosso di Montalcino
    Azienda Agricola La Torre - Toskania
    Sangiovese Grosso (100%)
    DOC - 2017 - 0.75 l
  • Tradizionale Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu toskańskiego Vernaccia di San Gimignano. Vernaccia to jeden z najstarszych winnych szczepów włoskich, pierwsze wzmianki o nim pochodzą ze Średniowiecza. Nazwa pochodzi z łac. vernaculum, co oznacza lokalny, miejscowy. Vernaccia z San Gimignano jest najsłynniejszym winem z tego gatunku. Tradizionale - z wł. tradycyjna, to metoda winifikacji polegająca na długiej maceracji winogron w kontakcie ze skórką, dzięki czemu wydobywa się z nich maksimum naturalnego smaku i aromatów.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: nuty świeżego siana, migdałów.
    Smak: aksamitny, bogaty.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do ryb, także surowych typu sushi, do warzyw typu szpinak, karczochy, szparagi.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Tradizionale Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    Tradizionale Vernaccia
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Vernaccia (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile (80%), Canaiolo Nero, Mammolo (10%), Malvasia, Trebbiano Toscano (10%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepów autochtonicznych toskańskich Prugnolo Gentile, Canaiolo Nero, Mammolo, Malvasia i Trebbiano Toscano. Jest to gatunek wina Chianti ze strefy Colli Senesi – Wzgórza Sieneńskie, obejmujące prowincję Sieny. Połączenie pięciu szczepów stanowi klasyczną recepturę wina Chianti. Dzięki dodatkowi białych winogron Malvasii i Trebbiano powstaje wino delikatne, z lekką kwiatową nutą. Bardzo dobrze łączy się z większością potraw, jest to wino do picia do posiłku na co dzień.

    Kolor: czerwony rubinowy, żywy.
    Zapach: winny, z nutą kwiatu fiołka.
    Smak: harmonijny, okrągły.
    Łączenie z potrawami: od przystawki po danie główne, za wyjątkiem ryb.
    Temperatura serwowania: 16°/18ºC.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Colli Senesi
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile (80%), Canaiolo Nero, Mammolo (10%), Malvasia, Trebbiano Toscano (10%)
    DOCG - 2017 - 0.75 l
  • Franciacorta Brut  - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Azienda Agricola San Cristoforo
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe musujące ze szczepu Chardonnay, należące do typologii Franciacorta. Jest to rodzaj wina, którego proces fermentacji przebiega zgodnie z klasyczną metodą produkcji szampana, opracowaną w regionie Szampanii we Francji. Inny słynny region stosujący tę metodę to Cava w Hiszpanii. Franciacorta jest niewielką strefą geograficzną, położoną w regionie Lombardii, w okolicach Bresci. Sprzyjające warunki klimatyczno-glebowe sprawiły, że lokalni producenci wytwarzają tutaj doskonałej jakości wina musujące, głównie ze szczepu Chardonnay. Ze względu na niezwykle długi czas leżakowania tych win na drożdżach - od 18 do 60 miesięcy- Franciacorta uchodzi za najlepsze gatunkowo tego typu wino w skali światowej . Franciacorta naszego producenta w wydaniu Brut, z zawartością cukru poniżej 12 g/l, leżakowała na drożdżach 30 miesięcy. Elegancja i doskonałość w jednym winie.

    Kolor: żółty słomkowy, brylantowy.
    Zapach: nuty dojrzałych owoców, owoców suszonych, miodu.
    Perlage: delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
    Smak: wytrawny, świeży, mineralny , aksamitny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre jako aperitif oraz do dań na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Franciacorta Brut  - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Franciacorta Brut
    Azienda Agricola San Cristoforo - Lombardia
    Chardonnay (100%)
    DOCG - 2019 - 0.75 l
  • „Sweet Life” Vino Bianco - Wino włoskie białe półsłodkie
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Garganega, Trebbiano
    4. Apelacja:
      ---
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino białe półsłodkie, uzyskane z połączenia gron Garganegi i Trebbiano. Lekkie i przyjemnie owocowe wino o ładnym kolorze i delikatnym smaku.

    Kolor: żółty, słomkowy jasny.

    Zapach: delikatny, nuty owoców egzotycznych.

    Smak: półsłodki, przyjemny.

    Łączenie z potrawami: do lekkich przekąsek i przystawek.

    Temperatura serwowania: 10°C.

    Zawartość alkoholu: 11%.

  • „Sweet Life” Vino Bianco - Wino włoskie białe półsłodkie
    „Sweet Life” Vino Bianco
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Garganega, Trebbiano
    --- - 2020 - 0.75 l
  • Friulano - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Cencig Nicola & Mauro
    2. Region:
      Friuli - Wenecja Julijska
    3. Szczep:
      Friulano (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Colli Orientali del Friuli
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu weneckiego Friulano. Tokai z Friuli, zwany potocznie Friulano, aby nie nasuwać skojarzeń ze słynnym winem węgierskim, jest przykładem wina silnie związanego ze swoim terytorium. Występuje w całym regionie, ale w zależności od strefy pochodzenia zmieniają się jego cechy. Friulano z winnicy o nazwie Ronc de Schene posiada ciekawą nutę zapachową, jest winem delikatnym i bardzo przyjemnym pomimo dość wysokiej zawartości alkoholu. Doskonale sprawdza się jako dodatek do aperitifu i lekkich dań.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: delikatny, aromatyczny, nuty polnych kwiatów i migdałów.
    Smak: wytrawny, rześki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, przystawek i dań na bazie ryb i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Friulano - Wino włoskie białe wytrawne
    Friulano
    Azienda Agricola Cencig Nicola & Mauro - Friuli - Wenecja Julijska
    Friulano (100%)
    DOC Colli Orientali del Friuli - 2011 - 0.75 l
  • Lison - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Lison
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu weneckiego o nazwie Lison. Jest to jeden z gatunków weneckiego Tokaja, który w strefie Lison Pramaggiore uzyskał apelację DOC już w roku 1971. Niedawno awansował do najwyższej klasyfikacji jakościowej i zaliczany jest jako wino DOCG - kontrolowana i gwarantowana jakość pochodzenia. Lison to ekspresja terytorium, z którego pochodzi. Mocno dojrzałe winogrona poddane są starannemu procesowi winifikacji, przez sześć miesięcy wino fermentuje w kontakcie ze szlachetnymi resztkami winogron. Lison w przeciwieństwie do innych białych win weneckich, lekkich i rześkich, jest winem ładnie zbudowanym i mocnym, z przyjemną nutą owocową.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: bogaty, nuty owocowe banana, jabłka i figi.
    Smak: wytrawny, zrównoważony, z delikatną nutą migdałową w końcówce.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie ryb i białych mięs, również do jajek.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Lison - Wino włoskie białe wytrawne
    Lison
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Lison
    DOCG - 2018 - 0.75 l
  • Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro - Wino włoskie czerwone wytrawne musujące frizzante
    1. Producent:
      Cantina Formigine Pedemontana
    2. Region:
      Emilia-Romania
    3. Szczep:
      Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące czerwone z autochtonicznego szczepu Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Pochodzi z winnic usytuowanych na pagórkowatych terenach na południe od Modeny. Wytwarzane jest metodą Charmat, czyli powtórnej fermentacji w dużych zbiornikach ciśnieniowych. Charakterystyczny purpurowy kolor i obfita pianka to atrybuty tego wina. Gatunek Grasparossa di Catelvetro cechuje się intensywną nutą aromatyczną, owocowo-winną. Wśród wszystkich czterech typów Lambrusca , klasyfikowanych jako DOC posiada najlepszą strukturę i jest winem o pełnej budowie .Wersja secco czyli wytrawna , to klasyczne wydanie tego wina. Lekkie i przyjemne do picia Lambrusco doskonale łączy się z daniami regionalnej kuchni modeńskiej ale równie dobrze komponuje z wędlinami i tłustymi potrawami typu gicz czy golonko.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z refleksami fioletowymi.
    Zapach: aromatyczny, intensywny, nuty winne i dojrzałych owoców leśnych.
    Smak: świeży, miękki, pełny.
    Łączenie z potrawami: do wędlin, do dań typu pierogi nadziewane mięsem, również do makaronów z sosami mięsnymi, do tłustych potraw.
    Temperatura serwowania: 13°/15°C.
    Zawartość alkoholu: 10,5 %.

  • Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro - Wino włoskie czerwone wytrawne musujące frizzante
    Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    Cantina Formigine Pedemontana - Emilia-Romania
    Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    DOC - 2019 - 0.75 l