Wina stołowe - Vino da tavola
Wina stołowe klasyfikowane najniżej.
Na etykiecie znajduje się oprócz nazwy - wino stołowe - vino da tavola - również jego kolor - białe lub czerwone oraz nazwa lub marka firmy butelkującej. Są to wina uzyskiwane zazwyczaj z mieszanki różnych gatunków winogron pochodzących z różnych stref geograficznych, do codziennego spożycia. Win tych nie należy zbyt długo przechowywać.
Wina IGT - Indicazione Geografica Tipica
Chronione oznaczenie geograficzne.
Te wina mieszczą się pomiędzy winami stołowymi a winami DOC i DOCG. Na etykiecie znajduje się wskazanie regionu geograficznego z jakiego pochodzą, np. I.G.T Toscana - IGT Toskania, podstawowy szczep oraz rocznik (fakultatywnie). Są to wina jakościowo bardzo dobre, nierzadko na równi z DOC i DOCG pomimo klasyfikacji ustawowej. Do tej kategorii należą chociażby tak zwane
Supertoskany, jakościowo naprawdę doskonałe, które można przeznaczyć do leżakowania.
Wina DOC - Denominazione di Origine Controllata
Chroniona nazwa pochodzenia.
Są to wina jakościowe, znajdujące się na trzecim poziomie klasyfikacji win. Na etykiecie zawsze widnieje oznaczenie DOC, umieszczone poniżej nazwy własnej wina. Wina te produkuje się w ściśle określonych strefach. Ich charakterystyki jakościowe i organoleptyczne są narzucone przepisami stosownych ustaw, tzw.
disciplinari. Przepisy te definiują obszar pochodzenia, dopuszczalne gatunki winorośli, maksymalną wydajność z hektara, warunki uprawy winorośli, minimalną zawartość naturalną alkoholu oraz podstawowe charakterystyki wina. Przepisy te regulują także produkcję win specjalnych, np. typuPassito(naturalnie słodkie wino uzyskane z winogron poddanych suszeniu lub działaniu pleśni szlachetnej),Spumante(wino musujące) i win aromatyzowanych.Przed dopuszczeniem win do sprzedaży są one poddawane szczegółowym analizom chemicznym i organoleptycznym przez odpowiednie komisje kontrolne, powoływane przy włoskich izbach handlowych. Ich zadaniem jest ocena, czy dane wino spełnia narzucone wymogi produkcji i jakości. Dla tych win określa się także
podstrefyto znaczy mniejszy obszar, na którym stosuje się sztywne wymogi produkcji, np. Colli Senesi dla Chianti ale też jeszcze mniejsze miejsca pochodzenia lub wręcz gospodarstwa.Dalej określa się całą serię cech szczególnych typu
Riservadla win bardzo dobrych jakościowo, odpowiednio starzonych (przez minimum dwa lata), wytwarzanych tylko dla najlepszych roczników orazSuperioredla win o wyższej zawartości alkoholu w porównaniu do zwykłych win DOC. Taka klasyfikacja wynika ze szczególnych uwarunkowań glebowych oraz lokalizacji geograficznej strefy produkcji danego wina.Określenie
Classiconatomiast przyznawane jest winom, które w obrębie większego regionu pochodzą z najstarszej strefy historycznej.Aktualna ilość win DOC to 334.
Wina DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita
Chroniona i gwarantowana nazwa pochodzenia.
Wina klasyfikowane najwyżej w hierarchii, na dzień dzisiejszy gatunków tych we Włoszech jest ponad 70. Warunkiem uzyskania takiej apelacji jest posiadanie przez minimum pięć lat kategorii DOC. Stosuje się dla nich o wiele sztywniejsze wymogi niż dla win DOC, przede wszystkim w zakresie niższej wydajności z hektara, minimalnej zawartości alkoholu, czasu leżakowania lub obowiązkowego starzenia a także zasad przeprowadzania analiz chemicznych i organoleptycznych przed wprowadzeniem ich do obrotu. Takie analizy powtarzane są dla każdej partii win. Sztywno zdefiniowane przepisy pozwalają na umieszczenie na butelce specjalnego, numerowanego oznaczenia państwowego (banderoli), gdzie znajduje się napis: kontrolowana i gwarantowana nazwa pochodzenia oraz typologia - Frizzante, Spumante, Classico itp. oraz pojemność butelki.