Associazione Italiana Sommeliers - AIS - Włoskie Stowarzyszenie Somelierów - powstało 7 lipca 1965 we Włoszech. Zatwierdzone rozporządzeniem Prezydenta Republiki w roku 1973 uzyskało status organizacji publicznej typu non profit, będącej jednocześnie założycielem i członkiem Worldwide Sommeliers Association, Międzynarodowego Stowarzyszenia Somelierów.
AIS to najliczniejsza i najbardziej prestiżowa organizacja w Włoszech skupiająca profesjonalistów i entuzjastów z dziedziny szeroko pojętej kultury wina. Siedziba AIS mieści się w Mediolanie a siedziby regionalne zlokalizowane są w stolicach każdego z 20 regionów Włoch. Jednostki miejscowe tzw. delegazioni organizowane są w wielu miastach poszczególnych regionów. Stowarzyszenie liczy obecnie ponad 35 tysięcy członków.
Działalność Stowarzyszenia Sommelierów Włoskich jest ukierunkowana na upowszechnianie wiedzy o winie w formie kursów oraz polega na aktywnym udziale w sektorze enogastronomicznym, który we Włoszech stanowi jeden z najprężniejszych działów gospodarki. Kursy dydaktyczne cieszące się duża popularnością prowadzone są przez fachowców z dziedziny wina i enologii. Obejmują trzy poziomy: pierwszy dotyczy zasad prowadzenia winnicy, produkcji wina, techniki degustacji i serwowania wina, posługiwania się terminologią AIS do opisu wina. Poziom drugi wprowadza uczestników do włoskiego i światowego wina, prezentowane są wszystkie regiony winiarskie Włoch oraz najważniejsze strefy uprawy winorośli na świecie, doskonalone są także zasady degustacji i opisu wina. Poziom trzeci to tematyka z zakresu łączenia wina z posiłkami, uczestnicy za pomocą wykresów graficznych uczą się zasad właściwego łączenia wina do posiłku. Uczestnik każdego etapu kursu otrzymuje fachową literaturę w postaci ilustrowanych podręczników. Kompletny kurs kończy się dwustopniowym egzaminem pisemnym i ustnym upoważniającym do uzyskania tytułu sommeliera.
Udział AIS w sektorze enogastronomicznym polega na organizowaniu degustacji tematycznych, seminariów na temat wina, wizyt u producentów, redagowaniem przewodników o winach włoskich, współpracą z władzami regionalnymi w inicjatywach promujących ich różnorodność enologiczną. Współpraca ta ma charakter instytucjonalny. W ramach propagowania kultury wina redagowany jest dwumiesięcznik Bibenda
. Somelierzy AIS są obecni na corocznych targach wina Vinitaly
w Weronie gdzie oprócz reprezentowania własnego Stowarzyszenia uczestniczą w organizowaniu tej największej imprezy winiarskiej we Włoszech i Europie.
Władze Stowarzyszenia:
- Zgromadzenie reprezentowane przez członków AIS powołujące Prezesa i Sekretarza
- Rada Krajowa reprezentowana przez Prezesów Regionalnych i 12 członków Komisji Krajowej
Obecnym Prezesem Krajowym Associazione Italiana Sommeliers jest Antonello Maietta.