Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Spumante i Frizzante

Na etykietach włoskich win musujących pojawia się określenie Spumante lub Frizzante. Oto zasadnicze różnice pomiędzy tymi rodzajami win.

Wino typu Spumante można uzyskać stosując dwie metody naturalne: metoda klasyczna, czyli powtórna fermentacja wina w butelce, lub metoda Charmat z wykorzystaniem ciśnieniowych zbiorników stalowych o dużej pojemności (od 50.000 do 100.000 l), zwanych autoclave. Wino bazowe, czyli świeże wino z danego rocznika (lub z roczników wcześniejszych w zależności od wyboru producenta), poddawane jest powtórnej fermentacji z zastosowaniem jednej z wyżej wspomnianych metod. Powtórna fermentacja polega na dodaniu do wina bazowego odpowiedniej ilości cukru i drożdży, które są niezbędne do uruchomienia tego procesu. Charakterystyczne bąbelki obecne w winie to efekt fermentacji oraz podciśnienia. Zawartość dwutlenku węgla wynosi około 7 g/l przy ciśnieniu 3,5 atmosfery. Długość procesu przy zastosowaniu metody klasycznej trwa od kilkunastu miesięcy do kilku lat. Im szlachetniejsze wino, tym dłuższy czas leżakowania na drożdżach.Spumante robione metodą klasyczną to zazwyczaj wino wytrawne, białe lub różowe, z niewielką ilością cukru. Szczepy, z jakich powstaje to Pinot Noir, Pinot Grigio, Pinot Bianco i Chardonnay. Coraz częściej szanujący się producenci mają w swoje ofercie Spumante Metodo Classico Rose' (różowe) robione z gron czerwonych, takich jak Sangiovese, Barbera czy Nebbiolo. To także bardzo dobre wina w przystępnej cenie.

Kategorie win Spumante:

Pas Dose` lub Brut Nature - bez zawartości cukru lub poniżej 3 g/l
Extra Brut - zawartość cukru od 3 do 6 g/l
Brut - zawartość cukru poniżej 12 g/l
Extra Dry - zawartość cukru od 12 do 20 g/l
Dry - zawartość cukru od 20 do 35 g/l
Demi Sec - zawartość cukru od 35 do 50 g/l
Doux - Dolce - zawartość cukru powyżej 50 g/l.


We Włoszech najlepsze jakościowe Spumante to wina Franciacorta, pochodzące ze strefy o tej samej nazwie położonej w Lombardii oraz wina Trento DOC, pochodzące z Trydentu.Metoda Charmat oznacza przede wszystkim zdecydowanie krótszy czas wytwarzania wina , trwa on od 30 do 80 dni (na przykład dla win Prosecco). Istnieje też tak zwany Charmat lungo , gdzie proces ten wydłuża się do 12 miesięcy.Spumante robione metodą Charmat to zarówno wina wytrawne jak i aromatyczne, słodkie. Różnorodność szczepów jest tutaj bardzo duża, najpopularniejsze to Moscato, Brachetto, Glera, Malvasia. Gradacja alkoholowa jest zbliżona do win spokojnych, najczęściej oscyluje w zakresie 11,5%/13%.Najbardziej znane wina Spumante Metodo Charmat to Prosecco i Asti Spumante.

Wino typu Frizzante (lekko musujące) wytwarzane jest natomiast jedynie metodą Charmat. Cały proces jest też zdecydowanie krótszy. Zawartość "bąbelków" jest również jest niższa i oscyluje między 2 a 5 g/l przy ciśnieniu maksymalnym 2,5 atmosfery. Szczepy stosowane do wytwarzania tego typu win to zarówno gatunki aromatyczne jak Moscato czy Malvasia, ale też szczepy które dają wina wytrawne typu Barbera lub Freisa czy Bonarda . Wówczas obok nazwy wina widniej napis Frizzante. Popularne Lambrusco, to także wino lekko musujące, bywają gatunki półwytrawne i półsłodkie. Gradacja alkoholowa tych win to zazwyczaj 5%/6% dla win aromatycznych i 11%/13% dla win wytrawnych.Najpopularniejsze wina typu Frizzante to Moscato d`Asti, Brachetto i wspomniane Lambrusco.Rześkie frizzantino jak mawiają Włosi gasi pragnienie i pobudza apetyt.