Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Aldo Rainoldi Srl - rodzinny producent win z Lombardii, z regionu o nazwie Valtellina. Siedziba firmy znajduje się w miejscowości Chiuro, w sercu malowniczej i górzystej krainy.

Valtellina to także nazwa win, widniejąca na etykietach producenta.

Założycielem firmy był Aldo Rainoldi, dziadek młodego enologa Aldo zarządzającego dziś firmą, który to w roku 1925 postanowił zając się uprawą winorośli.

Doświadczenie, jakie zdobył w kontaktach handlowych z pobliską Szwajcarią, pomogło mu stworzyć solidną i dobrze prosperującą po dziś dzień firmę winiarską. W latach siedemdziesiątych nastąpił jej silny rozwój, a wina rodzące się na tarasowych winnicach Valtelliny zdobyły uznanie wielu odbiorców. Są one owocem przede wszystkim starannej, ciężkiej i mozolnej pracy na winnicy.

Tradycja robienia eleganckich win z jednego szczepu, charakterystycznego dla tego regionu, czyli Nebbiolo (w miejscowym dialekcie Chiavennasca), przekazywana jest tutaj z ojca na syna. Najdoskonalsze wino w ich gamie to Sforzato di Valtellina, mocne, strukturalne, eleganckie i czyste. Mottem firmy jest hasło wino jako kultura .Kultura właścicieli firmy przejawia się dbałością o winnice, jakością win, wyrafinowanymi etykietami oraz gościnnością okazywaną każdemu, kto trafia do tego urokliwego zakątka Valtelliny.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Cuvee Maria Vittoria Rose Nature - Wino włoskie różowe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo, Pignola, Rossola
    4. Apelacja:
      Vino Spumante di Qualita
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe musujące z autochtonicznych szczepów pochodzących z Valetlliny - Nebbiolo, Pignoli i Rossoli. Wino musujące opracowane metodą klasyczną, czyli powtórnej fermentacji na drożdżach, z bardzo dobrego roku 2009. Wino bazowe pozostaje częściowo w małych beczkach z dębu francuskiego po drugim i trzecim użyciu oraz w zbiorniku stalowym. Partie wina są ze sobą łączone po czym następuje długi i staranny proces powtórnej fermentacji w butelce, trwający 60 miesięcy. Aldo Rainoldi robi doskonałe wina czerwone, Cuvee to niezwykle eleganckie wino musujące, pochodzące ze specjalnej selekcji winogron, z tarasowych winnic Valtelliny, położonych na wysokości ponad 600 m n.p.m. „Nature” to wino mocno wytrawne, ale jednocześnie wykwintne i niezwykle dostojne, na specjalne okazje. Dla dobrych roczników opracowuje się jedynie 800 butelek Cuvee.

    Kolor: delikatnie różowy połyskliwy.

    Perlage: drobny, liczny, długo utrzymujący się.

    Zapach: delikatny, nuty suszonych fiołków i poziomek.

    Smak: wytrawny, kremowy, aksamitny, rześki, długo wyczuwalny w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe wino nie tylko do aperitifu ale do wielu potraw szczególnie na bazie ryb i owoców morza.

    Temperatura serwowania: 10°C.

    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Cuvee Maria Vittoria Rose Nature - Wino włoskie różowe wytrawne musujące spumante
    Cuvee Maria Vittoria Rose Nature
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo, Pignola, Rossola
    Vino Spumante di Qualita - ---- - 0.75 l
  • Brut Rose - Wino włoskie różowe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo, Pignola, Rossola
    4. Apelacja:
      Vino Spumante di Qualita
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe musujące z autochtonicznych szczepów pochodzących z Valetlliny- Nebbiolo, Pignoli i Rossoli. Podobnie jak Cuvee Maria Vittoria jest to wino musujące opracowane metodą klasyczną, czyli powtórnej fermentacji na drożdżach z tą różnicą, że wino bazowe pozostaje jedynie w zbiorniku stalowym . Powtórna fermentacja w butelce trwa 36 miesięcy po czym wykwintny Brut jest w stanie zaspokoić amatorów najlepszych francuskich szampanów. To ciągle efekt specjalnej selekcji winogron, z tarasowych winnic Valtelliny, położonych na wysokości ponad 600 m n.p.m. Niesamowicie harmonijne wino musujące, pięknie wpisujące się w gamę jedynych w swoim rodzaju win z rodziny Nebbiolo, wielkiego szczepu Piemontu i Valtelliny, o różnych obliczach i ekspresji.

    Kolor: bardzo delikatny, zabarwienie skórki cebulowej.

    Perlage: drobny, liczny, długo utrzymujący się.

    Zapach: delikatny, świeży, owocowy.

    Smak: wytrawny, aksamitny, rześki, długo wyczuwalny w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe wino nie tylko do aperitifu ale do wielu potraw szczególnie na bazie ryb i owoców morza.

    Temperatura serwowania: 10°C.

    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Brut Rose - Wino włoskie różowe wytrawne musujące spumante
    Brut Rose
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo, Pignola, Rossola
    Vino Spumante di Qualita - ---- - 0.75 l
  • Crespino Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne, czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jeszcze jedna wersja wina z denominacji Valtellina Superiore o nazwie Crespino. Oznacza owoc dzikiej róży, którego czas dojrzewania pokrywa się ze zbiorem winogron Nebbiolo. Wino to przez 15 miesięcy leżakowało w małej beczce z dębu francuskiego a następnie przez kilkanaście miesięcy w butelce.W zależności od jakości rocznika producent decyduje o opracowaniu Crespino, wina o dużej mocy i strukturze.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy, przyprawowy, nuty lukrecji, żywicy.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs,dziczyzny, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Crespino Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Crespino Valtellina Superiore
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Prugnolo Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jeszcze jedna wersja Valtelliny Superiore o nazwie Prugnolo. Jest to ozdobny krzew o czerwono-fioletowych owocach, rosnący na zboczach winnic usytuowanych na wysokości dochodzącej do 600 m n.p.m. Przez 12 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego, użytych poprzednio do starzenia najszlachetniejszego gatunku Valtelliny, zwanego Sfursat i przez kolejnych 9 miesięcy w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy, nuty śliwki, czereśni, orzecha.
    Smak:harmonijny,elegancki .
    Łączenie potrawami: doskonałe do czerwonych mięs, dziczyzny i serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Prugnolo Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Prugnolo Valtellina Superiore
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Inferno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Pochodzi z najmniejszej strefy tej denominacji i najbardziej skalistej , zwanej Inferno, z wł."Piekło". Starzone przez dwa lata w dużych beczkach z dębu słoweńskiego i dalej w butelce. Wino o dobrej strukturze i głębi.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, eteryczny, nuty orzechowe.
    Smak: harmonijny, lekko taniczny.
    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i białych, do serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Valtellina Superiore Inferno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Inferno
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Grumello  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone, ze szczepu Nebbiolo. Pochodzi z górzystego regionu Lombardii, Valtelliny, z tarasowych winnic, z podstrefy Grumello. Nazwa wina oraz strefy pochodzi od nazwy znajdującego się tam zamku, wzniesionego w XII wieku.Charakterystyki klimatyczno-glebowe Grumello sprawiają, że wina pochodzące z tamtejszych winnic odznaczają się świeżością i tzw.bevibilita, czyli łatwością picia a raczej przyjemnością z delektowania się tym winem. Jest to bardzo dobry gatunek Valtelliny, z kategorii Superiore czyli o podwższonej zawartości alkoholu. Wino starzone przez prawie dwa lata w dużej beczce z dębu słoweńskiego i następnie w butelce, odznaczające się głębią i dobrą strukturą.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, z nutami orzechowymi.
    Smak: harmonijny, pełny.
    Łączenie z potrawami: głównie do mięs, czerwonych i białych, do serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 12,5%

  • Valtellina Superiore Grumello  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Grumello
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Sassella  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Kolejne wino z gatunku Valtellina Superiore, pochodzące z podstrefy Sassella, usytuowanej na wysokości od 250 do 550 m n.p.m.Jest to najsłynniejsza strefa spośród czterech należących denominacji Valtellina. Wino o bardzo dobrej strukturze i głębi, starzone przez dwa lata w beczce z dębu słoweńskiego i przez ponad rok w butelce. Świetnie komponuje się z daniami na bazie mięs.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, nuty owocowe, rodzynkowe.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i dziczyzny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    .Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 12,5 %

  • Valtellina Superiore Sassella  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Sassella
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Inferno Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Superiore
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z szczepu Nebbiolo. Jesto to Riserva wersji Valtellina Superiore, uzyskana z najlepszych winnic w podstrefie Inferno, najbardziej skalistej ze wszystkich należących do denominacji Valtellina Superiore. Przez 15 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego i przez prawie dwa lata w butelce. Wino o dużej strukturze i mocy, idealne do dań na bazie mięs.

    Kolor: czerwony, rubinowy.

    Zapach: delikatny, złożony, nuty owocowe, przyprawowe, prażonego drewna.

    Smak:aksamitny, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i dziczyzny, serów sezonowanych.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C. Podawać w dużych kieliszkach.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Valtellina Superiore Inferno Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Inferno Riserva
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG Superiore - 2012 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Grumello Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Chiavennasca
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego  szczepu pochodzącego z Lombardii (dolina Valtelliny) o nazwie Chiavennasca, inaczej Nebbiolo. Pochodzi z tarasowych górskich winnic w podstrefie Grumello, nieopodal Sondrio, usytuowanych na wysokości 600 m n.p.m. Specjalnie selekcjonowane winogrona z dobrego rocznika 2010 zostały poddane starannej winifikacji. Przez 16 miesięcy wino leżakowało w nowych beczkach z dębu francuskiego i przez dwa lata odpoczywało w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: bogaty, nuty wiśni w spirytusie, fiołka i lukrecji.
    Smak: wytrawny, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań na bazie mięs czerwonych i białych, do jagnięciny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%

  • Valtellina Superiore Grumello Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Grumello Riserva
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Chiavennasca
    DOCG - 2010 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Sassella Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jest to Riserva dla wersji Superiore, uzyskana z najlepszych winnic w podstrefie Sassella, usytuowanych na wysokości około 500 m n.p.m.. Przez dwa lata leżakowało w dużych beczkach z dębu słoweńskiego i przez ponad rok w butelce.Wino o bardzo dużej mocy i strukturze, idealnie łączy się z daniami na bazie pieczeni mięsnych i dziczyzny.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, złożony smak, nuty owocowo-rodzynkowe.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i dziczyzny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Valtellina Superiore Sassella Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Sassella Riserva
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2010 - 0.75 l