Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Sycylia (Sicilia) - największa wyspa Morza Śródziemnego wraz z archipelagiem Wysp Eolijskich, Liparyjskich i Pelagijskich oraz z wyspami Pantelleria i Ustica. 64% terenów wyspy stanowią pagórki, 24% to góry i reszta to płaskowyż. Najwyższy szczyt górski wznosi się na wysokość 3 340 m n.p.m i jest to masyw wulkaniczny Etny na wschodniej stronie wyspy, podobnie jak pasmo Apenin, ciągnących się od sąsiedniej Kalabrii. Zachodnia oraz środkowa część Sycylii to malowniczy krajobraz pagórkowaty z równie pięknymi wybrzeżami. Uprawa winorośli na wyspie koncentruje się głównie po stronie zachodniej, w prowincjach Trapani i Palermo, na południu w okolicach Ragusy, Agrigento i Syrakuz oraz na wschodzie, wokół Etny. Istnieją 23 apelacje DOC i jedna DOCG - Cerasuolo di Vittoria, czerwone wino ze szczepów Nero di Avola i Frappato.

Historia wina na Sycylii liczy tysiące lat i podobnie jak historia tej części Włoch, skomplikowana i zmienna, przechodziła swoje fazy wzrostu i stagnacji .W Średniowieczu wino z Sycylii wędrowało do Rzymu, Toskanii i Ligurii, w dziewiętnastym wieku zaopatrywali się w nie Francuzi, sprzedając je dalej w całej Europie. Wyspa od zawsze należała do czołówki producentów wina we Włoszech z produkcją roczną na poziomie kilku milionów hektolitrów. Były to głównie tak zwane vini da taglio czyli łączone z innymi winami oraz wina przeznaczone do destylacji. Jednak w ostatnich latach jakość win z Sycylii uległa znacznej poprawie. Unowocześniono metody produkcji, wprowadzono nowe gatunki międzynarodowe powracając jednocześnie do lokalnych szczepów, podnosząc ich walory jakościowe. Zaczęto je ponownie doceniać i propagować - Grillo, Catarratto, Carricante, Inzolia to delikatne i rześkie wina białe, Nero di Avola, Frappato, Nerello Mascalese i Nerello Cappuccio to niektóre gatunki czerwone, które w zależności od strefy dają niepowtarzalne wina.

Producenci w regionie

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Grillo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Grillo (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Terre Siciliane
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Grillo. Kolejne autochtoniczne białe wino z Sycylii, równie przyjemnie aromatyczne i świeże. Stanowi dobry dodatek do dań na bazie ryb i owoców morza.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: aromatyczny, nuty cytrusów, pokrzywy i mięty.
    Smak: miękki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sardynek smażonych na oliwie w panierce z kaparów, migdałów, pietruszki i oliwek, do surowych ryb i skorupiaków.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Grillo - Wino włoskie białe wytrawne
    Grillo
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Grillo (100%)
    IGT Terre Siciliane - 2019 - 0.75 l
  • Insolia - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Insolia (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Terre Siciliane
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Insolia. Oryginalne wino rozpowszechnione na całej wyspie, znane także pod nazwą Ansonica. Bardzo przyjemnie aromatyczne, mało kwasowe i miękkie, z zaznaczoną nutą mineralną.

    Kolor: żółty słomkowy intensywny.
    Zapach: aromatyczny, nuty owoców egzotycznych.
    Smak: miękki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do makaronu z sardynkami, do ryb i białych mięs, do grillowanych warzyw.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Insolia - Wino włoskie białe wytrawne
    Insolia
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Insolia (100%)
    IGT Terre Siciliane - 2019 - 0.75 l
  • Frappato - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Frappato (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Terre Siciliane
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Frappato. Szczep ten znany był już w wieku siedemnastym poprzedniego stulecia, klasyczna strefa upraw to Sycylia południowo wschodnia. Frappato pachnie dojrzałymi owocami i zachęca świeżością. Świetnie komponuje się do wielu potraw, można go podawać od przystawki po danie główne. Wino niestarzone w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami filetowymi.
    Zapach: świeży, owocowy, nuty jagód i jeżyn.
    Smak: miękki, harmonijny, soczysty.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sosu makaronowego z bakłażanem i pomidorami, do wędlin, do pizzy a także do ryb w aromatycznych przyprawach.
    Temperatura serwowania: 13°/15°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Frappato - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Frappato
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Frappato (100%)
    IGT Terre Siciliane - 2019 - 0.75 l
  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nero di Avola (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Nero di Avola. Lekkie wino do picia na co dzień do posiłku, nieleżakowane w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: bogaty, owocowy, nuty czereśni i wiśni.
    Smak: delikatny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do zapiekanek z makaronu i sosów makaronowych typu ragu, do lasagni, do mięs pieczonych i duszonych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero di Avola
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nero di Avola (100%)
    IGT Sicilia - 2019 - 0.75 l
  • Syrah - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Syrah (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Syrah. Przyjemne wino do picia do posiłku, delikatne i owocowe, nieleżakowane w drewnie. Należy do klasycznej linii win naszego partnera z Sycylii.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty konfitur owocowych i czarnego pieprzu.
    Smak: ciepły ,długo utrzymujący się.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sosów typu ragu z dzika, do mięs z grilla, do królika w sosie słodko-kwaśnym.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Syrah - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Syrah
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Syrah (100%)
    IGT Sicilia - 2019 - 0.75 l
  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nero di Avola (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Nero di Avola. Jest to najbardziej popularny gatunek czerwonych winogron kojarzony ze słoneczną wyspą. Klasyczna strefa upraw znajduje się w środkowo - południowej część wyspy, w prowincji Syrakuza. Nero di Avola z selekcjonowanej linii Fondo Filara jest delikatne i owocowe w przeciwieństwie do strefy zachodniej, gdzie ten sam szczep daje wina o mocniejszej budowie. Przez 6 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego barrique.

    Kolor: czerwony rubinowy nasycony.
    Zapach: bogaty, nuty wiśni i słodkich przypraw.
    Smak: ciepły, miękki, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do makaronów i zapiekanek makaronowych z sosem ragu, do jagnięciny, do mięs pieczonych i duszonych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Nero di Avola - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero di Avola
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nero di Avola (100%)
    IGT Sicilia - 2019 - 0.75 l
  • Etna Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Nerello Mascalese (80%), Nerello Cappuccio (20%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów sycylijskich Nerello Mascalese i Nerello Cappuccio. Pochodzi z winnic usytuowanych na wysokości 650-750 m n.p.m, na zboczach wulkanu Etna. Powulkaniczne podłoże bogate w minerały i resztki lawy sprawia, że wina z apelacji Etna DOC posiadają bogatą nutę aromatyczną i są niezwykle delikatne. Wino przez osiem miesięcy leżakowane w drewnie, w małych beczkach z dębu francuskiego barrique a następnie w beczkach o wyższej pojemności. Pochodzi ze specjalnej selekcji winogron, z winnicy o nazwie Fondo Filara.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: winny, nuty czerwonych owoców, przypraw i lukrecji.
    Smak: ciepły, miękki, okrągły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pierożków ravioli z mięsem, do żeberek z grilla, do pieczeni z jagnięciny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Etna Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Etna Rosso
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Nerello Mascalese (80%), Nerello Cappuccio (20%)
    DOC - 2017 - 0.75 l