Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Marche - region Włoch położony wzdłuż wybrzeża Morza Adriatyckiego, graniczący od północy z Republiką San Marino i Toskanią a od południa z Lazio, Umbrią i Abruzzo. Jego powierzchnia wynosi 9 693 km2 i w większości są to tereny pagórkowate, aż 31% zajmują góry. Pasmo Gór Sybillińskich sięga ponad dwóch tysięcy metrów, ciekawostkę górzystego regionu Marche stanowią natomiast groty. Najsłynniejsze i najpiękniejsze z nich to Groty Frasassi, zbudowane z wapnia. W zależności od wysokości terenu i bliskości morza klimat Marche zmienia się od śródziemnomorskiego po kontynentalny jednakowoż z bardzo dużą ilością słońca. Między innymi dlatego winorośl króluje tu od tysiącleci a aktualny obszar obsadzony winnicami wynosi prawie dziewiętnaście tysięcy hektarów. Większość upraw to gatunki białe ze słynnym Verdicchio. Pierwszymi kolonizatorami i propagatorami winorośli byli na tych terenach Grecy, potem Etruskowie. Za czasów panowania Cesarstwa Rzymskiego wina z Marche były znane, szczególnie te z okolic Ankony i Ascoli Piceno. Z biegiem czasu, przez wieki średnie doskonalono metody uprawy. Z dokumentów archiwalnych ministerstwa rolnictwa z XIX wieku wynika, że obok wspomnianego już Verdicchio uprawiano Trebbiano, Albanę, Biancame, Trebianello oraz czerwone Sangiovese, Vernaccię czy Lacrimę. Wszystkie te odmiany są obecne w regionie do dnia dzisiejszego wraz z popularnym Montepulciano.5 win sklasyfikowano jako DOCG, wśród których Verdicchio ze strefy Jesi i Matelica w wersji Riserva, Vernaccia di Serrapetronna - czarna Vernaccia z okolic Maceraty oraz wina Offida i Conero. Pozostałe wina z Marche należą do 15 różnych apelacji DOC.

Wracając do Verdicchio - wino to jest rzeczywiście niezwykłe. Rodzaj podłoża, ekspozycja na słońce, oddziaływanie wiatru i deszczu powodują, że wino to nabywa swoistej osobowości w zależności od strefy w której rodzi się i rośnie winorośl. Niewiele białych win może dać Riservę, a właśnie w przypadku Verdicchio jeżeli rocznik na to pozwala, powstają wielkie białe wina, będące stanie zadziwić bogactwem aromatów i strukturą nawet po wielu latach.

Mniej znane ale godne uwagi białe wina to Pecorino, Bianchello del Metauro czy Passerina. Wśród czerwonych króluje Montepulciano wraz z Sangiovese. Etykieta z nazwą Rosso Conero to udane połączenie tych dwóch gatunków.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Anfora Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Verdicchio. Klasyczna strefa pochodzenia tego szczepu to Castelli di Jesi, czyli kilkanaście miasteczek położonych w pobliżu Jesi, wśród których Cupramontana - miejscowość naszego producenta. Winnice usytuowane są na wysokości 350m-550m n.p.m, na terenach pochodzenia morskiego. Verdicchio o nazwie Anfora to główne wino w gamie Colonnary, uzyskane z ręcznego zbioru winogron. Charakterystyczna butelka nieodzownie łączy się tym wielkim białym winem. Przyjęła się w latach 50-tych dwudziestego wieku, w wyniku krajowego konkursu , aby podkreślić oryginalność Verdicchio.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy, z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: dość intensywny, nuty kwiatowo – owocowe, nuty akacji i mimozy, owocu kiwi, zielonego jabłka i grejpfruta.
    Smak: wytrawny,świeży,mineralny, zrównoważony.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek na bazie ryb i owoców morza, do sosów makaronowych na bazie ryb, warzyw i owoców morza, do ryb gotowanych i smażonych, przyprawionych rozmarynem, do białych delikatnych mięs, do słodkiej surowej szynki, do młodych serów owczych.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Anfora Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico - Wino włoskie białe wytrawne
    Anfora Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Magnum 1.5L - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      1.5 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Verdicchio. Klasyczna strefa pochodzenia tego szczepu to Castelli di Jesi, czyli kilkanaście miasteczek położonych w pobliżu Jesi, wśród których Cupramontana - miejscowość naszego producenta. Winnice usytuowane są na wysokości 350m-550m n.p.m, na terenach pochodzenia morskiego. Verdicchio o nazwie Bordolese to popularne wino Colonnary, uzyskane z ręcznego zbioru winogron. Butelka o pojemności 1,5 litra jest winem bardzo chętnie kupowanym przez naszych klientów.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy, z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: dość intensywny, nuty kwiatowo – owocowe, nuty akacji i mimozy, owocu kiwi, zielonego jabłka i grejpfruta.
    Smak: wytrawny, świeży, mineralny, lekko migdałowy w końcówce.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek na bazie ryb i owoców morza, do sosów makaronowych na bazie ryb, warzyw i owoców morza, do ryb gotowanych i smażonych, przyprawionych rozmarynem, do białych delikatnych mięs, do słodkiej surowej szynki, do młodych serów owczych.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Magnum 1.5L - Wino włoskie białe wytrawne
    Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Magnum 1.5L
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    DOC - 2010 - 1.5 l
  • Falerio Pecorino - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Pecorino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Marche o nazwie Pecorino. Pochodzi z winnic znajdujących się w południowej części regionu, w okolicach miejscowości Ascoli Piceno. Nazwa Pecorino, z wł. pecora - owca, nawiązuje prawdopodobnie do faktu, że winnice były usytuowane na wysokogórskich pastwiskach, z których stada owiec przemieszczały się na płaskowyż, w zależności od pory roku. W drugim wieku przed Chrystusem Katon dokonał klasyfikacji tego szczepu uznając, że do Italii sprawdził go Grecy, zamieszkujący okolice Salonik. Wino ze strefy o nazwie Falerio to staranna selekcja winogron zbieranych ręcznie. Przez kilka miesięcy fermentowało na skórkach, tzw. fecce nobili - szlachetne resztki winogron.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty kwiatów i dojrzałych owoców.
    Smak: świeży, mineralny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i owoców morza, polecane do zupy rybnej i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Falerio Pecorino - Wino włoskie białe wytrawne
    Falerio Pecorino
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Pecorino (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Nero dei Dori - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Montepulciano (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu pochodzącego z Marche o nazwie Montepulciano. Pochodzi z malowniczych i pagórkowatych winnic Monte Conero - Góra Conero, biegnących wzdłuż Adriatyku. Królujące w środkowych Włoszech Montepulciano daje wino o ciemnobordowej barwie, mocne i aksamitne. Nero dei Dori przez ponad rok leżakowało w dużej beczce z dębu francuskiego, krótko w barrique a następnie odpoczywało w butelce. Eleganckie wino pełne dojrzałego owocu i ciepła adriatyckiego słońca.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, połyskliwy.
    Zapach: intensywny, złożony, nuty dojrzałych owoców wiśni.
    Smak: mocny, aksamitny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych i mięs z grilla, do dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Nero dei Dori - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero dei Dori
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Montepulciano (100%)
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Marche Rosso Tornamagno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Montepulciano (50%), Sangiovese (50%)
    4. Apelacja:
      IGT Marche
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepów Montepulciano i Sangiovese. Pochodzi z pagórkowatych winnic regionu Marche, jest również sztandarowym winem naszego producenta, bo robi się je niezmiennie od 1985 roku. Tornamagno poddane jest starannej i długiej fermentacji. Przez ponad dwa lata starzone jest w zbiornikach stalowych, następnie przez ponad rok leżakuje w małych beczkach z dębu francuskiego barrique, po czym odpoczywa w butelce. Owocowe Montepulciano harmonijnie łączy się ze zdecydowanym i tanicznym Sangiovese.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, połyskliwy z refleksami bordowymi.
    Zapach: intensywny, bogaty, nuty dojrzałych owoców i konfitury wiśniowej, złożony, nuty płatków róży i suszonych kwiatów.
    Smak: mocny, aksamitny, ciepły, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o bogatej strukturze, do soczystych mięs w aromatycznych przyprawach, do trufli, do wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny, do jagnięciny przyprawionej czosnkiem i rozmarynem.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Marche Rosso Tornamagno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Marche Rosso Tornamagno
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Montepulciano (50%), Sangiovese (50%)
    IGT Marche - 2012 - 0.75 l