Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Azienda Agricola Virna a dokładnie Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - rodzinna firma winiarska z Piemontu, ze strefy Langhe, usytuowana w samym sercu tego urokliwego miejsca a mianowicie w Barolo.

Już w roku 1720 rodzina Borgogno  posiada winnice i zajmuje się uprawą winorośli. W roku 1950 jeden z członków rodziny, Lodovico, osobiście dokłada starań do rozwoju firmy, zakupuje nowe winnice i buduje nową przetwórnię. Pasję do tej ziemi odziedziczyła po swoim ojcu Lodovico również Virna, która przeszła do historii włoskiego winiarstwa ,ponieważ jako pierwsza kobieta we Włoszech zdobyła tytuł enologa. Ukończyła z wyróżnieniem studia w Instytucie Enologicznym w Albie, uzyskując  tytuł magistra techniki enologicznej. Solidna wiedza oraz pasja i zaangażowanie w pracę u boku ojca pozwoliły jej na doskonalenie sztuki robienia jakościowych win przede wszystkim z gatunku Barolo.

W roku 2001 Virna zostaje właścicielką rodzinnych winnic i razem z siostrą Ivaną z powodzeniem zarządzają nimi do dnia dzisiejszego. Powierzchnia upraw to 12 hektarów z czego 8 hektarów obsadzanych pod Barolo w miasteczkach Barolo, Novello i Monforte d’Alba. Kilka z nich należy do historycznych Crus tej apelacji: Cannubi, Preda, Sarmassa,I Merli, San Giovanni,Costa delle rose. Oprócz doskonałych Barolo pochodzi stąd także Dolcetto, Barbera d’Alba, Langhe Arneis i Langhe Nebbiolo oraz oryginalny blend Barbery,Dolcetto i Nebbiolo o nazwie „Le Sorelle” - Siostry. Produkcja roczna to około 65 tysięcy butelek.

Wszystkie fazy uprawy winorośli, ich przerób w przetwórni oraz czas leżakowania w beczkach dębowych odbywają się z wielką starannością. Virna i jej współpracownicy stawiają sobie za cel zagwarantowanie odbiorcy niezmiennie „dobrego” wina z uczciwym parametrem jakości do ceny. Każda z butelek wielkiego Barolo czy też sympatycznego Dolcetto to efekt kobiecej dbałości o szczegóły i wielkiego umiłowania do miejsca, z którego pochodzą.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • „San Giovanni” Barbera d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera d’Alba
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera, ze strefy Alba. Winnice znajdują się  w miejscowości Monforte, na wysokości około 300 m n.p.m. San Giovanni czyli Święty Jan to nazwa crus, czyli niewielkiego obszaru winnicy, rodzącego doskonałej jakości winogrona. Świetnie zbudowana tradycyjna piemoncka Barbera po 14-sto miesięcznym czasie leżakowania w dużych beczkach z dębu francuskiego. Głęboki kolor tego wina i niesamowite bogactwo smakowe zaspokoją gusta najbardziej wymagających wielbicieli win Piemontu.

    Kolor: ciemno rubinowy, intensywny.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałych jeżyn, kwiatu fiołka.
    Smak: ciepły, miękki, bogaty, z delikatnie zaznaczoną taniną.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, sosów mięsnych, wędlin i serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • „San Giovanni” Barbera d’Alba - Wino włoskie czerwone wytrawne
    „San Giovanni” Barbera d’Alba
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Barbera d’Alba
    DOC - 2015 - 0.75 l
  • „Le Sorelle” Langhe Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera, Dolcetto, Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów piemonckich Barbery, Dolcetto i Nebbiolo. Jako wielcy entuzjaści Piemontu zawsze chętnie sięgamy po wina takie jak „Le Sorelle” - Siostry. Blend trzech lokalnych gatunków winogron to zawsze duża przyjemność delektowania się, bo różnią się one od zwyczajowych win jednoszczepowych, aczkolwiek uchodzących na najszlachetniejsze. Wino bardzo bezpośrednie, z dużą dawką owocu, przyjemnej kwasowości  i  konsystencji. Przez trzy miesiące leżakowało w dużych beczkach dębowych. Zdecydowanie udane wino sióstr Virny i Ivany.

    Kolor: czerwono rubinowy, intensywny.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałych owoców leśnych i słodkich czereśni, delikatne posmaki wanilii.
    Smak: pełny, bogaty, o długim finiszu.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, wędlin i serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • „Le Sorelle” Langhe Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    „Le Sorelle” Langhe Rosso
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Barbera, Dolcetto, Nebbiolo
    DOC - 2017 - 0.75 l
  • „Noi” Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet. Kilka rodzajów Barolo naszej producentki otwiera to właśnie wino o nazwie „Noi” - My, które stanowi na klasykę wina Barolo. Pochodzi z winnic w miejscowościach La Morra, Novello i Monforte. Po starannym zbiorze winogron i fermentacji wina, zostaje ono przelane do dużych beczek dębowych i poddane starzeniu przez około 18 miesięcy. Nieco surowe z harmonijnie zaznaczoną taniną, niezwykle zrównoważone. Klasyka i jakość.

    Kolor: czerwono rubinowy, intensywny z odcieniami bordowymi.
    Zapach: pełny, intensywny, eteryczny, nuty czerwonych owoców i delikatnej wanilii, kakao i przypraw.
    Smak: bogaty, taniczny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.  
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • „Noi” Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    „Noi” Barolo
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Barolo del Comune di Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet. Kolejne Barolo tym razem z węższej apelacji ograniczonej do miasteczka Barolo - są to winnice Preda i część strefy Sarmassa. Preda to podłoża uformowane przez piaskowce, natomiast Sarmassa to głównie gleby wapienno-gliniaste z dodatkiem iłów. Te dwa różne rodzaje podłoża na których rosną winnice nie pozostają obojętne dla wina jakie z nich uzyskujemy. Barolo del Comune di Barolo to świetne zrównoważone i harmonijne wino, świeżo i pięknie pachnące oraz duża moc i potencjał materii. Można spokojnie się nim delektować już w pierwszych latach od zabutelkowania (drugi, trzeci rok), nie zawiedzie swoim urokiem. Przez 18 miesięcy leżakowało w 500-ciuset  litrowych beczkach z dębu francuskiego.

    Kolor: czerwono rubinowy, intensywny z odcieniami bordowymi.
    Zapach: pełny, intensywny, mocno wyczuwalne nuty czerwonych owoców, dębu i wanilii.
    Smak: bogaty, harmonijny, nasycony owocem i okrągłą taniną.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.  
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barolo del Comune di Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo del Comune di Barolo
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Barolo Sarmassa - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet pochodzące z jednej winnicy o nazwie Sarmassa. Teren tej strefy graniczy z miasteczkiem La Morra i cechuje go podłoże w większości złożone z margli , tzw. Margle św.Agaty, które w efekcie dają wina dosyć surowe ale o doskonałej budowie i dużym potencjale starzenia. Barolo Virny przez 18 miesięcy leżakowało w beczkach z dębu francuskiego typu barrique i w beczkach o większej pojemności, następnie odpoczywało w stali i przez dalszych sześć miesięcy już w butelce .Rocznik 2015 to bardzo dobrze notowany rok dla win z Barolo, Sarmassa z pewnością utrzyma swój potencjał przez długie lata, warto spróbować go już teraz i porównać za kilka lat, aby odgadnąć jego długowieczność i zrozumieć ewolucję.

    Kolor: czerwono rubinowy, bardzo  intensywny.
    Zapach: świeży, nuty czerwonych owoców na przemian z nutami balsamicznymi i delikatną wanilią.
    Smak: surowy, pełny, bogaty, taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barolo Sarmassa - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Sarmassa
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Barolo Cannubi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet. Cannubi to jedna z najsłynniejszych apelacji wina Barolo, Virna ma tam swoją niewielką winnicę z której pochodzi to wielkie wino.  Jakość win z tej strefy jest efektem dwóch różnorodnych rodzajów podłoża, czyli znowu szarawo-niebieskie gliny,  i margle bogate w związki wapnia (uformowane między 10 a 7 milionów lat przed naszą erą) oraz żółtawe piaskowce (tzw. piaskowce z Diano uformowane 9 milionów lat przed naszą erą) na przemian z warstwami szarego piasku. Cannubi to ogromny potencjał i elegancja, doceniany przez znawców tego szlachetnego wina. Długi i staranny proces opracowania Barolo z Cannubi to także 18 miesięcy leżakowania w dużych beczkach z dębu francuskiego i dodatkowych 6 miesięcy odpoczynku już po zabutelkowaniu. Finezja, harmonia i arystokracja zawarta w jednym winie.

    Kolor: czerwono rubinowy, intensywny z refleksami pomarańczowymi.
    Zapach: intensywny, złożony ,eteryczny, nuty czerwonych owoców.
    Smak: bogaty, ciepły, harmonijny dzięki taninom wdzięcznie oplatającym delikatny i okrągły smak wina.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.  
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barolo Cannubi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Cannubi
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Barolo Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet pochodzące z  najlepszych winnic Virny : La Preda i winnica Cannubi Boschis z okolic  Barolo, Cerviano Merli i Sottocastello di Novello z okolic miasteczka Novello.  Riservę dla wina Barolo robi się jedynie dla najlepszych roczników, gwarantujących długowieczność wina, z pewnością rok 2010 taki właśnie był. Staranna selekcja winogron i długi proces opracowywania tego wina polega między innymi na czasie leżakowania. Najpierw przez 18 miesięcy wino z pojedynczych winnic  leżakuje w dużych beczkach z dębu słoweńskiego oraz tonneaux z dębu francuskiego o pojemności 300/500 litrów. Po tym etapie wybiera się partię wina o pojemności 3000 litrów, w której łączy się wina pochodzące z pojedynczych winnic i partia ta leżakuje w beczce o pojemności 3000 litrów jeszcze przez dalszych 12/18 miesięcy. W ten sposób powstaje doskonała Riserva na szczególne okazje  albo jako wino do medytacji.

    Kolor: czerwono rubinowy, bardzo  intensywny.
    Zapach: świeży, nuty czerwonych owoców na przemian z delikatną wanilią.
    Smak: surowy, pełny, bogaty, taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Barolo Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Riserva
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2010 - 0.75 l