Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Viticola Toscana SpA - Castello di Meleto z miejscowości Gaiole in Chianti, w klasycznej strefie Chianti, to nasz toskański dostawca win. Jak wskazuje nazwa jest to zamek -  z włoskiego castello, o którym pierwsze wzmianki pochodzą z XIII wieku, wzniesiony przez miejscowego szlachcica Rainero, potem zarządzany przez Benedyktynów a w XVIII wieku przejęty przez rodzinę Ricasoli.

Tereny winnic Meleto rozciągają się wokół zamku na powierzchni około 1400 hektarów, z czego 160 przeznaczonych pod uprawę winorośli. Większość to szczep Sangiovese, obok Merlot, Vermentino i Malwazji.

Gleba na tych terenach jest przeważnie gliniasto kamienna,gatunki łupków i skał wpływają na jakość winogron pochodzących z poszczególnych winnic. Właśnie dlatego młody i prężny Staff Castello di Meleto od kilku lat zaczął mocno waloryzować pojedyncze cru czyli Casi, Poggiarso, Meleto, San Piero i Moci. Duże zaangażowanie całego zespołu oraz wiedza enologiczna tych młodych i zdolnych ludzi, wspomagana przez nowoczesne zaplecze technologiczne,sprawia,że ich wina są naprawdę doskonałe w każdej odsłonie. Chianti Classico wiedzie prym, rewelacyjne Riservy i Graz Selezione to efekt wielkiej staranności zarówno na etapie zbioru winogron (70% całych upraw zbierany jest ręcznie) jak również fermentacji i leżakowania, umiejętnie dobrany do rodzaju wina. Mimalne stosowanie siarczanów jest także dużym atutem Castello. Przekonujemy się niezmiennie o tym,że kiedyś przypadkowa wizyta w Gaiole in Chianti zakończona zakupami w ich entotece była strzałem w dziesiątkę. Po latach zachwycamy się kolejną otwieraną butelką Superoskanów, Riservy zaskakują wigorem i głębią smaku nawet po piętnastu i więcej latach. Przyjaźni, otwarci ludzie zawsze kojarzą nam się z tym miejscem,spokojnie i z dumą prezentujemy ich wina bo są warte najwyższego uznania.  

 

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Chianti Classico Castello di Meleto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego  Sangiovese. Nasi przyjaciele z Castello di Meleto robią swoje Chianti Classico in purezza, czyli bez dodatków innych szczepów. Pochodzi z selekcji wingron z trzech różnych winnic Meleto,Casi i Poggiarso. Przez dwanaście miesięcy leżakuje w dużych beczkach z dębu słoweńskiego o pojemności 5400 litrów. Chianti Classico na najwyższym poziomie, doskonała harmonia owocu i świeżości Sangiovese umiejętnie połączona z elegancją i finezją  drewna. Wino o dużym potencjale starzenia.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty czereśni, truskawki, przypraw.
    Smak: pełny, wyrazisty, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie wołowiny, do potraw mięsnych z dodatkiem pomidorów.
    Temperatura serwowania: 18ºC.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Classico Castello di Meleto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Castello di Meleto
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese (100%)
    DOCG - 2018 - 0.75 l
  • Chianti Classico Gran Selezione - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese 85%, Cabernet Sauvignon 15%
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese. Od kilku lat niektórzy toskańscy producenci opracowują dla dobrych roczników wersję Chianti Classico Gran Selezione – Wielka Selekcja. Są to wina dopracowane w każdym szczególe, począwszy od jakości winogron, sprawdzanych na winnicy a następnie w przetwórni. Zbiór z hektara wynosi 45 kwintali. Są one zbieranie jedynie ręcznie do małych, 10-cio kilowych skrzynek. Po fazie fermentacji i przedłużonej maceracji owoców z moszczem winnym, która przebiega w dużych beczkach dębowych, wino z Cabernet Sauvignon wędruje do małych beczek z dębu francuskiego po drugim użyciu. Partia wina z Sangiovese leżakuje w takich samych beczkach ale po drugim i trzecim użyciu. Czas odpoczynku w drewnie w zależności od rocznika wynosi od 14 do 18 miesięcy. Gran Selezione to wielkie wino na specjalnej okazje. Niezwykle eleganckie, dostojne i harmonijne.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, purpurowy.

    Zapach: złożony, bogaty, nuty balsamiczne, przypraw, dojrzałych czerwonych owoców.

    Smak: aksamitny, taniczny, o długim finiszu.

    Łączenie z potrawami: do dań na bazie wołowiny, idealne do bistecca alla fiorentina lub steka wołowego.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Chianti Classico Gran Selezione - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Gran Selezione
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese 85%, Cabernet Sauvignon 15%
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Chianti Classico Vigna Casi Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese, Merlot
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Sangiovese z dodatkiem Merlot. Nazwa Vigna Casi nawiązuje do winnicy, z wł. vigna, usytuowanej na wzgórzach dochodzących do 450 m. Typologia Riserva oznacza wydłużony czas leżakowania wina, który stosuje się tylko dla najlepszych roczników. Rok 2005 należał do udanych dla Toskanii, stad też decyzja producenta o opracowaniu Riservy. W proporcjach 50/50 przez 18 miesięcy leżakowało w beczkach z dębu słoweńskiego i przez 12 miesięcy w małych beczkach z dębu francuskiego (225 hl - barriques), po czym przez kolejny rok odpoczywało w butelce.Tak staranny proces starzenia wina sprawił,że powstało naprawdę doskonałe i wykwintne wino.

    Kolor: intensywnie czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy i kwiatowy, nuty hiacyntu, czereśni, lukrecji, jako pochodne starzenia wyczuwalne nuty wanilii, skóry, tytoniu, przypraw, delikatnych tanin.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs ,także grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18/20ºC.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Classico Vigna Casi Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Vigna Casi Riserva
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese, Merlot
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Vin Santo del Chianti Classico - Wino włoskie białe słodkie
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Trebbiano Gentile (65%), Malvasia Bianca (35%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino deserowe białe słodkie, uzyskane ze szczepów Malvasia Bianca i Trebbiano Toscano. Dzięki specjalnej technice - z wł. appassimento - suszenia dojrzałych winogron w klimatyzowanych pomieszczeniach, w których pozostają przez kilka miesięcy (nie później jednak niż do 31 marca następnego roku po wendemii) i koncentrują w sobie naturalny cukier. Następnie poddawane są zwyczajowemu procesowi winifikacji a uzyskane w ten sposób wino poddawane jest długotrwałemu starzeniu , przez prawie cztery lata w beczkach drewnianych o pojemności do 5 hl. Nazwa Vin Santo święte wino nawiązuję do tradycji produkcji tego wina przypadającego na Wielki Tydzień tuż przed Wielkanocą.

    Kolor: bursztynowy, połyskliwy - brylantowy.
    Zapach: dojrzałe owoce, daktyle, dojrzałe morele, orzechy, miód, migdały.
    Smak: słodki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: wyborne do deserów, ciast, ciasteczek i serów pleśniowych,typu gorgonzola lub roquefort.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Vin Santo del Chianti Classico - Wino włoskie białe słodkie
    Vin Santo del Chianti Classico
    Castello di Meleto - Toskania
    Trebbiano Gentile (65%), Malvasia Bianca (35%)
    DOC - 2009 - 0.5 l