Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Cantina della Vernaccia Oristano - spółdzielnia winiarska założona w roku 1953 przez właścicieli winnic z okolic Oristano na Sardynii. Malownicze tereny Półwyspu Sinis - północno zachodnia część wyspy - oraz panujący tu szczególny mikroklimat stworzyły idealne warunki do uprawy winorośli. Stagno di Cabras - Staw Cabras oraz bliskość Morza Śródziemnego zapewniają odpowiednią wilgotność. Tereny natury wapienno-gliniastej, wzbogacone w sole mineralne i substancje organiczne sprzyjają rozwojowi wielu gatunków winorośli. Króluje tutaj biała Vernaccia di Oristano i Vermentino di Sardegna, czerwona Nieddera oraz Canonnau i Monica di Sardegna.

Cantina della Vernaccia dysponuje nowoczesnym zapleczem technologicznym, a dzięki wysokiej jakości winogron dostarczanych przez członków spółdzielni wina z etykietą tego producenta są gwarancją jakości i rozsądnego parametru cenowego. Tradycja produkcji wina w poszanowaniu terytorium na którym obsadza się winnice sprawiła, że większość win w gamie Spółdzielni pochodzi z odmian autochtonicznych. Wielu małych producentów połączyło swoją pasję, umiejętności i ciężką pracę po to aby ich Cantina mogła swobodnie konkurować na krajowym i międzynarodowym rynku winiarskim. Dowodem jakości win naszego partnera z Sardynii jest srebrny medal zdobyty na światowym Konkursie Win w Brukseli w roku 2013. Wyróżniono nim wino Montiprama Nieddera Rosso IGT Valle del Tirso.Jesteśmy jedną z niewielu enotek w Polsce , która posiada to unikalne wino. Nieddera według znawców tematyki włoskich autochtonów zasługuje na szczególną uwagę. Tym bardziej cieszy nas fakt, że nasz sardyński partner ma w swojej gamie tę perełkę.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Benas Vermentino di Sardegna - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Vermentino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Vermentino. Gatunek lubiący morski klimat znalazł na wyspie doskonale warunki rozwoju. Pochodzi z zachodniego wybrzeża Zatoki Oristano. Nazwa "Benas" w dialekcie sardyńskim znaczy żyły, w odniesieniu do wina to bardziej wskazanie na podziemne źródła, z których wytryska krystalicznie czysta woda. Tutejsze Vermentino jest winem o przepięknym połyskliwym kolorze, dobrej strukturze z delikatną nutą zapachową.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: delikatny, nuty cytrusów i białych kwiatów.
    Smak: świeży, pełny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do spaghetti z owocami morza, do krewetek i skorupiaków, do risotto ze szparagami, do dań na bazie ryb.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Benas Vermentino di Sardegna - Wino włoskie białe wytrawne
    Benas Vermentino di Sardegna
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Vermentino (100%)
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Ugone III Vermentino di Gallura Superiore  - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Vermentino di Gallura (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe uzyskane z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Vermentino, ze strefy Gallura. Północno – wschodnia część wyspy w prowincji Olbia i Sassari, posiada charakterystyczny górzysty krajobraz z granitowymi terenami i dużą różnicą temperatur między dniem a nocą. Dlatego też białe Vermentino bardzo dobrze zadomowiło się w takich warunkach i jako jedyne sardyńskie wino posiada najwyższą apelację jakościową DOCG. Ugone III to imię słynnego władcy sardyńskiego Hugona III, który przeszedł do historii jako dzielny obrońca wyspy przed najazdami Aragończyków oraz twórca pierwszych aktów prawnych. Zachwyca kolorem, strukturą i aromatem, gęste, wręcz oleiste.Świetne wino do owoców morza ale także do białych mięs w sosach.

    Kolor: żółty słomkowy intensywny i połyskliwy z delikatnymi refleksami zielonkawymi.
    Zapach: aromatyczny, nuty białych kwiatów, sardyńskiej makii śródziemnomorskiej.
    Smak: bogaty, miękki, delikatnie mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do owoców morza i ryb, do białych mięs w sosach, doskonałe do niestarzonego pecorino sardo (sardyński ser owczy).
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Ugone III Vermentino di Gallura Superiore  - Wino włoskie białe wytrawne
    Ugone III Vermentino di Gallura Superiore
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Vermentino di Gallura (100%)
    DOCG - 2019 - 0.75 l
  • Terresinis Vernaccia della Valle del Tirso  - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Vernaccia (85%), Vermentino (15%)
    4. Apelacja:
      IGT Valle Del Tirso
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznych szczepów sardyńskich Vernacci i Vermentino. Niezwykle eleganckie i oryginalne wino, poddane fermentacji w małych beczkach z dębu francuskiego. Pochodzi ze strefy Valle del Tirso - dolina rzeki Tirso, w północno zachodniej części wyspy. "Terresinis" czyli odniesienie do terytorium malowniczego Półwyspu Sinis. Sardynia kojarzona zazwyczaj z Vermentino akurat w tej strefie ma do zaoferowania równie dobrą a mniej znaną Vernaccię. Delikatna a zarazem ładnie zbudowana, aromatyczna i bogata w smaku. Wino, które z pewnością zadowoli zwolenników win białych.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: aromatyczny, nuty dojrzałego ananasa i melona, delikatna nuta wanilii.
    Smak: pełny, miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb i owoców morza, do białych mięs w sosach.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Terresinis Vernaccia della Valle del Tirso  - Wino włoskie białe wytrawne
    Terresinis Vernaccia della Valle del Tirso
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Vernaccia (85%), Vermentino (15%)
    IGT Valle Del Tirso - 2019 - 0.75 l
  • Maimone Cannonau di Sardegna  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Cannonau di Sardegna
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cannonau. Jest to najbardziej znane i najważniejsze czerwone wino wyspy. Wzmianki o Cannonau sięgają trzynastego wieku i prawdopodobnie wywodzi się ono z hiszpańskiego Alicante, sprowadzonego na wyspę przez władców hiszpańskich. "Maimone" oznacza w miejscowym dialekcie wodę, tak bardzo potrzebną winorośli po czasie upałów. Jest to wino mocno zbudowane, o głębokim i nasyconym kolorze oraz bogatym bukiecie zapachowym. Przez 8 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego.

    Kolor: bordowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty śliwki, jeżyny, prażonego drewna.
    Smak: miękki, pełny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięsnych sosów makaronowych, pieczeni mięsnych i dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Maimone Cannonau di Sardegna  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Maimone Cannonau di Sardegna
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Cannonau di Sardegna
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Don Efisio Monica di Sardegna Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Monica di Sardegna
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Monica di Sardegna. Szczep o jakże wdzięcznej nazwie należy do najstarszych gatunków uprawianych na wyspie. Występuje na większości terytorium, najbardziej sprzyjające jej tereny to te położone wzdłuż wybrzeży wyspy. "Don Efisio" to imię historycznego właściciela stawów rybnych w Cabras. Monica daje wino o bogatej nucie aromatycznej, umiarkowanej kwasowości i dobrej strukturze. Wersja Superiore, z wyższą zawartością alkoholu, uwydatnia wszystkie zalety tego gatunku. Wino nieleżakowane w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: bogaty, winny, nuty czerwonych dojrzałych czerwonych owoców.
    Smak: pełny, miękki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie pieczeni wieprzowych, pieczonego kurczaka.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Don Efisio Monica di Sardegna Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Don Efisio Monica di Sardegna Superiore
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Monica di Sardegna
    DOC - 2017 - 0.75 l
  • Montiprama Nieddera  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Nieddera
    4. Apelacja:
      IGT Valle del Tirso
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Nieddera. Niezwykle oryginalne wino, pochodzące z antycznego szczepu,ze strefy o nazwie Valle del Tirso - dolina rzeki Tirso. W dialekcie sardyńskim "nieddu" oznacza czarny, podobnie jak kolor wina Nieddera. Jego bogata struktura to nie tylko potencjał owocu ale także efekt specjalnej winifikacji. Młode wino po kilku miesiącach od zbiorów zostaje przelane do dużych beczek z dębu francuskiego typu tonneaux i do małych barriques, w których leżakuje w stałej temperaturze przez 10 miesięcy. Bogate i konsystentne z ładną nutą aromatyczną.

    Kolor: bordowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty czerwonych owoców, prażonego drewna.
    Smak: miękki, pełny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięsnych sosów makaronowym i pieczeni mięsnych.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Montiprama Nieddera  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montiprama Nieddera
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Nieddera
    IGT Valle del Tirso - 2017 - 0.75 l
  • Corash Cannonau di Sardegna Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Cannonau di Sardegna
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cannonau. Wielki potencjał Cannonau najlepiej uwydatnia Riserva, przez ponad 12 miesięcy starzona w małych beczkach z dębu francuskiego . "Corash" to nazwa starożytnego miasteczka Cornus, Zachwyca głębią koloru i bogatą aksamitną strukturą. Doskonale uzupełnia aromatyczne potrawy na bazie mięs i dziczyzny.

    Kolor: bordowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty śliwki, jeżyny, prażonego drewna.
    Smak: miękki, pełny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie czerwonych mięs, do pieczeni mięsnych, do królika z orzechami, do jagnięciny , do prosiaka z rusztu, dzika na winie, do sera pecorino sardo.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Corash Cannonau di Sardegna Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Corash Cannonau di Sardegna Riserva
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Cannonau di Sardegna
    DOC - 2016 - 0.75 l