Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro - Wino włoskie czerwone musujące frizzante półwytrawne
    1. Producent:
      Cantina Formigine Pedemontana
    2. Region:
      Emilia-Romania
    3. Szczep:
      Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino półwytrawne musujące czerwone z autochtonicznego szczepu Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Pochodzi z winnic usytuowanych na pagórkowatych terenach na południe od Modeny. Wytwarzane jest metodą Charmat, czyli powtórnej fermentacji w dużych zbiornikach ciśnieniowych. Charakterystyczny purpurowy kolor i obfita pianka to atrybuty tego wina. Gatunek Grasparossa di Catelvetro cechuje się intensywną nutą aromatyczną, owocowo-winną. Wśród wszystkich czterech typów Lambrusca, klasyfikowanych jako DOC posiada najlepszą strukturę i jest winem o pełnej budowie. Wersja semisecco czyli półwytrawna, jest winem wdzięcznie łączącym się do głównego posiłku jak również do deserów.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z refleksami fioletowymi.
    Zapach: aromatyczny, intensywny, nuty winne i dojrzałych owoców leśnych.
    Smak: świeży, miękki, pełny.
    Łączenie z potrawami: do wędlin, do dań typu pierogi nadziewane mięsem, również do makaronów z sosami mięsnymi, do tłustych potraw.
    Temperatura serwowania: 13°/15°C.
    Zawartość alkoholu: 10,5 %.

  • Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro - Wino włoskie czerwone musujące frizzante półwytrawne
    Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    Cantina Formigine Pedemontana - Emilia-Romania
    Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro - Wino włoskie czerwone musujące frizzante półsłodkie
    1. Producent:
      Cantina Formigine Pedemontana
    2. Region:
      Emilia-Romania
    3. Szczep:
      Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino półsłodkie musujące czerwone z autochtonicznego szczepu Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Pochodzi z winnic usytuowanych na pagórkowatych terenach na południe od Modeny. Wytwarzane jest metodą Charmat, czyli powtórnej fermentacji w dużych zbiornikach ciśnieniowych. Charakterystyczny purpurowy kolor i obfita pianka to atrybuty tego wina. Gatunek Grasparossa di Catelvetro cechuje się intensywną nutą aromatyczną, owocowo-winną. Wśród wszystkich czterech typów Lambrusca, klasyfikowanych jako DOC posiada najlepszą strukturę i jest winem o pełnej budowie. Wersja amabile czyli półsłodka będzie w stanie zadowolić oczekiwania osób lubiących rześkie i słodkawe wina.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z refleksami fioletowymi.
    Zapach: aromatyczny, intensywny, nuty winne i dojrzałych owoców leśnych.
    Smak: świeży, miękki, pełny.
    Łączenie z potrawami: polecane szczególnie do deserów, do suchych ciasteczek i kruchych ciast.
    Temperatura serwowania: 13°/15°C.
    Zawartość alkoholu: 8%.

  • Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro - Wino włoskie czerwone musujące frizzante półsłodkie
    Rosso Fosco Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    Cantina Formigine Pedemontana - Emilia-Romania
    Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Dorato Gavi di Gavi - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Cortese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu piemonckiego Cortese. Pochodzi ze specjalnej selekcji winogron, z winnic usytuowanych w strefie Gavi, położonej w południowo-zachodnim Piemoncie, w okolicach Alessandrii. Uchodzi za najlepsze jakościowo wino uzyskiwane z popularnego w całym regionie Cortese.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: delikatny, owocowo-kwiatowy.
    Smak: wytrawny, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif, do zimnych przystawek, do dań na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 10º/12ºC.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Dorato Gavi di Gavi - Wino włoskie białe wytrawne
    Dorato Gavi di Gavi
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Cortese (100%)
    DOCG - 2018 - 0.75 l
  • Falanghina del Sannio - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Falanghina (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Falanghina. Pochodzi z winnic usytuowanych w okolicach Monte Taburno - Góra Taburno w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Szczep ten znany był już w czasach rzymskich, natomiast zadomowił się w tych okolicach na początku XIX wieku. Sprzyjające warunki klimatyczne a szczególnie duża różnica temperatur między dniem a nocą stwarza idealne warunki rozwoju dla tego białego gatunku winogron. Falanga oznacza po łacinie pal podtrzymujący winorośl, stad nazwa szczepu i wina. Jest to wino o dobrej i mocnej strukturze, miękkie, z wyczuwalną nutą mineralną. Jedno z najlepszych i najsłynniejszych win Kampanii, doceniane przez znawców materii takich jak Luigi Veronelli, który pisał o Falanghinie, że to autentyczny i cenny skarb.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałych białych owoców, liści szałwii.
    Smak: świeży, miękki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonale do aperitifu, do dań na bazie ryb, szczególnie do carpaccio z surowych ryb lub z grilla, do ryb marynowanych i smażonych, do owoców morza. Dobre do sera mozarella typu bufala camapana.
    Temperatura serwowania: 10°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5 %.

  • Falanghina del Sannio - Wino włoskie białe wytrawne
    Falanghina del Sannio
    Vigne Sannite - Kampania
    Falanghina (100%)
    DOC Sannio - 2019 - 0.75 l
  • Greco - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Greco
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Greco. Pochodzi z winnic usytuowanych w okolicach Monte Taburno - Góra Taburno, w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Jak wskazuje nazwa, do starożytnej Italii sprowadzili go Grecy. Szczep ten znany był dlatego już w czasach antycznych, o jego zaletach pisał Wirgiliusz i Pliniusz. Strefa Sannio, bogata w tereny o mineralnym charakterze, sprzyja rozwojowi tego szlachetnego gatunku białych winogron, zbieranych poźno, w październiku. Jest to wino o bogatej i eleganckiej strukturze, niezwykle oryginalne.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Zapach: złożony, nuty cytrusów, moreli i brzoskwini.
    Smak: miękki, mineralny, elegancki.
    Łączenie z potrawami: do aromatycznych potraw na bazie ryb i owoców morza, do kremowych i zawiesistych potraw warzywnych, do gotowanych warzyw, białych mięs
    Temperatura serwowania: 8°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Greco - Wino włoskie białe wytrawne
    Greco
    Vigne Sannite - Kampania
    Greco
    DOC Sannio - 2019 - 0.75 l
  • Coda di Volpe - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Coda di Volpe
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Coda di Volpe. Pochodzi z winnic usytuowanych w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Dosłowne tłumaczenie nazwy szczepu oznacza lisi ogon i nawiązuje do charakterystycznego kształtu kiści winogron tego gatunku. Antyczny szczep silnie związany z terytorium sannickim, stanowi ekspresję tej strefy i cechuje się mocno zaznaczoną nutą mineralną, wręcz słonawą. Swego czasu Coda di Volpe stanowiła jedynie dodatek do innych białych win, dzisiaj natomiast z powodzeniem sprawdza się jako przyjemne wino jednoszczepowe.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: złożony, nuty białych owoców, gruszki i brzoskwini br>Smak: wytrawny, świeży , mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonale do dań na bazie ryb i owoców morza, również do ryb z pieca i grilla, do warzyw w delikatnych sosach.
    Temperatura serwowania: 8°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5 %.

  • Coda di Volpe - Wino włoskie białe wytrawne
    Coda di Volpe
    Vigne Sannite - Kampania
    Coda di Volpe
    DOC Sannio - 2019 - 0.75 l
  • Fiano - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Fiano
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Fiano. Pochodzi z winnic usytuowanych na pagórkowatych winnicach w prowincjach Benevento i Avellino, w północno-wschodniej części regionu. Nazwa szczepu pochodzi z łacińskiego Vitis Apiane i nawiązuje do słodyczy gron, ulubionych przez pszczoły. Wysokość usytuowania winnic i duże różnice temperatur sprawiają, że wino to jest niezwykle finezyjne i cechuje się zdecydowana nutą aromatyczną. Fiano posiada duży potencjał starzenia i uwydatnia swoje zalety nawet po kilku latach od zabutelkowania.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: złożony, aromatyczny, nuty białych kwiatów, owocu gruszki i owoców w syropie.
    Smak: miękki, aksamitny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonale do dań bogatych w aromaty i konsystencję, do dań na bazie ryb i owoców morza, do pieczeni z białego mięsa w sosach.
    Temperatura serwowania: 8°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5 %.

  • Fiano - Wino włoskie białe wytrawne
    Fiano
    Vigne Sannite - Kampania
    Fiano
    DOC Sannio - 2019 - 0.75 l
  • Piedirosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Piedirosso
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Piedirosso. Pochodzi z winnic usytuowanych w okolicach Monte Taburno, Góra Taburno w prowincji Benevento. Ten antyczny szczep należy do najbardziej charakterystycznych gatunków Kampanii, obok słynnego Aglianico. Oryginalna nazwa dialektalna brzmi Per e‘palummo, co dosłownie oznacza gołębia stopa o charakterystycznym czerwonawym kolorze, podobnie jak czerwony kolor szypułek i gałązki winogron Piedirosso. Jest to wino niestarzone w drewnie, o ładnie zaznaczonej nucie owocowej, przyjemnie wytrawne i miękkie. Ciekawe wino autochtoniczne warte spróbowania do posiłku.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy, nuty maliny i dojrzałej czereśni.
    Smak: wytrawny, owocowy, miękki.
    Łączenie z potrawami: doskonale do całego posiłku, do dań na bazie białych mięs.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5 %.

  • Piedirosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Piedirosso
    Vigne Sannite - Kampania
    Piedirosso
    DOC Sannio - 2018 - 0.75 l
  • Barbera del Sannio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Barbera del Sannio. Pochodzi z pagórkowatych winnic usytuowanych w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Obecna w tym regionie od ponad dwóch wieków Barbera, kojarzona zazwyczaj z Piemontem, jest winem o zupełnie innym charakterze niż jej kuzynka z północy. Tutejsi winiarze z dumą podkreślają, że ich Barbera jest zdecydowanie lepsza - z całą pewnością warto jej spróbować, aby docenić i polubić to przyjemne i pachnące owocami wino.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: owocowo-kwiatowy, nuty wiśni, płatków suszonej róży.
    Smak: wytrawny, ciepły, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonale do całego posiłku, do dań na bazie dobrze przyprawionych białych mięs.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbera del Sannio - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera del Sannio
    Vigne Sannite - Kampania
    Barbera (100%)
    DOC Sannio - 2018 - 0.75 l
  • Aglianico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Aglianico (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Aglianico. Wino zwane Barolo Południa nie bez powodu porównywane jest do wielkiego wina Piemontu. Aglianico to antyczny szczep od wielu wieków zadomowiony w południowej części Włoch. Sprowadzili go tam Grecy, stąd nazwa od wyrazu Elleanico. Aglianico naszego producenta pochodzi z pagórkowatych winnic w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno wschodniej części regionu. Tutejszy klon tego szczepu nosi nazwę Aglianico del Taburno i należy do gatunkowo najlepszych wśród całej rodziny odmian Aglianico. Jego ulubionym terenem są podłoża wulkaniczne i piaszczyste oraz duże różnice temperatur między dniem a nocą. Właśnie takie warunki panują w strefie Sannio. Tutejsze Aglianico dojrzewa pod koniec października a zbiory odbywają się w listopadzie. Jest to wino o dużym potencjale starzenia. Z wiekiem uwydatnia swoje zalety i wzbogaca różnorodność aromatów. Przez 6 miesięcy Aglianico del Sannio leżakowało w beczkach drewnianych i przez kolejnych 6 w butelce.

    Kolor: bordowy.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty maliny i śliwki.
    Smak: wytrawny, ciepły, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie mięs, głównie czerwonych, do sosów mięsnych i pieczeni z wołowiny, do mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Aglianico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Aglianico
    Vigne Sannite - Kampania
    Aglianico (100%)
    DOC Sannio - 2016 - 0.75 l