Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • „Le Sorelle” Langhe Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera, Dolcetto, Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów piemonckich Barbery, Dolcetto i Nebbiolo. Jako wielcy entuzjaści Piemontu zawsze chętnie sięgamy po wina takie jak „Le Sorelle” - Siostry. Blend trzech lokalnych gatunków winogron to zawsze duża przyjemność delektowania się, bo różnią się one od zwyczajowych win jednoszczepowych, aczkolwiek uchodzących na najszlachetniejsze. Wino bardzo bezpośrednie, z dużą dawką owocu, przyjemnej kwasowości  i  konsystencji. Przez trzy miesiące leżakowało w dużych beczkach dębowych. Zdecydowanie udane wino sióstr Virny i Ivany.

    Kolor: czerwono rubinowy, intensywny.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałych owoców leśnych i słodkich czereśni, delikatne posmaki wanilii.
    Smak: pełny, bogaty, o długim finiszu.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, wędlin i serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • „Le Sorelle” Langhe Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    „Le Sorelle” Langhe Rosso
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Barbera, Dolcetto, Nebbiolo
    DOC - 2017 - 0.75 l
  • Pinot Grigio - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Pinot Grigio (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Pinot Grigio. Pochodzi ze strefy usytuowanej w okolicach Bolzano, na styku rzek Isarco i Adige. Winnice położone są na wysokości 260 metrów i wyżej, wapienne podłoże pochodzenia osadowego sprawia,że tutejsze Pinot Grigio zachwyca bogactwem struktury i aromatów. Fermentacja odbywa się w zbiornikach stalowych, wytworne i harmonijne wino o mocnej budowie.

    Kolor: żółty słomkowy z intensywnymi refleksami zielonkawymi.
    Zapach: złożony, nuty świeżych owoców, dojrzałej gruszki Williams, mięty i melisy, czarnej herbaty, delikatny posmak masła i migdałów.
    Smak: pełny, bogaty, kremowy, elegancki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sosów pomidorowych, do lasagni z warzywami, do zupy dyniowej, zapiekanki z ziemniaków, do świeżego sera koziego.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Pinot Grigio - Wino włoskie białe wytrawne
    Pinot Grigio
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Pinot Grigio (100%)
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Insolia - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Insolia (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Terre Siciliane
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Insolia. Oryginalne wino rozpowszechnione na całej wyspie, znane także pod nazwą Ansonica. Bardzo przyjemnie aromatyczne, mało kwasowe i miękkie, z zaznaczoną nutą mineralną.

    Kolor: żółty słomkowy intensywny.
    Zapach: aromatyczny, nuty owoców egzotycznych.
    Smak: miękki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do makaronu z sardynkami, do ryb i białych mięs, do grillowanych warzyw.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Insolia - Wino włoskie białe wytrawne
    Insolia
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Insolia (100%)
    IGT Terre Siciliane - 2019 - 0.75 l
  • Clivis Passerina - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Passerina (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Colli Aprutini
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Passerina wywodzącego z się z Abruzzo. Jednoszczepowe autochtoniczne wino ze strefy Colli Aprutini, położonej w prowincji Teramo, na północy regionu wzdłuż wybrzeża Adriatyku. Passerina jest niezwykle przyjemnym i miękkim winem o złotawym zabarwieniu, ujmuje delikatnością a jedocześnie dobrą strukturą.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami złotawymi.
    Zapach: aromatyczny, nuty gruszki i marakuji.
    Smak: miękki, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb, również do białych mięs.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Clivis Passerina - Wino włoskie białe wytrawne
    Clivis Passerina
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Passerina (100%)
    IGT Colli Aprutini - 2018 - 0.75 l
  • Monterovere - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (60%), Nebbiolo (30%), Cabernet Sauvignon (10%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów piemonckich Barbery i Nebbiolo z dodatkiem Cabernet Sauvignon. Połączenie tradycyjnych gatunków lokalnych z Cabernetem to bardzo popularna kompozycja win z apelacji DOC Monferrato. Barbera nadaje winu surowości i struktury, Nebbiolo elegancji i długowieczności a Cabernet łagodzi całość i sprawia, że wino staję się miękkie. Monterovere to jedna z historycznych winnic rodziny, założona przez dziadka obecnych właścicieli Stefano Cavallero. Po dziś dzień na jej terenie rodzą się najlepsze grona Barbery - tzw. Cru, na przemian z innymi gatunkami. Właśnie stamtąd pochodzą winogrona składające się na to ciekawe wino. Przez 18 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego, pachnie dojrzałymi owocami i delikatną wanilią. Wino do potraw na bazię mięs oraz do medytacji po posiłku.
    Kolor: czerwony rubinowy nasycony.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałej wiśni, śliwki i wanilii.
    Smak: ciepły, miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do soczystych pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.
  • Monterovere - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Monterovere
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Barbera (60%), Nebbiolo (30%), Cabernet Sauvignon (10%)
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Ugone III Vermentino di Gallura Superiore  - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Vermentino di Gallura (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe uzyskane z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Vermentino, ze strefy Gallura. Północno – wschodnia część wyspy w prowincji Olbia i Sassari, posiada charakterystyczny górzysty krajobraz z granitowymi terenami i dużą różnicą temperatur między dniem a nocą. Dlatego też białe Vermentino bardzo dobrze zadomowiło się w takich warunkach i jako jedyne sardyńskie wino posiada najwyższą apelację jakościową DOCG. Ugone III to imię słynnego władcy sardyńskiego Hugona III, który przeszedł do historii jako dzielny obrońca wyspy przed najazdami Aragończyków oraz twórca pierwszych aktów prawnych. Zachwyca kolorem, strukturą i aromatem, gęste, wręcz oleiste.Świetne wino do owoców morza ale także do białych mięs w sosach.

    Kolor: żółty słomkowy intensywny i połyskliwy z delikatnymi refleksami zielonkawymi.
    Zapach: aromatyczny, nuty białych kwiatów, sardyńskiej makii śródziemnomorskiej.
    Smak: bogaty, miękki, delikatnie mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do owoców morza i ryb, do białych mięs w sosach, doskonałe do niestarzonego pecorino sardo (sardyński ser owczy).
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Ugone III Vermentino di Gallura Superiore  - Wino włoskie białe wytrawne
    Ugone III Vermentino di Gallura Superiore
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Vermentino di Gallura (100%)
    DOCG - 2019 - 0.75 l
  • Quendernjan Rosato - Wino włoskie różowe wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Aglianico (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Basilicata
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe z autochtonicznego szczepu Aglianico del Vulture, pochodzącego z Bazylikaty. Trudna w wymowie nazwa wina Qendernjan to albańskie określenie dolnej części miasteczka Maschito, gdzie usytuowane są winnice rodzące grona Aglianico. Różowa wersja wielkiego wina Bazylikaty to ładnie zbudowane i aromatyczne wino, mocne a jednocześnie niezwykle finezyjne. Specyficzne w smaku, przyjemnie mineralne, z nutą dojrzałej maliny i owocu granatu, lekko migdałowe w końcówce. Zachęca do sięgnięcia po kolejny kieliszek, odpowiednio schłodzone smakuje wyśmienicie szczególnie w towarzystwie lekkich przystawek. Rewelacyjne do eskalopek cielęcych.

    Kolor: różowy połyskliwy.

    Zapach: aromatyczny, nuty dojrzałej maliny, owocu granatu.

    Smak: świeży, mineralny z delikatnie zaznaczoną taniną.

    Łączenie z potrawami: doskonale do lekkich przystawek, do wędlin, szczególnie dobrze komponuje się z eskalopkami cielęcymi w delikatnym sosie.

    Temperatura serwowania: 10°/12°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Quendernjan Rosato - Wino włoskie różowe wytrawne
    Quendernjan Rosato
    Casa Maschito - Bazylikata
    Aglianico (100%)
    IGT Basilicata - 2018 - 0.75 l
  • Chianti Colli Fiorentini - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (80%), Canaiolo (10%), Colorino (5%), Merlot (5%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Canaiolo, Colorino i Merlot. Niezwykle przyjemnie chrupkie i owocowe Chianti z podstrefy Colli Fiorentini. Pochodzi z winnic usytuowanych na południowo wschodnich pagórkach miasteczka Scandicci, na wysokości 180 m. Zbiór winogron odbywa się ręcznie, 30% wina leżakuje w beczkach drewnianych o pojemności 2500 litrów, pozostałe 70% w zbiornikach cementowych. Partie wina są ze sobą łączone przed butelkowaniem, po czym następuje jego odpoczynek w butelce przynajmniej przez dwa miesiące. Pochodzi z upraw biologicznych, Chianti wyróżniane i nagradzane przez włoskie wydawnictwa winiarskie, jak Vini di Veronelli i DuemilaVini. Zdobywca Oskara BerebeneNapić się dobrze na rok 2016.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami purpurowymi, intensywny.

    Zapach: złożony, długo utrzymujący się, nuty czereśni i fiołka.

    Smak: miękki, świeży, przyjemnie taniczny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do toskańskich wędlin, do crostini z pasztetem, do sosów ragu, amatriciana,carbonara, do białych pieczonych mięs lub wołowego roast-beefu.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Chianti Colli Fiorentini - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Chianti Colli Fiorentini
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese (80%), Canaiolo (10%), Colorino (5%), Merlot (5%)
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Brut Rose - Wino włoskie różowe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo, Pignola, Rossola
    4. Apelacja:
      Vino Spumante di Qualita
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe musujące z autochtonicznych szczepów pochodzących z Valetlliny- Nebbiolo, Pignoli i Rossoli. Podobnie jak Cuvee Maria Vittoria jest to wino musujące opracowane metodą klasyczną, czyli powtórnej fermentacji na drożdżach z tą różnicą, że wino bazowe pozostaje jedynie w zbiorniku stalowym . Powtórna fermentacja w butelce trwa 36 miesięcy po czym wykwintny Brut jest w stanie zaspokoić amatorów najlepszych francuskich szampanów. To ciągle efekt specjalnej selekcji winogron, z tarasowych winnic Valtelliny, położonych na wysokości ponad 600 m n.p.m. Niesamowicie harmonijne wino musujące, pięknie wpisujące się w gamę jedynych w swoim rodzaju win z rodziny Nebbiolo, wielkiego szczepu Piemontu i Valtelliny, o różnych obliczach i ekspresji.

    Kolor: bardzo delikatny, zabarwienie skórki cebulowej.

    Perlage: drobny, liczny, długo utrzymujący się.

    Zapach: delikatny, świeży, owocowy.

    Smak: wytrawny, aksamitny, rześki, długo wyczuwalny w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe wino nie tylko do aperitifu ale do wielu potraw szczególnie na bazie ryb i owoców morza.

    Temperatura serwowania: 10°C.

    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Brut Rose - Wino włoskie różowe wytrawne musujące spumante
    Brut Rose
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo, Pignola, Rossola
    Vino Spumante di Qualita - ---- - 0.75 l
  • Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Fratelli Bortolin
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Glera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Valdobbiadene
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino białe musujące wytrawne z autochtonicznego szczepu weneckiego o nazwie Glera. Należy do najpopularniejszego gatunku tego wina, stanowiącego wersję Extra Dry, łagodnie wytrawnego z zawartością cukru  w ilości 13 gr/l. Wersja Superiore wskazuje na specjalną selekcję winogron i wyższą zawartość alkoholu. Klasyczna i malownicza strefa Valdobbiadene z pagórkowatymi winnicami rodzi dorodne owoce Glery, przerabiane starannie na wino, słynne na całym świecie. Jego zaleta to lekkość i świeżość oraz to ,że można je pić praktycznie w połączeniu z każdym daniem. Kieliszek Prosecco gasi pragnienie i pobudza apetyt.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.

    Perlage: delikatny, liczny.

    Zapach: nuty jabłka, cytryny, różowego grejpfruta, kwiatu akacji i glicyny.

    Smak: rześki, długo utrzymujący się w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif ale także jako elegancki dodatek do dań na bazie ryb i wędlin, do risotto warzywami i rybami.

    Temperatura serwowania: 8°/10°C.

    Zawartość alkoholu: 11%.

  • Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry
    Fratelli Bortolin - Wenecja
    Glera (100%)
    DOCG Valdobbiadene - ---- - 0.75 l