Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Vigne Vecchie Barbera di Asti Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera di Asti (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Superiore
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d’Asti. Jest to wersja Superiore Barbery pochodzącej ze Starych Winnic, które rodzą najlepsze winogrona dzięki optymalnemu usytuowaniu na pełnych słońca zboczach wzgórz oraz dzięki odpowiedniemu podłożu, gliniasto - wapiennemu. Staranny i wyselekcjonowany zbiór winogron a następnie proces starzenia trwający 2 lata z czego minimum 12 miesięcy w beczce z dębu francuskiego sprawia, że Vigne Vecchie to naprawdę doskonałe wino, bardzo mocne i eleganckie.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, z odcieniami pomarańczowymi.
    Zapach: nuty dojrzałej czereśni, śliwki, jako pochodne starzenia w drewnie wyczuwalne nuty wanilii, przypraw, aromatów balsamicznych, tabaki.
    Smak: aksamitny, pełny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań na bazie sosów mięsnych i grzybowych, mięs pieczonych i duszonych, grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych, pleśniowych, serów z dodatkiem ziół, serów pikantnych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed serwowaniem.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Vigne Vecchie Barbera di Asti Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vigne Vecchie Barbera di Asti Superiore
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera di Asti (100%)
    DOCG Superiore - 2009 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Grumello  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone, ze szczepu Nebbiolo. Pochodzi z górzystego regionu Lombardii, Valtelliny, z tarasowych winnic, z podstrefy Grumello. Nazwa wina oraz strefy pochodzi od nazwy znajdującego się tam zamku, wzniesionego w XII wieku.Charakterystyki klimatyczno-glebowe Grumello sprawiają, że wina pochodzące z tamtejszych winnic odznaczają się świeżością i tzw.bevibilita, czyli łatwością picia a raczej przyjemnością z delektowania się tym winem. Jest to bardzo dobry gatunek Valtelliny, z kategorii Superiore czyli o podwższonej zawartości alkoholu. Wino starzone przez prawie dwa lata w dużej beczce z dębu słoweńskiego i następnie w butelce, odznaczające się głębią i dobrą strukturą.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, z nutami orzechowymi.
    Smak: harmonijny, pełny.
    Łączenie z potrawami: głównie do mięs, czerwonych i białych, do serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 12,5%

  • Valtellina Superiore Grumello  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Grumello
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Barbera Alba Barrique - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera di Alba (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera, ze strefy Alba. W stosunku do zwykłej Barbery, ten rodzaj wina, jak wskazuje nazwa - Barrique-, został poddany leżakowaniu przez prawie rok w małej beczce z dębu francuskiego. Nuta zapachowa przywodzi nuty wypalanego drewna i kakao. Jest to wino mocno zbudowane, harmonijne i aksamitne.

    Kolor: czerwony, rubinowy, intensywny.
    Smak: aksamitny, długo utrzymujący się w ustach.
    Zapach: intensywny, nuty dojrzałej śliwki, jeżyny,kakao.
    Łączenie z potrawami: dania pierwsze o dużej strukturze, mięsa duszone i gotowane, sery średnio sezonowane, wędliny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Barbera Alba Barrique - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera Alba Barrique
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Barbera di Alba (100%)
    DOC - 2015 - 0.75 l
  • Cabernet Franc - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Cencig Nicola & Mauro
    2. Region:
      Friuli - Wenecja Julijska
    3. Szczep:
      Cabernet Franc
    4. Apelacja:
      DOC Colli Orientali del Friuli
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Cabernet Franc. Szczep ten wywodzący się z Francji i zazwyczaj występujący w połączeniu z Merlot, w wersji „solo” jest znakomitym przykładem wina o dość mocnej strukturze, dobrze łączącego się z większością potraw na bazie mięs. Wino naszego producenta z Friuli nie leżakowało w drewnie.

    Kolor: intensywny czerwony rubinowy.
    Zapach: bogaty, nuty siana i polnej trawy.
    Smak: wytrawny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs typu wieprzowina, do mięs z grilla i dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Cabernet Franc - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Cabernet Franc
    Azienda Agricola Cencig Nicola & Mauro - Friuli - Wenecja Julijska
    Cabernet Franc
    DOC Colli Orientali del Friuli - 2014 - 0.75 l
  • Chardonnay  Frizzante - Wino włoskie białe wytrawne musujące frizzante
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Chardonnay
    4. Apelacja:
      IGT Veneto
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Jest to gatunek wina Frizzante czyli delikatnie musującego. Kilkumiesięczny, naturalny proces fermentacji wina w dużych zbiornikach stalowych typu autoclave sprawia, że to przyjemne Chardonnay jest bardzo rześkie i lekkie. Doskonałe do aperitifu oraz do picia w letnie upały.

    Kolor: żółty słomkowy jasny.
    Perlage: delikatny, długo utrzymujący się.
    Zapach: delikatny, nuty polnych kwiatów.
    Smak: lekki, rześki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: do aperitifu, do przystawek, do dan na bazie ryb oraz do delikatnych serów.
    Temperatura serwowania: 6°/8°C.
    Zawartość alkoholu: 11,5%.

  • Chardonnay  Frizzante - Wino włoskie białe wytrawne musujące frizzante
    Chardonnay  Frizzante
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Chardonnay
    IGT Veneto - ---- - 0.75 l
  • Copertino Rosso Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    4. Apelacja:
      DOC Copertino
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów pochodzących z Apulii - Negroamaro i Malvasia Nera (Czarna Malwazja). Copertino Rosso w wersji Riserva to specjalna selekcja winogron, przez pięć lat starzona w specjalnych zbiornikach betonowych. Zachęcamy do okrycia tej Riservy, ujmuje zarówno etykietą jak i potencjałem wina autochtonicznego i oryginalnego.
    Kolor: bordowy, mocno nasycony.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty jeżyny, śliwki, czarnej porzeczki, migdałów, jako pochodne starzenia wyczuwalne nuty skóry.
    Smak: ciepły, miękki, elegancki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, również z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Copertino Rosso Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Copertino Rosso Riserva
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    DOC Copertino - 2010 - 0.75 l
  • Schiava Grigia Grauvernatsch - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Schiava Grigia (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Górnej Adygi o nazwie Schiava Grigia. Jest to jeden z gatunków królującej w całym regionie Schiawy, w dosłownym tłumaczeniu z włoskiego grigia znaczy szara. Szczep ten pochodzi z winnic usytuowanych na wysokości ponad 300 metrów w okolicach San Michele Appiano. Daje wino niezwykle delikatne, pachnące świeżą wiśnią ale przede wszystkim bardzo dobrze komponujące się z daniami lokalnej kuchni, często zbliżonej do polskich gustów kulinarnych.Typowe wino Górnej Adygi, lekkie, owocowe i ładnie zbudowane.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi
    Zapach: bogaty, owocowy, nuty wiśni,cynamonu,marcepanu
    Smak: przyjemnie wytrawny, miękki, z długim finiszem

    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, kotleta po mediolańsku,flaczków cielęcych.

    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Schiava Grigia Grauvernatsch - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Schiava Grigia Grauvernatsch
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Schiava Grigia (100%)
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Montiprama Nieddera  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Nieddera
    4. Apelacja:
      IGT Valle del Tirso
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Nieddera. Niezwykle oryginalne wino, pochodzące z antycznego szczepu,ze strefy o nazwie Valle del Tirso - dolina rzeki Tirso. W dialekcie sardyńskim "nieddu" oznacza czarny, podobnie jak kolor wina Nieddera. Jego bogata struktura to nie tylko potencjał owocu ale także efekt specjalnej winifikacji. Młode wino po kilku miesiącach od zbiorów zostaje przelane do dużych beczek z dębu francuskiego typu tonneaux i do małych barriques, w których leżakuje w stałej temperaturze przez 10 miesięcy. Bogate i konsystentne z ładną nutą aromatyczną.

    Kolor: bordowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty czerwonych owoców, prażonego drewna.
    Smak: miękki, pełny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięsnych sosów makaronowym i pieczeni mięsnych.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Montiprama Nieddera  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montiprama Nieddera
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Nieddera
    IGT Valle del Tirso - 2017 - 0.75 l
  • Montepulciano di Abruzzo Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Colline Teramane
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano, wywodzącego się z Abruzzo. Udokumentowane świadectwa obecności tego szczepu w regionie pochodzą z osiemnastego wieku, jest to jeden z najpopularniejszych gatunków czerwonych w środkowych Włoszech obok Sangiovese. Podstrefa Colline Teramane - Wzgórza wokół Teramo, uzyskała apelację DOCG w roku 2003, natomiast jakość pochodzących stąd win to efekt mikroklimatu i bliskości Adriatyku oraz wysokiego usytuowania winnic. Bardzo dobry rocznik 2007 pozwolił na opracowanie równie dobrej Riservy ze starannej selekcji winogron, pełnej mocy i koncentracji owocu. Wino przez rok leżakowane w drewnie i kilka miesięcy w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty wiśni, czarnej porzeczki, kakao, lukrecji.
    Smak: ciepły , miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C. Przed serwowaniem wino należy zdekantować i napowietrzyć.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Montepulciano di Abruzzo Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montepulciano di Abruzzo Riserva
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo (100%)
    DOCG Colline Teramane - 2013 - 0.75 l
  • Barolo Bussia - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2008
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Bussia to nazwa Cru (małego poletka obsadzonego winnicą pod Nebbiolo), która znajduje się na styku miasteczek Barolo i Monforte, po stronie wschodniej. Podłoże natury morenowej z warstwami ciemnej gliny oraz piaszczystych białych margli sprawia, że winogrona Nebbiolo posiadają intensywny potencjał aromatyczny i chromatyczny. Ręczny zbiór winogron pod koniec października i ponad dwuletni czas leżakowania wina w dużych beczkach dębowych daje w efekcie eleganckie i dostojne Barolo. Połyskliwy rubinowy kolor z czasem przybiera pomarańczowe refleksy, wino staje się niezwykle harmonijne, finezyjne i bogate. Delikatna nuta róży i fiołków ustępuje miejsca bardziej zdecydowanym aromatom lukrecji, pieprzu i cynamonu. Warto poczekać kilka lat aby odkryć całe bogactwo wielkiego wina Piemontu, aczkolwiek rocznikiem 2008 można delektować się już teraz. Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed serwowaniem. Wspaniałe wino do medytacji.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty róży, fiołka, lukrecji, cynamonu, zielonego pieprzu, skóry.
    Smak: harmonijny, elegancki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, wołowiny, dziczyzny i trufli, do sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barolo Bussia - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Bussia
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2008 - 0.75 l