Piemont (Piemonte) - jeden z największych regionów winiarskich Włoch położony w północno–zachodniej części kraju, o powierzchni 23.399 km2, z czego 26,4% to niziny, 30,3% wzgórza i 43,3% tereny górskie, z pasmem Alp dochodzących w najwyższych partiach do 4.000 m – Monte Rosa i Gran Paradiso.
To wyjątkowe położenie oraz dwie duże rzeki przepływające przez Piemont - Pad i Tanaro dają świetne warunki uprawy, również dzięki dużej różnicy temperatur, która sprawia, że winogrono gromadzi w sobie potencjał aromatyczny.
Starożytni Grecy dopływając do portów liguryjskich oprócz amfor pełnych wina przywozili ze sobą sadzonki winogron i wędrując wgłąb lądu rozpoczęli uprawę winnic. Po upadku Cesarstwa Rzymskiego i najazdach barbarzyńców kultura uprawy winorośli cały czas rozwijała się, w wiekach średnich natomiast już mówiło się o Asti, które ma „dobre i doskonałe wina”, pojawiły się też wzmianki o szczepie Nebbiolo, najsłynniejszym ze wszystkich szczepów tego regionu.
Od połowy wieku XVIII następuje bardzo dynamiczny postęp w sektorze produkcji wina również dzięki zaangażowaniu bogatych arystokratów, którzy często wspomagali się fachową wiedzą enologów francuskich. Jako przykład może posłużyć postać księcia Cavour, który był pierwszym premierem zjednoczonych Włoch ale także wielkim pasjonatem wina. Sam uprawiał winnicę w Castiglione Faletto (strefa Lange), poświęcił się także studiom ampelograficznym (nauce o szczepach winorośli i ich uprawie).
O wyjątkowości Piemontu świadczy ilość autochtonicznych odmian winogron, wśród których najsłynniejsze to Nebbiolo,Barbera, Freisa, Grignolino, Dolcetto,Ruche‘, Cortese,Timorasso, Arneis , Favorita i wiele innych.Król wina
i wino królów
to oczywiście Barolo, pochodzące z Alby, ze strefy Langhe, uzyskiwane z Nebbiolo tak jak jego równie słynny kuzyn Barbaresco.
Inne doskonałe strefy winne to okolice Asti i Alessandri - strefa Monferrato , gdzie króluje Barbera i Moscato, dalej Roero, lewobrzeżna strona rzeki Tanaro z doskonałym Arneis, winem białym ze szczepu o tej samej nazwie, Alto Piemonte (Górny Piemont lub Piemont Północny) – wina Ghemme i Gattinara z Nebbiolo,oraz wiele innych, mniejszych stref z niepowtarzalnymi winami.
Charakter upraw w Piemoncie to tzw. piccola proprieta
, czyli mali producenci. Pasja i zaangażowanie jakie wkładają w tę ciężką prace właściciele winnic przynosi efekt w postaci doskonałych win. Piemont jako jedyny region może się poszczycić największą ilością apelacji , bo aż 16 win sklasyfikowano jako DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita ( Kontrolowana i Gwarantowana Nazwa Pochodzenia ) i 42 jako DOC - Denominazione di Origine Controllata ( Kontrolowana Nazwa Pochodzenia ).Dla osób ciekawych win włoskich Piemont powinien być regionem obligatoryjnym - nie sposób docenić autentycznego włoskiego wina bez znajomości chociażby kilku win pochodzących z tego miejsca, historycznie i kulturowo bardzo ważnego dla całych Włoch.