Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Piemont (Piemonte) - jeden z największych regionów winiarskich Włoch położony w północno–zachodniej części kraju, o powierzchni 23.399 km2, z czego 26,4% to niziny, 30,3% wzgórza i 43,3% tereny górskie, z pasmem Alp dochodzących w najwyższych partiach do 4.000 m – Monte Rosa i Gran Paradiso.

To wyjątkowe położenie oraz dwie duże rzeki przepływające przez Piemont - Pad i Tanaro dają świetne warunki uprawy, również dzięki dużej różnicy temperatur, która sprawia, że winogrono gromadzi w sobie potencjał aromatyczny.

Starożytni Grecy dopływając do portów liguryjskich oprócz amfor pełnych wina przywozili ze sobą sadzonki winogron i wędrując wgłąb lądu rozpoczęli uprawę winnic. Po upadku Cesarstwa Rzymskiego i najazdach barbarzyńców kultura uprawy winorośli cały czas rozwijała się, w wiekach średnich natomiast już mówiło się o Asti, które ma „dobre i doskonałe wina”, pojawiły się też wzmianki o szczepie Nebbiolo, najsłynniejszym ze wszystkich szczepów tego regionu.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Rebus Ruche di Castagnole Monferrato - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Ruche (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z autochtonicznego szczepu piemonckiego Ruche. Klasyczna strefa upraw tego szczepu obejmuje kilka miasteczek w prowincji Asti, wśród których Castagnole Monferrato. Jego pochodzenie dokładnie nie jest znane natomiast cecha charakterystyczna Ruche to intensywny bukiet zapachowy z nutami róży i fiołka. Przez wiele lat szczep ten znany był jedynie lokalnie, potem prawie zupełnie o nim zapomniano i dopiero w latach osiemdziesiątych XX wieku nastąpił powrót Ruche do grona oryginalnych i niepowtarzalnych win Piemontu.

    Kolor: czerwony rubinowy połyskliwy.
    Zapach: złożony, aromatyczny, nuty róży, fiołka, dojrzałej czereśni, maliny, moreli.
    Smak: aksamitny, miękki, pełny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań na bazie mięs i sosów mięsnych, szczególnie dobrze łączy się z dziczyzną - z zającem, dzikiem, jeleniem.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Rebus Ruche di Castagnole Monferrato - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rebus Ruche di Castagnole Monferrato
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Ruche (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Monferrato Rosso Tutti per Uno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera, Cabernet Sauvignon, Merlot
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z połączenia Barbery, Cabernet Sauvignon i Merlot. Typowo piemoncki szczep w towarzystwie międzynarodowego Cabernet Sauvignon i Merlot, łączy się harmonijnie w winie o nazwie Tutti per Uno – Wszyscy za jednego. Nuty owoców to zasługa Barbery, Cabernet i Merlot dodają winu struktury, barwy i miękkości. Leżakowane w drewnie jest winem o dużej mocy i łagodnej taninie.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: złożony,nuty dojrzałych owoców, wanilii i przypraw.
    Smak: wytrawny, miękki, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie czerwonych mięs, pieczonych i duszonych, do dań na bazie grzybów, dziczyzny, do serów sezonowanych, pleśniowych i pikantnych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Monferrato Rosso Tutti per Uno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Monferrato Rosso Tutti per Uno
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera, Cabernet Sauvignon, Merlot
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Barbera di Asti
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera. Pochodzi z samego serca strefy Monferrato, położonej w prowincji Asti. Jest to podstawowa wersja Barbery, nieleżakowana w drewnie. Świeże i przyjemnie owocowe wino, doskonałe do każdego posiłku, głównie na bazie mięs i sosów mięsnych.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: owocowy, świeży, nuty śliwki, wiśni, owoców leśnych.
    Smak: wytrawny, wyrazisty.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs potraw na bazie mięs, do mięsnych sosów makaronowych, do mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Barbera di Asti
    Barbera di Asti
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Barbera (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Barbaresco Cavanna - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2008
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. To kolejny rodzaj Barbaresco tego samego producenta, pochodzący z winnicy o nazwie Cavanna, usytuowanej w miejscowości Barbaresco z ekspozycją na zachód. Podobnie jak inne rodzaje tego szlachetnego wina, leżakuje ono przez 24 miesiące w dużej beczce z dębu słoweńskiego i przez co najmniej sześć miesięcy w butelce.

    Kolor: bordowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, pełny, arystokratyczny.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16/18°C.
    W dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Barbaresco Cavanna - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Cavanna
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2008 - 0.75 l
  • Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, ze strefy Langhe. Wino królów i król wina. Stanowi przykład doskonałości w produkcji szlachetnego wina, będącego wizytówką Piemontu. Nazwa szczepu Nebbiolo, z wł. nebbia - mgła, przywodzi na myśl krajobraz tej malowniczej strefy późną jesienią, gdy podczas wendemii winnice spowite są gęstą mgłą. Barolo starzone jest przez ponad 38 miesięcy w dużej beczce dębowej. Jest to wino eleganckie i długożywotne, bywają butelki, które zachowują swój smak i aromaty nawet po 20 latach.

    Kolor: bordowy, z odcieniami pomarańczowymi.
    Zapach: intensywny, złożony.
    Smak: nuty fiołka, róży, lukrecji, tabaki, żywicy.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie czerwonych mięs, pieczeni, dziczyzny, trufli, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Barbaresco Montestefano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Barbaresco to obok Barolo najsłynniejsze wino Piemontu, które wytwarzane jest w trzech miejscowościach tego regionu - Barbaresco, Neive i Treiso. Nasz dostawca Luigi Giordano pochodzi z Barbaresco. Jego winnice usytuowane są na południowych i południowo-zachodnich stokach okolicznych wzgórz. Montestefano to nazwa najstarszej z winnic, która dzięki idealnemu nasłonecznieniu (południowa ekspozycja) rodzi doskonałe winogrona . Ręczny zbiór tych winogron oraz długotrwały proces fermentacji wina i następnie jego leżakowania daje efekty w postaci wybornego gatunku Barbaresco. Przez 24 miesiące odpoczywa ono w dużej beczce z dębu słoweńskiego i przez kolejne 12 miesięcy w butelce.

    Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, zdecydowany, bardzo elegancki.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Barbaresco Montestefano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Montestefano
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Le Nocche Grignolino d’Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Grignolino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Grignolino. W dialekcie nazwa grignole oznacza pestki winogronowe oraz nawiązuje do lekkości tego wina oraz charakterystycznego, blado czerwonego koloru. Wino tradycyjnie związane z Piemontem i bardzo lubiane przez jego mieszkańców. Włoski znawca win, Luigi Veronelli, pisał o nim jak o winie anarchicznym, gdyż szczep Grignolino należy do trudnych w uprawie, reagującym na zmienne warunki pogodowe. Jego zaleta polega natomiast na bogactwie aromatów i dobrej strukturze, bywają roczniki, które swoje zalety uwydatniają po kilku latach leżakowania w butelce. Nie jest też winem starzonym w drewnie, dzięki czemu zachowuje swą oryginalność i żywotność.

    Kolor: bardzo jasno czerwony.
    Zapach: owocowy, nuty czereśni, granatu, maliny.
    Smak: lekko taniczny, z delikatną nutą gorzkawą.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie wędlin,do zup, mięs gotowanych i smażonych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Le Nocche Grignolino d’Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Le Nocche Grignolino d’Asti
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Grignolino (100%)
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Barbaresco Montestefano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Jest to uszlachetniona wersja Barbaresco z winnicy Montestefano, ponieważ riservę robi się tylko dla najlepszych roczników. Z pewnością rok 2006 zalicza sie do nich, dla Piemontu został zakwalifikowany jako elegancki, stad też wybór producenta, aby zrobić wino o podwyższonych walorach smakowych i o mocnej strukturze. Barbaresco Montestefano Riserva przez 36 miesięcy leżakowało w dużej beczce z dębu słoweńskiego i następnie w butelce. Jest to bardzo wytworne wino, na specjalne okazje i do dań o bogatej strukturze na bazie mięs.

    Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, zdecydowany, bardzo elegancki.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbaresco Montestefano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Montestefano Riserva
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Sangiorgio Piemonte Dolcetto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Dolcetto (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Dolcetto. Nazwa pochodzi od włoskiego dolce – słodki, ale nie odnosi się ona do gatunku tego wina, gdyż jest ono delikatnie wytrawne. Nawiązuje natomiast do naturalnej słodyczy winogron Dolcetto. Dzięki swojej lekkości natomiast wino to smakuje szczególnie paniom a oprócz tego bardzo dobrze komponuje praktycznie z każdym posiłkiem, pod warunkiem, ze nie są to ciężkie i strukturalne dania.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: delikatny, nuty owocowe, fiołkowe.
    Smak: lekko taniczny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: praktycznie do całego posiłku, od przystawki po danie główne.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Sangiorgio Piemonte Dolcetto - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sangiorgio Piemonte Dolcetto
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Dolcetto (100%)
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Piemonte Dolcetto Magnum 1.5L - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Dolcetto (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      1.5 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Dolcetto. Nazwa pochodzi od włoskiego dolcesłodki, ale nie odnosi się ona do gatunku tego wina, gdyż jest ono delikatnie wytrawne. Nawiązuje natomiast do naturalnej słodyczy winogron Dolcetto. Dzięki swojej lekkości natomiast wino to smakuje szczególnie paniom a oprócz tego bardzo dobrze komponuje praktycznie z każdym posiłkiem, pod warunkiem, że nie są to ciężkie i strukturalne dania.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: delikatny, nuty owocowe, fiołkowe.
    Smak: lekko taniczny,harmonijny.
    Łączenie z potrawami: praktycznie do całego posiłku, od przystawki po danie główne.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Piemonte Dolcetto Magnum 1.5L - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Piemonte Dolcetto Magnum 1.5L
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Dolcetto (100%)
    DOC - 2018 - 1.5 l