Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Magnum 1.5L - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      1.5 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Verdicchio. Klasyczna strefa pochodzenia tego szczepu to Castelli di Jesi, czyli kilkanaście miasteczek położonych w pobliżu Jesi, wśród których Cupramontana - miejscowość naszego producenta. Winnice usytuowane są na wysokości 350m-550m n.p.m, na terenach pochodzenia morskiego. Verdicchio o nazwie Bordolese to popularne wino Colonnary, uzyskane z ręcznego zbioru winogron. Butelka o pojemności 1,5 litra jest winem bardzo chętnie kupowanym przez naszych klientów.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy, z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: dość intensywny, nuty kwiatowo – owocowe, nuty akacji i mimozy, owocu kiwi, zielonego jabłka i grejpfruta.
    Smak: wytrawny, świeży, mineralny, lekko migdałowy w końcówce.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek na bazie ryb i owoców morza, do sosów makaronowych na bazie ryb, warzyw i owoców morza, do ryb gotowanych i smażonych, przyprawionych rozmarynem, do białych delikatnych mięs, do słodkiej surowej szynki, do młodych serów owczych.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Magnum 1.5L - Wino włoskie białe wytrawne
    Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Magnum 1.5L
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    DOC - 2010 - 1.5 l
  • Falerio Pecorino - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Pecorino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Marche o nazwie Pecorino. Pochodzi z winnic znajdujących się w południowej części regionu, w okolicach miejscowości Ascoli Piceno. Nazwa Pecorino, z wł. pecora - owca, nawiązuje prawdopodobnie do faktu, że winnice były usytuowane na wysokogórskich pastwiskach, z których stada owiec przemieszczały się na płaskowyż, w zależności od pory roku. W drugim wieku przed Chrystusem Katon dokonał klasyfikacji tego szczepu uznając, że do Italii sprawdził go Grecy, zamieszkujący okolice Salonik. Wino ze strefy o nazwie Falerio to staranna selekcja winogron zbieranych ręcznie. Przez kilka miesięcy fermentowało na skórkach, tzw. fecce nobili - szlachetne resztki winogron.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty kwiatów i dojrzałych owoców.
    Smak: świeży, mineralny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i owoców morza, polecane do zupy rybnej i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Falerio Pecorino - Wino włoskie białe wytrawne
    Falerio Pecorino
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Pecorino (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Nero dei Dori - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Montepulciano (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu pochodzącego z Marche o nazwie Montepulciano. Pochodzi z malowniczych i pagórkowatych winnic Monte Conero - Góra Conero, biegnących wzdłuż Adriatyku. Królujące w środkowych Włoszech Montepulciano daje wino o ciemnobordowej barwie, mocne i aksamitne. Nero dei Dori przez ponad rok leżakowało w dużej beczce z dębu francuskiego, krótko w barrique a następnie odpoczywało w butelce. Eleganckie wino pełne dojrzałego owocu i ciepła adriatyckiego słońca.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, połyskliwy.
    Zapach: intensywny, złożony, nuty dojrzałych owoców wiśni.
    Smak: mocny, aksamitny, ciepły.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych i mięs z grilla, do dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Nero dei Dori - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Nero dei Dori
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Montepulciano (100%)
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Marche Rosso Tornamagno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Montepulciano (50%), Sangiovese (50%)
    4. Apelacja:
      IGT Marche
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepów Montepulciano i Sangiovese. Pochodzi z pagórkowatych winnic regionu Marche, jest również sztandarowym winem naszego producenta, bo robi się je niezmiennie od 1985 roku. Tornamagno poddane jest starannej i długiej fermentacji. Przez ponad dwa lata starzone jest w zbiornikach stalowych, następnie przez ponad rok leżakuje w małych beczkach z dębu francuskiego barrique, po czym odpoczywa w butelce. Owocowe Montepulciano harmonijnie łączy się ze zdecydowanym i tanicznym Sangiovese.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, połyskliwy z refleksami bordowymi.
    Zapach: intensywny, bogaty, nuty dojrzałych owoców i konfitury wiśniowej, złożony, nuty płatków róży i suszonych kwiatów.
    Smak: mocny, aksamitny, ciepły, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o bogatej strukturze, do soczystych mięs w aromatycznych przyprawach, do trufli, do wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny, do jagnięciny przyprawionej czosnkiem i rozmarynem.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Marche Rosso Tornamagno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Marche Rosso Tornamagno
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Montepulciano (50%), Sangiovese (50%)
    IGT Marche - 2012 - 0.75 l
  • Cigliano - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Aromatyczne i miękkie wino o dobrej strukturze i niskiej kwasowości. Pochodzi z winnic położonych w okolicach Lecce, pachnie dojrzałym białym melonem. W ustach pełne i świeże, z odrobiną nut ziołowych szałwii i anyżu. Przyjemne w smaku, długo wyczuwalne w ustach.

    Kolor: żółty słomkowy, z refleksami złotawymi.
    Zapach: delikatny, owocowy, białego melona, szałwii i  anyżu.
    Smak: wytrawny, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i owoców morza, do warzyw i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 8°C/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Cigliano - Wino włoskie białe wytrawne
    Cigliano
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Chardonnay (100%)
    IGT Salento - 2018 - 0.75 l
  • Pinot Nero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Pinot Nero
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Pinot Nero. Eleganckie wino, niezwykle finezyjne i delikatne, będące w stanie zaspokoić oczekiwania miłośników tego gatunku. Rodzi się na wysokich winnicach okolic Appiano, na poziomie 200-420 m n.p.m. Część wina przez kilka miesięcy leżakowała w dużych beczkach z dębu francuskiego o pojemności trzech i pięciu tysięcy litrów. Jedwabista tanina, świeżość i "chrupkość" owocu zachęcają do sięgania po Pinot Noir w bardzo dobrym wydaniu, które nawet jeśli nie pochodzi z Francji jest w stanie zaspokoić gusta koneserów.

    Kolor: czerwony rubinowy nasycony, połyskliwy.
    Zapach: bogaty, nuty świeżej czereśni, czarnej porzeczki, jeżyny, malin, delikatna nuta eteryczna, posmak liścia laurowego i estragonu.
    Smak: elegancki, świeży, pełny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni wołowych, do kotlecików jagnięcych, warzyw z grilla lub wołowego carpaccio.
    Temperatura serwowania: 13°/15ºC.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Pinot Nero - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Pinot Nero
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Pinot Nero
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Benas Vermentino di Sardegna - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Vermentino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Vermentino. Gatunek lubiący morski klimat znalazł na wyspie doskonale warunki rozwoju. Pochodzi z zachodniego wybrzeża Zatoki Oristano. Nazwa "Benas" w dialekcie sardyńskim znaczy żyły, w odniesieniu do wina to bardziej wskazanie na podziemne źródła, z których wytryska krystalicznie czysta woda. Tutejsze Vermentino jest winem o przepięknym połyskliwym kolorze, dobrej strukturze z delikatną nutą zapachową.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: delikatny, nuty cytrusów i białych kwiatów.
    Smak: świeży, pełny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do spaghetti z owocami morza, do krewetek i skorupiaków, do risotto ze szparagami, do dań na bazie ryb.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Benas Vermentino di Sardegna - Wino włoskie białe wytrawne
    Benas Vermentino di Sardegna
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Vermentino (100%)
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Grillo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Grillo (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Terre Siciliane
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Grillo. Kolejne autochtoniczne białe wino z Sycylii, równie przyjemnie aromatyczne i świeże. Stanowi dobry dodatek do dań na bazie ryb i owoców morza.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: aromatyczny, nuty cytrusów, pokrzywy i mięty.
    Smak: miękki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sardynek smażonych na oliwie w panierce z kaparów, migdałów, pietruszki i oliwek, do surowych ryb i skorupiaków.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Grillo - Wino włoskie białe wytrawne
    Grillo
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Grillo (100%)
    IGT Terre Siciliane - 2019 - 0.75 l
  • Clivis Trebbiano di Abruzzo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Trebbiano di Abruzzo, Passerina, Chardonnay
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Trebbiano wywodzącego z się z Abruzzo z niewielkim dodatkiem Passeriny i Chardonnay. Trebbiano to bardzo popularny w całych Włoszech biały szczep, zadomowiony zarówno na północy jak i w środkowej i południowej części kraju. Łatwo dostosowuje się do warunków klimatycznych i rodzi dużo owoców, w zależności od sposobu prowadzenia winnicy potrafi dać bardzo dobre wina typu wenecki Soave czy Lugana. Trebbiano z Abruzzo to także przykład jakościowego wina. Bardzo dobrze zadomowił się na wysoko położonych winnicach, dochodzących do 500 m n.p.m, posiada dobrą strukturę i bogaty aromat.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: bogaty, długo utrzymujący się, nuty cytrusów i owoców tropikalnych.
    Smak: rześki, świeży, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb, do warzyw gotowanych i surowych.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Clivis Trebbiano di Abruzzo - Wino włoskie białe wytrawne
    Clivis Trebbiano di Abruzzo
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Trebbiano di Abruzzo, Passerina, Chardonnay
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Gavi del Comune di Gavi
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Cortese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu piemonckiego Cortese. Od stuleci zadomowiony w Piemoncie gatunek winorośli daje świeże białe wina, bardzo rześkie i delikatne. Gavi natomiast to nazwa miasteczka oraz strefy zakwalifikowanej do najwyższej kategorii jakościowej - DOCG. Znajduje się ona w prowincji Alessandria, blisko granicy z sąsiednią Ligurią. Cortese z Gavi łączy w sobie delikatność win liguryjskich z charakterem i strukturą win piemonckich. Nazwa Ciarea w dialekcie piemonckim oznacza powitanie, odpowiednik ciao.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Zapach: złożony, delikatny, nuty cytrusów i migdałów.
    Smak: rześki, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek, do potraw na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Gavi del Comune di Gavi
    Gavi del Comune di Gavi
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Cortese (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l