Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Fiano - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Fiano
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Fiano. Pochodzi z winnic usytuowanych na pagórkowatych winnicach w prowincjach Benevento i Avellino, w północno-wschodniej części regionu. Nazwa szczepu pochodzi z łacińskiego Vitis Apiane i nawiązuje do słodyczy gron, ulubionych przez pszczoły. Wysokość usytuowania winnic i duże różnice temperatur sprawiają, że wino to jest niezwykle finezyjne i cechuje się zdecydowana nutą aromatyczną. Fiano posiada duży potencjał starzenia i uwydatnia swoje zalety nawet po kilku latach od zabutelkowania.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: złożony, aromatyczny, nuty białych kwiatów, owocu gruszki i owoców w syropie.
    Smak: miękki, aksamitny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonale do dań bogatych w aromaty i konsystencję, do dań na bazie ryb i owoców morza, do pieczeni z białego mięsa w sosach.
    Temperatura serwowania: 8°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5 %.

  • Fiano - Wino włoskie białe wytrawne
    Fiano
    Vigne Sannite - Kampania
    Fiano
    DOC Sannio - 2019 - 0.75 l
  • Moscato Passito - Wino włoskie białe słodkie
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Moscato Bianco (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino białe słodkie ze szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Moscato Bianco, Białe Moscato, lokalnie zwane Moscatello. Pochodzi z pagórkowatych winnic w okolicy Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno wschodniej części regionu. Aromatyczny szczep Moscato zadomowił się również tutaj, na wapienno-gliniastym podłożu i na pełnych słońca południowych winnicach. Zbiory odbywają się na przełomie września i października, kiedy winogrona Moscato są bardzo mocno dojrzałe. Z nasyconych naturalną słodyczą winogron powstaje to doskonałe wino w wersji Passito. Termin ten oznacza technikę winifikacji z wł. appassimento, polegającą na podsuszaniu zebranych winogron na specjalnych siatkach i w odpowiednio wentylowanych pomieszczeniach. Przez ponad miesiąc od zbiorów, aż do grudnia winogrona potęgują w sobie potencjał aromatyczny i zostają następnie przerobione na wino. Przez 6 miesięcy Passito naszego producenta leżakowało w drewnie.

    Kolor: żółty z refleksami bursztynowymi.
    Zapach: aromatyczny, złożony, nuty dojrzałych winogron, rodzynek, miodu.
    Smak: słodki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów na bazie kruchych ciast i ciasteczek, do serów typu gorgonzola lub roquefort. Równie dobre jako wino do medytacji, po posiłku.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Moscato Passito - Wino włoskie białe słodkie
    Moscato Passito
    Vigne Sannite - Kampania
    Moscato Bianco (100%)
    DOC Sannio - 2012 - 0.5 l
  • Agostinella - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Agostinella
    4. Apelacja:
      IGT Benevento
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Agostinella. Pochodzi z winnic usytuowanych w prowincji Benevento, w północno wschodniej części regionu. Niewątpliwie jest to ciekawostka enologiczna na winiarskiej mapie Włoch. Ten antyczny szczep od zawsze znany był właścicielom winnic zlokalizowanych w okolicach Benevento i Castelvenere, nieznany natomiast zupełnie szerszej rzeszy miłośników wina. Dopiero w ostatnich latach zaczęto go popularyzować, stał się także przedmiotem zainteresowania ampelografów - ekspertów w dziedzinie pochodzenia i klasyfikacji szczepów winnych. Agostinella to wino o bogatej nucie zapachowej, miękkie i niezwykle przyjemne w smaku.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami złotawymi.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałej gruszki,białej brzoskwini i migdałów.
    Smak: miękki, świeży.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw z dużą ilością przypraw, do pieczeni z białego mięsa i ryb z pieca.
    Temperatura serwowania: 12°/14C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Agostinella - Wino włoskie białe wytrawne
    Agostinella
    Vigne Sannite - Kampania
    Agostinella
    IGT Benevento - 2014 - 0.75 l
  • Anfora Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Verdicchio. Klasyczna strefa pochodzenia tego szczepu to Castelli di Jesi, czyli kilkanaście miasteczek położonych w pobliżu Jesi, wśród których Cupramontana - miejscowość naszego producenta. Winnice usytuowane są na wysokości 350m-550m n.p.m, na terenach pochodzenia morskiego. Verdicchio o nazwie Anfora to główne wino w gamie Colonnary, uzyskane z ręcznego zbioru winogron. Charakterystyczna butelka nieodzownie łączy się tym wielkim białym winem. Przyjęła się w latach 50-tych dwudziestego wieku, w wyniku krajowego konkursu , aby podkreślić oryginalność Verdicchio.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy, z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: dość intensywny, nuty kwiatowo – owocowe, nuty akacji i mimozy, owocu kiwi, zielonego jabłka i grejpfruta.
    Smak: wytrawny,świeży,mineralny, zrównoważony.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek na bazie ryb i owoców morza, do sosów makaronowych na bazie ryb, warzyw i owoców morza, do ryb gotowanych i smażonych, przyprawionych rozmarynem, do białych delikatnych mięs, do słodkiej surowej szynki, do młodych serów owczych.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Anfora Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico - Wino włoskie białe wytrawne
    Anfora Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Magnum 1.5L - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      1.5 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzące z Marche o nazwie Verdicchio. Klasyczna strefa pochodzenia tego szczepu to Castelli di Jesi, czyli kilkanaście miasteczek położonych w pobliżu Jesi, wśród których Cupramontana - miejscowość naszego producenta. Winnice usytuowane są na wysokości 350m-550m n.p.m, na terenach pochodzenia morskiego. Verdicchio o nazwie Bordolese to popularne wino Colonnary, uzyskane z ręcznego zbioru winogron. Butelka o pojemności 1,5 litra jest winem bardzo chętnie kupowanym przez naszych klientów.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy, z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: dość intensywny, nuty kwiatowo – owocowe, nuty akacji i mimozy, owocu kiwi, zielonego jabłka i grejpfruta.
    Smak: wytrawny, świeży, mineralny, lekko migdałowy w końcówce.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek na bazie ryb i owoców morza, do sosów makaronowych na bazie ryb, warzyw i owoców morza, do ryb gotowanych i smażonych, przyprawionych rozmarynem, do białych delikatnych mięs, do słodkiej surowej szynki, do młodych serów owczych.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Magnum 1.5L - Wino włoskie białe wytrawne
    Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Magnum 1.5L
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Verdicchio dei Castelli di Jesi (100%)
    DOC - 2010 - 1.5 l
  • Falerio Pecorino - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Colonnara Viticultori in Cupramontana
    2. Region:
      Marche
    3. Szczep:
      Pecorino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Marche o nazwie Pecorino. Pochodzi z winnic znajdujących się w południowej części regionu, w okolicach miejscowości Ascoli Piceno. Nazwa Pecorino, z wł. pecora - owca, nawiązuje prawdopodobnie do faktu, że winnice były usytuowane na wysokogórskich pastwiskach, z których stada owiec przemieszczały się na płaskowyż, w zależności od pory roku. W drugim wieku przed Chrystusem Katon dokonał klasyfikacji tego szczepu uznając, że do Italii sprawdził go Grecy, zamieszkujący okolice Salonik. Wino ze strefy o nazwie Falerio to staranna selekcja winogron zbieranych ręcznie. Przez kilka miesięcy fermentowało na skórkach, tzw. fecce nobili - szlachetne resztki winogron.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty kwiatów i dojrzałych owoców.
    Smak: świeży, mineralny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i owoców morza, polecane do zupy rybnej i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Falerio Pecorino - Wino włoskie białe wytrawne
    Falerio Pecorino
    Colonnara Viticultori in Cupramontana - Marche
    Pecorino (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Cigliano - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Aromatyczne i miękkie wino o dobrej strukturze i niskiej kwasowości. Pochodzi z winnic położonych w okolicach Lecce, pachnie dojrzałym białym melonem. W ustach pełne i świeże, z odrobiną nut ziołowych szałwii i anyżu. Przyjemne w smaku, długo wyczuwalne w ustach.

    Kolor: żółty słomkowy, z refleksami złotawymi.
    Zapach: delikatny, owocowy, białego melona, szałwii i  anyżu.
    Smak: wytrawny, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do ryb i owoców morza, do warzyw i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 8°C/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Cigliano - Wino włoskie białe wytrawne
    Cigliano
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Chardonnay (100%)
    IGT Salento - 2018 - 0.75 l
  • Benas Vermentino di Sardegna - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Vermentino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Vermentino. Gatunek lubiący morski klimat znalazł na wyspie doskonale warunki rozwoju. Pochodzi z zachodniego wybrzeża Zatoki Oristano. Nazwa "Benas" w dialekcie sardyńskim znaczy żyły, w odniesieniu do wina to bardziej wskazanie na podziemne źródła, z których wytryska krystalicznie czysta woda. Tutejsze Vermentino jest winem o przepięknym połyskliwym kolorze, dobrej strukturze z delikatną nutą zapachową.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: delikatny, nuty cytrusów i białych kwiatów.
    Smak: świeży, pełny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do spaghetti z owocami morza, do krewetek i skorupiaków, do risotto ze szparagami, do dań na bazie ryb.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Benas Vermentino di Sardegna - Wino włoskie białe wytrawne
    Benas Vermentino di Sardegna
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Vermentino (100%)
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Grillo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Grillo (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Terre Siciliane
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu sycylijskiego Grillo. Kolejne autochtoniczne białe wino z Sycylii, równie przyjemnie aromatyczne i świeże. Stanowi dobry dodatek do dań na bazie ryb i owoców morza.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: aromatyczny, nuty cytrusów, pokrzywy i mięty.
    Smak: miękki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sardynek smażonych na oliwie w panierce z kaparów, migdałów, pietruszki i oliwek, do surowych ryb i skorupiaków.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Grillo - Wino włoskie białe wytrawne
    Grillo
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Grillo (100%)
    IGT Terre Siciliane - 2019 - 0.75 l
  • Clivis Trebbiano di Abruzzo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Trebbiano di Abruzzo, Passerina, Chardonnay
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Trebbiano wywodzącego z się z Abruzzo z niewielkim dodatkiem Passeriny i Chardonnay. Trebbiano to bardzo popularny w całych Włoszech biały szczep, zadomowiony zarówno na północy jak i w środkowej i południowej części kraju. Łatwo dostosowuje się do warunków klimatycznych i rodzi dużo owoców, w zależności od sposobu prowadzenia winnicy potrafi dać bardzo dobre wina typu wenecki Soave czy Lugana. Trebbiano z Abruzzo to także przykład jakościowego wina. Bardzo dobrze zadomowił się na wysoko położonych winnicach, dochodzących do 500 m n.p.m, posiada dobrą strukturę i bogaty aromat.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: bogaty, długo utrzymujący się, nuty cytrusów i owoców tropikalnych.
    Smak: rześki, świeży, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb, do warzyw gotowanych i surowych.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Clivis Trebbiano di Abruzzo - Wino włoskie białe wytrawne
    Clivis Trebbiano di Abruzzo
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Trebbiano di Abruzzo, Passerina, Chardonnay
    DOC - 2018 - 0.75 l