Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Cantina Castelnuovo del Garda - Spółdzielnia winiarska z miejscowości Castelnuovo del Garda, położonej nad Jeziorem Garda, niedaleko Werony. Założona w roku 1958 przez 11 miejscowych właścicieli winnic wchodzi dzisiaj w skład innej dużej grupy winiarskiej Cantine Vitevis, skupiającej 1350 członków, obszar winnic wynosi 2800 hektarów.
Strefa upraw Cantiny Castelnuovo rozciąga się na południowy wschód od Jeziora Garda. Panujący tutaj śródziemnomorski klimat oraz morenowe, łagodne wzgórza sprzyjają uprawie winorośli. Gatunki win oferowanych przez Spółdzielnię reprezentują bogactwo enologiczne tego regionu Włoch oraz oddają jego oryginalność. Etykiety z nazwami Bardolino, Lugana czy Custoza przyciągają nie tylko estetyką ale przede wszystkim zawartością, gdyż są to wina o bardzo dobrej jakości. Wizytówką firmy jest Bardolino, typowe wino z okolic Werony z apelacji DOC Bardolino i Bardolino Superiore.

Nowoczesne zaplecze technologiczne oraz fachowe wsparcie agronomów i enologów daje gwarancję jakości win. Dużym atutem firmy jest dbałość o własne terytorium przez szeroko rozumianą bioróżnorodność oraz przywiązanie do tradycji.

 

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Ca Vegar  Valpolicella Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone, Molinara i Rondinella.Ca Vegar to dialektalny skrót nazwy naszego producenta, Cantiny Castelnuovo del Garda. Valpolicella  w wersji Superiore oznacza wyższą zawartość alkoholu. Przez ponad rok wino z winnicy o nazwie Renaldo leżakowało w beczkach drewnianych.Valpolicella jest winem mało kwasowym, o dobrej strukturze i delikatnej owocowej nucie aromatycznej.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: winny, owocowy.
    Smak: przyjemnie wytrawny, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs, sosów mięsnych, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Ca Vegar  Valpolicella Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ca Vegar  Valpolicella Superiore
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Ca Vegar Valpolicella Ripasso Classico Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Jest to rodzaj Valpolicelli Classico Superiore o nazwie Ripasso. Z włoskiego termin ten oznacza specjalną technikę winifikacji, polegającą na fermentacji Valpolicelli na winogronach, które posłużyły po produkcji Amarone. Proces ten trwa przez 15 dni, po czym wino zostaje poddane starzeniu w beczkach drewnianych przez ponad rok. Ripasso jest winem mocno zbudowanym i eleganckim.

    Kolor: bordowy, połyskliwy.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałej czereśni i przypraw.
    Smak: ciepły, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs, pieczeni mięsnych do serów sezonowych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Ca Vegar Valpolicella Ripasso Classico Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ca Vegar Valpolicella Ripasso Classico Superiore
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOC - 2016 - 0.75 l
  • Ca Vegar Amarone della Valpolicella Classico  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Amarone to najlepsze wino z gatunku Valpolicelli Classico . Najsłynniejsze wino Wenecji w swojej nazwie odnosi się do przymiotnika "amaro" czyli gorzki . Smak ten w niczym nie dotyczy tego wina, nazwę przypisano mu jedynie dla odróżnienia od słodkiego wina Recioto, róznież z rodziny Valpolicelli. Technika produkcji Amarone polega na podsuszaniu dojrzałych winogron, starannie wyselekcjonowanych, które po wendemii przechowywane są przez około 120 dni w klimatyzowanych pomieszczeniach. Układa się je na specjalnych siatkach i po tak długim czasie nagromadzony w nich cukier osiąga swoje maksimum. Następnie następuje faza fermentacji wina oraz leżakowania w drewnie przez ponad dwa lata. Amarone to wspaniałe, długowieczne wino. Warto zachować je na szczególne okazje oraz delektować się nim jako winem do medytacji.

    Kolor: ciemno granatowy, intensywny.
    Zapach: intensywny, eteryczny, nuty owoców w spirytusie, słodkich korzennych przypraw.
    Smak: ciepły, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs, pieczeni mięsnych, dziczyzny, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 20°C, butelkę należy otworzyć przynajmniej na godzinę przez podaniem.
    Zawartość alkoholu: 15,5%.

  • Ca Vegar Amarone della Valpolicella Classico  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ca Vegar Amarone della Valpolicella Classico
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOCG - 2016 - 0.75 l
  • Amarone della Valpolicella - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone i Rondinella. Amarone jest szlachetną pochodną Valpolicelli, najsłynniejszego wina regionu. Moc i aromaty Amarone są efektem specjalnej metody wytwarzania tego wina. Dojrzałe winogrona poddane są procesowi podsuszania w specjalnie klimatyzowanych pomieszczeniach. W styczniu lub lutym następującym po zbiorach zostają one poddane fermentacji i leżakowaniu przez kilkanaście miesięcy w drewnie. Jest to wino wymagające, które doskonale łączy się z potrawami o dużej strukturze na bazie mięs i sosów.

    Kolor: ciemnogranatowy, połyskliwy.
    Zapach: intensywny, złożony, eteryczny, nuty wiśni w spirytusie i słodkich przypraw.
    Smak: ciepły, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań o dużej strukturze na bazie mięs głównie wołowiny, pieczeni mięsnych i duszonych, również w sosach, do dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 20°C.
    Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Amarone della Valpolicella - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Amarone della Valpolicella
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOCG - 2013 - 0.75 l