Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o producencie

Viticoltori Associati di Vinchio Vaglio Serra spółdzielnia założona 26 lutego 1959 przez 19 winiarzy z Vinchio i Vaglio Serra, która dziś zrzesza 224 członków, właścicieli około 320 hektarów winnic.

Większość upraw obejmuje miejscowości Vinchio i Vaglio Serra oraz częściowo pobliskie miejscowości Incisa Scapaccino, Cortiglione, Nizza Monferrato.Terytorium usytuowane na wzgórzach strefy Alto Monferrato charakteryzuje się niezbyt urodzajna glebą, gliniasto - wapienną, taką, jaką lubi miejscowy szczep Barbera.

Więkoszośc winnic rośnie na stromych zboczach, doskonale nasłonecznionych. Niski zbiór 1.5 - 2 kg winogron z jednego drzewka oraz wysoka zawartość cukru to gwarancje uzyskania wielkiego wina. I właśnie takie wino produkują nasi przyjaciele z Vinchio Vaglio.

Oprócz ciężkiej pracy zainwestowali także duże środki w zaplecze technologiczne, dzięki czemu cały proces produkcji wina jest pod bacznym nadzorem specjalistów od wina. Ich sztandarowym produktem jest Barbera d’Asti Superiore oraz zachwycające Vigne Vecchie (Stare winnice), naturalna Barbera nie starzona w beczce dębowej, ponieważ uzyskana z najstarszych winnic tej spółdzielni.

Dzięki przestrzeganiu tradycyjnych receptur, wina tego producenta zachowują w sobie to co najcenniejsze, czyli autentyzm terytorium z którego pochodzą.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Dorato Gavi di Gavi - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Cortese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu piemonckiego Cortese. Pochodzi ze specjalnej selekcji winogron, z winnic usytuowanych w strefie Gavi, położonej w południowo-zachodnim Piemoncie, w okolicach Alessandrii. Uchodzi za najlepsze jakościowo wino uzyskiwane z popularnego w całym regionie Cortese.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: delikatny, owocowo-kwiatowy.
    Smak: wytrawny, świeży, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif, do zimnych przystawek, do dań na bazie ryb i owoców morza.
    Temperatura serwowania: 10º/12ºC.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Dorato Gavi di Gavi - Wino włoskie białe wytrawne
    Dorato Gavi di Gavi
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Cortese (100%)
    DOCG - 2018 - 0.75 l
  • Il Griso Roero Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Arneis (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu piemonckiego Arneis. Pochodzi z lewobrzeżnej strony rzeki Tanaro, ze strefy zwanej Roero. Piaszczyste podłoże z warstwami marglowymi, charakteryzujące te tereny, sprzyja białym winogronom. "Arneis" w dialekcie piemonckim oznacza osobę obdarzoną niezwykłym temperamentem. Podobnie smakuje to wino, gdyż jest zdecydowane, charakterystyczne i mocne.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty kwiatowe, owocu jabłka, brzoskwini i orzecha.
    Smak: przyjemnie wytrawny, rześki, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: idealne jako aperitif, do delikatnych dań na bazie ryb, owoców morza i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 10/12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Il Griso Roero Arneis - Wino włoskie białe wytrawne
    Il Griso Roero Arneis
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Arneis (100%)
    DOCG - 2018 - 0.75 l
  • Sori dei Mori Barbera d‘Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d‘Asti. To kolejne w naszej ofercie wino z gatunku Barbera, pochodzące z regionu Asti, historycznie uznawanego za królestwo Barbery, gdzie winogrono to daje optymalne rezultaty. Sori„ w dialekcie piemonckim oznacza najwyższe i najbardziej nasłonecznione partie wzgórz, najlepsze pod winnice. Mori to określenie Saracenów, z którymi mieszkańcy miejscowości Vinchio toczyli walki we wczesnym średniowieczu, tak więc Sori dei Mori to Wzgórza Saracenów . Wino młode i świeże, winifikowane jedynie w zbiornikach stalowych, niestarzone w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: winny, eteryczny, nuty czereśni, śliwki i fiołków.
    Smak: wytrawny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi potrawami od przystawki po danie główne.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Sori dei Mori Barbera d‘Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sori dei Mori Barbera d‘Asti
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera (100%)
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • I Tre Vescovi Barbera d‘Asti Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Superiore
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d’Asti . Nazwa Tre Vescovi - Trzech Biskupów nawiązuje do miejsca spotkań biskupa Asti, Alessandri i Acqui Terme na jednym ze wzgórz, które dzisiaj należy do winnic Spółdzielni. Każdy kto miał przyjemność spróbować tej Barbery na pewno potwierdzi jej świetny bukiet i przyjemność delektowania się. To przebój wśród naszych Barber. Wino kategorii Superiore czyli o podwyższonych walorach smakowych i wyższej zawartości alkoholu, dzięki starannej selekcji winogron i starzeniu przez minimum 12 miesięcy z czego 7 w beczce dębowej.

    Kolor: czerwony rubinowy, intensywny.
    Zapach: nuty śliwki, dojrzałej czereśni, ściółki leśnej, delikatnej wanilii.
    Smak: harmonijny, pełny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań na bazie sosów mięsnych i grzybowych, mięs pieczonych i duszonych, grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych, pleśniowych i serów z dodatkiem ziół.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • I Tre Vescovi Barbera d‘Asti Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    I Tre Vescovi Barbera d‘Asti Superiore
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera (100%)
    DOCG Superiore - 2016 - 0.75 l
  • Vigne Vecchie “50” Barbera d‘Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera d'Asti (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d‘Asti. Ta niezwykła Barbera, opracowana specjalnie na 50-cio lecie założenia Spółdzielni Rolniczej Vinchio-Vaglio Serra, wyraża sobą to co najlepsze w winnicach położonych na stokach miejscowości Vinchio i Vaglio Serra. Specjalnie wyselekcjonowane grona z najstarszych winnic, 40-sto i 60-cio letnich jak wskazuje nazwa Vigne Vecchie - Stare Winnice - poddane zostały jedynie naturalnej fermentacji bez starzenia w beczce dębowej. W efekcie powstało doskonałe wino, które sprawia wrażenie nektaru winnego.

    Kolor: czerwony rubinowy, intensywny.
    Zapach: nuty dojrzałej czereśni, śliwki, suszonych owoców.
    Smak: aksamitny, pełny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań na bazie sosów mięsnych i grzybowych, mięs pieczonych i duszonych, grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych, pleśniowych, pikantnych, serów z dodatkiem ziół.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Vigne Vecchie “50” Barbera d‘Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vigne Vecchie “50” Barbera d‘Asti
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera d'Asti (100%)
    DOCG - 2014 - 0.75 l
  • Vigne Vecchie Barbera di Asti Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera di Asti (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Superiore
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d’Asti. Jest to wersja Superiore Barbery pochodzącej ze Starych Winnic, które rodzą najlepsze winogrona dzięki optymalnemu usytuowaniu na pełnych słońca zboczach wzgórz oraz dzięki odpowiedniemu podłożu, gliniasto - wapiennemu. Staranny i wyselekcjonowany zbiór winogron a następnie proces starzenia trwający 2 lata z czego minimum 12 miesięcy w beczce z dębu francuskiego sprawia, że Vigne Vecchie to naprawdę doskonałe wino, bardzo mocne i eleganckie.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, z odcieniami pomarańczowymi.
    Zapach: nuty dojrzałej czereśni, śliwki, jako pochodne starzenia w drewnie wyczuwalne nuty wanilii, przypraw, aromatów balsamicznych, tabaki.
    Smak: aksamitny, pełny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań na bazie sosów mięsnych i grzybowych, mięs pieczonych i duszonych, grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych, pleśniowych, serów z dodatkiem ziół, serów pikantnych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed serwowaniem.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Vigne Vecchie Barbera di Asti Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vigne Vecchie Barbera di Asti Superiore
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera di Asti (100%)
    DOCG Superiore - 2009 - 0.75 l
  • Laudana Nizza Barbera d’Asti Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera. Jest to specjalna selekcja z winnic należących do apelacji D.O.C. Barbera d’Asti Superiore podstrefa NIZZA. Są one usytuowane na pełnych słońca pagórkach, na wapienno - piaszczystym podłożu. Laudana to nazwa części winnic, rodzących dorodne grona, z których pochodzi to wspaniałe wino. Strefa ta ponadto uważana jest przez miejscowych rolników za najlepszą po uprawę Barbery. Zbiór winogron odbywa się ręcznie, a po dziesięciu dniach fermentacji wina w kontakcie ze skórkami, świeże wino wędruje do dużych beczek drewnianych o poj.750 litrów i po części do małych, typu barrique. Po osiemnastu miesiącach leżakowania w drewnie a następnie w butelce Laudana jest gotowa do picia.

    Kolor: czerwony rubinowy, przechodzący w bordowy.
    Zapach: intensywny, eteryczny, lekko przyprawowy z nutami delikatnie zaznaczonego drewna.
    Smak: aksamitny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie czerwonych mięs, pieczonych i duszonych, do dań na bazie grzybów , dziczyzny, do serów sezonowanych, pleśniowych i pikantnych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Laudana Nizza Barbera d’Asti Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Laudana Nizza Barbera d’Asti Superiore
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera (100%)
    DOC - 2012 - 0.75 l
  • Rebus Ruche di Castagnole Monferrato - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Ruche (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z autochtonicznego szczepu piemonckiego Ruche. Klasyczna strefa upraw tego szczepu obejmuje kilka miasteczek w prowincji Asti, wśród których Castagnole Monferrato. Jego pochodzenie dokładnie nie jest znane natomiast cecha charakterystyczna Ruche to intensywny bukiet zapachowy z nutami róży i fiołka. Przez wiele lat szczep ten znany był jedynie lokalnie, potem prawie zupełnie o nim zapomniano i dopiero w latach osiemdziesiątych XX wieku nastąpił powrót Ruche do grona oryginalnych i niepowtarzalnych win Piemontu.

    Kolor: czerwony rubinowy połyskliwy.
    Zapach: złożony, aromatyczny, nuty róży, fiołka, dojrzałej czereśni, maliny, moreli.
    Smak: aksamitny, miękki, pełny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań na bazie mięs i sosów mięsnych, szczególnie dobrze łączy się z dziczyzną - z zającem, dzikiem, jeleniem.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Rebus Ruche di Castagnole Monferrato - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rebus Ruche di Castagnole Monferrato
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Ruche (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Monferrato Rosso Tutti per Uno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera, Cabernet Sauvignon, Merlot
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z połączenia Barbery, Cabernet Sauvignon i Merlot. Typowo piemoncki szczep w towarzystwie międzynarodowego Cabernet Sauvignon i Merlot, łączy się harmonijnie w winie o nazwie Tutti per Uno – Wszyscy za jednego. Nuty owoców to zasługa Barbery, Cabernet i Merlot dodają winu struktury, barwy i miękkości. Leżakowane w drewnie jest winem o dużej mocy i łagodnej taninie.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: złożony,nuty dojrzałych owoców, wanilii i przypraw.
    Smak: wytrawny, miękki, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie czerwonych mięs, pieczonych i duszonych, do dań na bazie grzybów, dziczyzny, do serów sezonowanych, pleśniowych i pikantnych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Monferrato Rosso Tutti per Uno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Monferrato Rosso Tutti per Uno
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera, Cabernet Sauvignon, Merlot
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, ze strefy Langhe. Wino królów i król wina. Stanowi przykład doskonałości w produkcji szlachetnego wina, będącego wizytówką Piemontu. Nazwa szczepu Nebbiolo, z wł. nebbia - mgła, przywodzi na myśl krajobraz tej malowniczej strefy późną jesienią, gdy podczas wendemii winnice spowite są gęstą mgłą. Barolo starzone jest przez ponad 38 miesięcy w dużej beczce dębowej. Jest to wino eleganckie i długożywotne, bywają butelki, które zachowują swój smak i aromaty nawet po 20 latach.

    Kolor: bordowy, z odcieniami pomarańczowymi.
    Zapach: intensywny, złożony.
    Smak: nuty fiołka, róży, lukrecji, tabaki, żywicy.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie czerwonych mięs, pieczeni, dziczyzny, trufli, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l