Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Toskania – słynny region winiarski Włoch o powierzchni 22.993 km2, położony w środkowo – zachodniej części kraju. Ukształtowanie terenu to w 66,5% tereny pagórkowate , 25,1% górzyste i pozostałe 8,4%to płaskowyż. Winnice rozpościerają się na łagodnych wzgórzach na przemian z gajami oliwnymi.

Charakterystyce tego przepięknego krajobrazu nadają strzeliste cyprysy rosnące wzdłuż wąskich ścieżek przecinających wzgórza. Łagodny klimat i odpowiednie warunki glebowe od zawsze sprzyjały winnicom.Winorośl królowała w Toskanii jeszcze przed czasami Etrusków w VII w p.n.e. Przez kolejne wieki kontynuowano wytwarzanie wina, które eksportowano do krajów śródziemnomorskich. Średniowiecze to okres rozkwitu win toskańskich dzięki zaangażowaniu niektórych rodów szlacheckich, których nazwiska do dziś widnieją na etykietach najlepszych win: Ricasoli, Frescobaldi, Antinori. Wraz z rozwojem piśmiennictwa przybywa dokumentów , w których opisywano wielkie wina tego regionu : wina z Montepulciano, wina ze szczepu Trebbiano, Malvasii, Aleatico i oczywiście najważniejszego wśród nich , czyli Sangiovese.

To właśnie z tego winogrona wytwarza się słynne wino Chianti oraz szlachetne Brunello di Montalcino czy też Vino Nobile di Montepulciano. Sa to różne klony tego samego szczepu, które różnią się między sobą także nazwą, bowiem w Chianti znajdujemy Sangiovese, w Brunello Sangiovese Grosso a w winie Nobile Prugnolo Gentile. W 1716 r Wielki Książę Toskanii Cosimo III de Medici wprowadza dekret ustanawiający obszary, granice i zasady produkcji win Chianti, Pomino, Carmignano i Valdarno Sopra, co de facto było zaczątkiem dzisiejszej klasyfikacji DOC.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Vino Nobile di Montepulciano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile. W stosunku do podstawowej wersji wina Nobile, Riserva oznacza dłuższy czas leżakowania wina. Została opracowana ze specjalnie selekcjonowanych gron, pochodzących z winnicy o nazwie Gracciano, które dają mocne wino o bogatej strukturze. Rocznik 2007 pozwolił na dokonanie takiej selekcji, ponieważ należy do tzw. dobrych roczników dla Toskanii. Riserva została poddana starzeniu przez 3 lata, z czego dwa w dużej beczce z dębu francuskiego i rok w butelce. Wino doskonale uwydatniające swoje walory w połączeniu z daniami na bazie czerwonych mięs, najlepiej wołowiny.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami bordowymi.
    Zapach: nuty kwiatowe, fiołkowe i owocowe, wiśniowe, delikatnego drewna, skóry, tabaki.
    Smak: ciepły, aksamitny, elegancki, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie sosów mięsnych, dziczyzny, do czerwonych mięs, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć przynajmniej na godzinę przed serwowaniem.
    Zawartość alkoholu: 14,6%.

  • Vino Nobile di Montepulciano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vino Nobile di Montepulciano Riserva
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Chianti Rufina Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Vinicola Dreolino
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (90%), Colorino (10%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Colorino. Kolejne Chianti z podstrefy Rufina naszego dostawcy Dreolino, tym razem w wersji Riserva z rocznika 2016. Mocne i skoncentrowane wino poddane prawie dwuletniemu czasowi leżakowania w małych beczkach drewnianych typu barrique. Pachnie dojrzałymi czerwonymi owocami, w smaku pełne, eleganckie, o długim finiszu. Jak każda Riserva powstaje tylko w najlepszych rocznikach, tak więc wino to będzie dobrze smakować nawet za kilka lat.

    Najlepiej podać ją do dziczyzny (dzika, bażanta, zająca) albo do długo sezonowanych serów.

    Kolor: czerwony, rubinowy z refleksami pomarańczowymi.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty dojrzałych owoców i przypraw, delikatnego drewna.
    Smak: aksamitny, harmonijny, elgancki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dziczyzny oraz do długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Rufina Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Rufina Riserva
    Casa Vinicola Dreolino - Toskania
    Sangiovese (90%), Colorino (10%)
    DOCG - 2016 - 0.75 l
  • Vinbrusco - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Trebbiano Gentile (65%), Malvasia Bianca (35%)
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2007
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne białe z autochtonicznych szczepów toskańskich Trebbiano Gentile i Malvasia Bianca. Według przekazów historycznych było to ulubione wino toskańskich chłopów. Fermentuje ono w zbiornikach stalowych, po czym dojrzewa na naturalnych drożdżach, które wytworzyły się w procesie samej fermentacji. Dzięki temu nabiera miękkości i mocy a jednocześnie zachowuje bogactwo zapachowe, ze względu na obecność aromatycznej Malvasii.
    Kolor: żółty słomkowy
    Zapach: owocowy, nuty ziołowe i kwiatowe.
    Smak: bogaty, przyprawowy, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do pikantnych dań kuchni orientalnej i meksykańskiej, przyprawianych pikantną papryką lub szafranem.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13% .
  • Vinbrusco - Wino włoskie białe wytrawne
    Vinbrusco
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Trebbiano Gentile (65%), Malvasia Bianca (35%)
    IGT - 2007 - 0.75 l
  • Tenuta La Gabbiola Chianti Classico Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese. Świetna Riserva z rocznika 2011, ze specjalnej selekcji gron Sangiovese, z jednej winnicy o nazwie Tenuta La Gabbiola. Jest to klasyczne Chianti starannie opracowane, z certyfikatem wina biologicznego. Rocznik 2011 był dla Toskanii bardzo dobry, niektórzy mówią wręcz o roczniku podręcznikowym, który oczywiście umożliwił zrobienie Riservy. Przez 20 miesięcy wino leżakowało w beczkach dębowych o pojemności 2500 litrów. Potęga wielkiego szczepu Toskanii przebija się w tym winie z wielka mocą i finezją. Aksamit struktury, moc alkoholu i głębia aromatu wspaniale komponują się w jedną całość. Bogactwo zapachów to niuansy owocowo-kwiatowe po przyprawy i wypalane drewno. Niezwykle miękkie i harmonijne, ujmujące złożonością struktury. Amatorzy klasyki toskańskich win na pewno będą usatysfakcjonowani.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, głęboki.

    Zapach: intensywny, długo utrzymujący się, nuty czereśni i jeżyny, fiołków, irysa z akcentami czarnego przypraw i tabaki.

    Smak: ciepły, miękki, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagni z sosem ragu zapiekanych w piecu, do mięs z grilla, do steku po florencku, do pieczeni mięsnych w sosach, do wieprzowiny w każdej odsłonie (również prosiaka z rusztu).

    Temperatura serwowania: 20°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Tenuta La Gabbiola Chianti Classico Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Tenuta La Gabbiola Chianti Classico Riserva
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Confino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile (60%), Cabernet Sauvignon (40%)
    4. Apelacja:
      IGT Rosso Toscana
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile z dodatkiem Cabernet Sauvignon. Jest to staranna selekcja winogron pochodzących z upraw producenta, zlokalizowanych w miejscowości Confino, stąd jego nazwa. Przez 18 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego. Nie poddano go sztucznej filtracji, drobny osad na dnie kieliszka świadczy o w nieforsownym procesie wytwarzania. Wino o dużym potencjale aromatyczno smakowym, mocno zbudowane i konsystentne. Wśród zwolenników toskańskich win łączących w sobie tradycję i nowoczesność „Confino” na pewno spotka się z uznaniem. Aksamitne, ciepłe i mocne, bardzo dobre.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.

    Zapach: nuty owoców leśnych, konfitur, przypraw korzennych.

    Smak: przyjemnie taniczny, aksamitny, ciepły.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do steków wołowych, do pieczeni wołowych.

    Temperatura serwowania: 18°/20°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Confino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Confino
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile (60%), Cabernet Sauvignon (40%)
    IGT Rosso Toscana - 2010 - 0.75 l
  • Montenidoli Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (80%), Canaiolo (20%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone za autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Canaiolo. Doskonałe Chianti z podstrefy Colli Senesi, przez kilka miesięcy starzone w  małych beczkach z dębu francuskiego barrique. Tak jak każde wino z Montenidoli jest niepowtarzalne, ładnie zbudowane, pachnące czereśnią i ujmujące harmonią tradycyjnego wina okolic Sieny.

    Kolor: czerwony rubinowy.

    Zapach: złożony, nuty czereśni, fiołka, hiacyntu, delikatnego drewna.

    Smak: wytrawny, bogaty, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs z grilla, do jagnięciny, kaczki z rozmarynem, perliczki z włoską słoniną, do bażanta.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Montenidoli Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montenidoli Chianti Colli Senesi
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Sangiovese (80%), Canaiolo (20%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • San Giovanni Novantasette Chianti Colli Fiorentini Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese. Riserva z rocznika 2011, z winogron pochodzących z małej, dwuhektarowej winnicy, obsadzonej jedynie szczepem Sangiovese. Jej nazwa z włoskiego San Giovanni to wprost Święty Jan. Bardzo szczególny terroir tego miejsca nadaje winu niezwykłej miękkości i zaskakującej świeżości. Certyfikat upraw biologicznych dodatkowo gwarantuje naturalne zalety Riservy z podstrefy Chianti Colli Fiorentini. Przez prawie rok leżakowana w beczkach dębowych o pojemności 2500 litrów, duży potencjał struktury i aromatu, wszystko na świeżej, owocowej nucie Sangiovese.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, głęboki.

    Zapach: intensywny, długo utrzymujący się, nuty owocowo-kwiatowe z niuansami przypraw.

    Smak: ciepły, miękki, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs ,do steka po florencku, do mięs z grilla, do mięs w sosach z dodatkiem aromatycznych przypraw.

    Temperatura serwowania: 20°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • San Giovanni Novantasette Chianti Colli Fiorentini Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    San Giovanni Novantasette Chianti Colli Fiorentini Riserva
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Chicchirossi - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Malvasia Rossa, Canaiolo, Ciliegiolo, Montepulciano
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Ciliegiolo i Canaiolo z dodatkiem Czerwonej Malwazji i Montepulciano. Ciekawe wino o wdzięcznej nazwie Chicchirossi czerwone grona, oddające urok Toskanii o dziwo bez udziału Sangiovese. To świadomy i trochę przekorny wybór producenta po to aby wyeksponować potencjał mniej znanych ale równie ciekawych gatunków winogron. Malwazja i Ciliegiolo nadają winu mocno owocowy posmak, Canaiolo i Montepulciano wzmacniają strukturę i nadają krągłości. Staranny i ręczny zbiór winogron ( z dodatkowym selekcją owoców tuż przed fermentacją) oraz ponad roczny czas leżakowania w małych barriques i dużych tonneaux składają się na to ładnie zbudowane i konsystente wino. Posiada certyfikat upraw biologicznych.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami purpurowymi, nasycony.

    Zapach: świeży, skoncentrowany, owocowy, miękki, bardzo przyjemny.

    Smak: aksamitny, zrównoważony.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do przystawek po toskańsku, wędlin, crostini ale także do aromatycznych i tłustych sosów typu ragu, amatriciana, carbonara, do pieczeni z białego mięsa, również do roast-beef-u.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chicchirossi - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Chicchirossi
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Malvasia Rossa, Canaiolo, Ciliegiolo, Montepulciano
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2013 - 0.75 l
  • Il Garrulo Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (75%), Canaiolo (20%), Trebbiano (3%), Malvasia (2%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese, Canaiolo, Trebbiano i Malvasia. Jest to tradycyjna receptura wina Chianti, która dzięki dodatkowi białych szczepów Trebbiano i Malvasii, sprawia, że wino nabiera miękkości i lekkości. Nazwa Garrulo to ptak odwiedzający winnicę Montenidoli. Gatunek wina Chianti do picia na co dzień, przyjemnie wytrawny.

    Kolor: czerwony rubinowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty kwiatowe i owocowe.
    Smak: lekko taniczny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: polecane do dań na bazie pomidorów i sosów pomidorowych, do grilowanych mięs, zapiekanek warzywnych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Il Garrulo Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Il Garrulo Chianti Colli Senesi
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Sangiovese (75%), Canaiolo (20%), Trebbiano (3%), Malvasia (2%)
    DOCG - 2014 - 0.75 l
  • Murtas - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (40%), Cabernet Sauvignon (40%), Colorino (20%)
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Colorino z dodatkiem Cabernet Sauvignon. Najważniejsze wino w gamie naszego producenta, które przede wszystkim oddaje szacunek Murtasowi Terzuoli, od wielu lat zarządzającemu przetwórnią win w Fatorii San Michele. Oprócz cantiniere jak po włosku brzmi jego funkcja, wino to ma być podziękowaniem dla wszystkich pracujących na dobro firmy i jej renomy. Sangiovese pochodzi z najlepszych winnic Fattorii, Colorino z bardzo starej winnicy , która ciągle rodzi świetne owoce a Cabernet  Sauvignon , dla równowagi, z młodej, o dużym potencjale. Winogrona pozostają na drzewkach trochę dłużej niż przy normalnych zbiorach, dzięki czemu zawierają w sobie więcej słodyczy. Każdy gatunek poddany jest oddzielnej fermentacji. Sangiovese następnie leżakuje w beczkach dębowych o pojemności 2500 litrów, Colorino i Cabernet w nowych barriques. Cały ten proces trwa przynajmniej przez 18 miesięcy. Następnie partie wina są ze sobą łączone i przelewane do butelek, w których odpoczywają jeszcze przez kolejne pół roku. Godne uwagi , bardzo starannie opracowane  i ujmujące bogactwem struktury wino. Doskonała rekomendacja Fattorii San Michele.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi, nasycony.

    Zapach: złożony, intensywny, nuty czarnego pieprzu, tabaki, kawy, odrobina kwiatu, polnej trawy.

    Smak: ciepły, aksamitny, z elegancką taniną.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do dziczyzny ( dzik), zając w sosie słodko-kwaśnym, do pieczni z dziczyzny, także do steku po florencku.

    Temperatura serwowania: 16°C.

    Zawartość alkoholu: 4,5%.

  • Murtas - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Murtas
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese (40%), Cabernet Sauvignon (40%), Colorino (20%)
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2011 - 0.75 l