Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Toskania – słynny region winiarski Włoch o powierzchni 22.993 km2, położony w środkowo – zachodniej części kraju. Ukształtowanie terenu to w 66,5% tereny pagórkowate , 25,1% górzyste i pozostałe 8,4%to płaskowyż. Winnice rozpościerają się na łagodnych wzgórzach na przemian z gajami oliwnymi.

Charakterystyce tego przepięknego krajobrazu nadają strzeliste cyprysy rosnące wzdłuż wąskich ścieżek przecinających wzgórza. Łagodny klimat i odpowiednie warunki glebowe od zawsze sprzyjały winnicom.Winorośl królowała w Toskanii jeszcze przed czasami Etrusków w VII w p.n.e. Przez kolejne wieki kontynuowano wytwarzanie wina, które eksportowano do krajów śródziemnomorskich. Średniowiecze to okres rozkwitu win toskańskich dzięki zaangażowaniu niektórych rodów szlacheckich, których nazwiska do dziś widnieją na etykietach najlepszych win: Ricasoli, Frescobaldi, Antinori. Wraz z rozwojem piśmiennictwa przybywa dokumentów , w których opisywano wielkie wina tego regionu : wina z Montepulciano, wina ze szczepu Trebbiano, Malvasii, Aleatico i oczywiście najważniejszego wśród nich , czyli Sangiovese.

To właśnie z tego winogrona wytwarza się słynne wino Chianti oraz szlachetne Brunello di Montalcino czy też Vino Nobile di Montepulciano. Sa to różne klony tego samego szczepu, które różnią się między sobą także nazwą, bowiem w Chianti znajdujemy Sangiovese, w Brunello Sangiovese Grosso a w winie Nobile Prugnolo Gentile. W 1716 r Wielki Książę Toskanii Cosimo III de Medici wprowadza dekret ustanawiający obszary, granice i zasady produkcji win Chianti, Pomino, Carmignano i Valdarno Sopra, co de facto było zaczątkiem dzisiejszej klasyfikacji DOC.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Sono Montenidoli - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Toscana (Supertuscan)
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu autochtonicznego toskańskiego Sangiovese. Najlepsza selekcja gron Sangiovese oraz ich staranna winifikacja daje wino o przepięknej barwie i bukiecie zapachowym. Przez 18 miesięcy leżakuje ono w małej beczce z dębu francuskiego i kolejne trzy lata w butelce. Wino na szczególną okazję.

    Kolor: intensywnie czerwony, rubinowy.
    Zapach: złożony, nuty przypraw i tabaki.
    Smak: elegancki, harmonijny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: dania strukturalne na bazie mięs, wino do medytacji także po posiłku.
    Należy otworzyć butelkę na kilka godzin przez podaniem.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Sono Montenidoli - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sono Montenidoli
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Sangiovese (100%)
    IGT Toscana (Supertuscan) - 2009 - 0.75 l
  • Aleatico - Wino włoskie czerwone słodkie biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Aleatico (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino słodkie czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Aleatico. Ten lokalny szczep upodobał sobie przede wszystkim strefę wybrzeża i wyspy toskańskie, ale w przeszłości uprawiany był także w głębi regionu i bardzo ceniony ze względu na aromaty i naturalną słodycz. Swego czasu praktycznie wszędzie po posiłku częstowano gości kieliszkiem Aleatico, dzisiaj zdecydowanie bardziej popularne jest Vin Santo. Jednak nasi partnerzy z Fattorii cały czas obsadzają jedną ze swoich winnic tym właśnie gatunkiem, dbając o zachowanie tradycji. Zebrane winogrona podsuszane są na specjalnych siatkach przez około miesiąc, tak aby uzyskać wysoką koncentrację cukrów i zachować potencjał aromatyczny, owocowo-różany. Pięknie pachnie i nie męczy słodyczą, bardzo oryginalne wino.

    Kolor: granatowy z refleksami ceglanymi.

    Zapach: intensywny, aromatyczny, nuty różane.

    Smak: ciepły, rześki, delikatny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów, kruchych ciasteczek, kruchych ciast z owocami, także do serów (odrobinę sezonowanych), do delektowania się po posiłku.

    Temperatura serwowania: 16°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Aleatico - Wino włoskie czerwone słodkie biologiczne
    Aleatico
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Aleatico (100%)
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2011 - 0.5 l
  • Vin Santo del Chianti Classico - Wino włoskie białe słodkie
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Trebbiano Gentile (65%), Malvasia Bianca (35%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino deserowe białe słodkie, uzyskane ze szczepów Malvasia Bianca i Trebbiano Toscano. Dzięki specjalnej technice - z wł. appassimento - suszenia dojrzałych winogron w klimatyzowanych pomieszczeniach, w których pozostają przez kilka miesięcy (nie później jednak niż do 31 marca następnego roku po wendemii) i koncentrują w sobie naturalny cukier. Następnie poddawane są zwyczajowemu procesowi winifikacji a uzyskane w ten sposób wino poddawane jest długotrwałemu starzeniu , przez prawie cztery lata w beczkach drewnianych o pojemności do 5 hl. Nazwa Vin Santo święte wino nawiązuję do tradycji produkcji tego wina przypadającego na Wielki Tydzień tuż przed Wielkanocą.

    Kolor: bursztynowy, połyskliwy - brylantowy.
    Zapach: dojrzałe owoce, daktyle, dojrzałe morele, orzechy, miód, migdały.
    Smak: słodki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: wyborne do deserów, ciast, ciasteczek i serów pleśniowych,typu gorgonzola lub roquefort.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Vin Santo del Chianti Classico - Wino włoskie białe słodkie
    Vin Santo del Chianti Classico
    Castello di Meleto - Toskania
    Trebbiano Gentile (65%), Malvasia Bianca (35%)
    DOC - 2009 - 0.5 l
  • Colorino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Colorino (100%)
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Colorino. Ciekawe wino uzyskane z tradycyjnie toskańskiego gatunku winogron. Colorino z wł. colore - kolor, jak wskazuje nazwa cechuje się intensywnym kolorem, wręcz atramentowym. Dlatego stanowi ono często dodatek do innych win czerwonych, wzmacniając ich barwę. W tej wersji stanowi doskonały przykład ekspresji wina autochtonicznego.
    Kolor: intensywnie czerwony, wręcz granatowy.
    Zapach: nuty atramentowe.
    Smak: delikatny i elegancki.
    Łączenie z potrawami: idealne do przystawek na bazie wędlin, do lekkich dań mięsnych.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.
  • Colorino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Colorino
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Colorino (100%)
    IGT - 2009 - 0.75 l
  • Vin Santo - Wino włoskie białe słodkie biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Trebbiano Toscano (80%), San Colombano (20%)
    4. Apelacja:
      DOC DOC Colli dell’Etruria Centrale
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino białe słodkie autochtonicznych szczepów toskańskich Trebbiano Toscano i San Colombano. Dzieło dużego nakładu pracy i wielkiej staranności Fatorii, dzięki której ich Vin Santo jest naprawdę doskonałe. Winogrona są najpierw suszone na specjalnych siatkach do grudnia lub marca (w zależności od cech rocznika) , następującego po zbiorach. Potem są dokładnie selekcjonowane i tylko najlepsze owoce przerabiane są na ten nektar winny. Fermentacja odbywa się w małych beczkach o pojemności 100 litrów (caratelli), wykonanych z różnych gatunków drewna – kasztan, czereśnia, dąb, morwa. Aż pięć lat spokojnego leżakowania w drewnie potrzeba, aby mała butelka Vin Santo dostarczała nam potem wielkiej przyjemności delektowania się. Wybitne, zachwycające, godne szacunku.

    Kolor: bursztynowy z refleksami miedzianymi.

    Zapach: słodki, nuty miodu, suszonych moreli, fig, daktyli, nuty eteryczne.

    Smak: ciepły, aksamitny, bardzo finezyjny.

    Łączenie z potrawami: ze względu na swoją elegancję i bogactwo struktury raczej nie polecamy go do klasycznego połączenia z toskańskimi cantucci, brzmiałoby zbyt banalnie. Dostarczy o wiele więcej satysfakcji spożywane późnym spokojnym popołudniem lub wieczorem jako wino do medytacji. Rewelacyjnie smakuje ze starzonymi kozimi i owczymi serami lub dobrym toskańskim pasztetem z wątróbek.

    Temperatura serwowania: 16°C.

    Zawartość alkoholu: 17%.

  • Vin Santo - Wino włoskie białe słodkie biologiczne
    Vin Santo
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Trebbiano Toscano (80%), San Colombano (20%)
    DOC DOC Colli dell’Etruria Centrale - 2011 - 0.5 l