Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Informacje o regionie

Kampania (Campania) - region Włoch położony w południowej części kraju o powierzchni 13 595 km2. 35% całego terytorium stanowią góry z pasmem Apenin, 51% to tereny pagórkowate i 14 % to płaskowyż. Odrębny obszar stanowią wyspy na Morzu Tyrreńskim - Ischia, Capri, Procida, Vivara i Nisida. Wzdłuż wybrzeża Morza Tyrreńskiego rozciąga się nieaktywny zespół wulkaniczny Roccamonfina, dalej największe w Europie komprensorium wulkaniczne, zwane Campi Flegrei oraz wciąż aktywny i majestatyczny Wezuwiusz, sięgający wysokości 1279m.

Przepiękna i malownicza Kampania w czasach rzymskich nosiła nazwę Campagnia Felix - bogata, szczęśliwa, dobrze prosperująca, ze względu na swoje bogactwa naturalne i żyzną ziemię. Winorośl znalazła tu znakomite warunki rozwoju już za panowania Etrusków, natomiast w epoce Cesarstwa Rzymskiego wina z Kampanii gościły na stołach senatorów i patrycjuszy. Najznakomitsze kampańskie wina starożytności to Falerno i Cecubo. Wraz z upadkiem Cesarstwa uprawa winorośli weszła w etap kryzysu aby odnowić się w wiekach średnich i w czasach Królestwa Neapolu.

W dokumentach historycznych z tamtych czasów czytamy o winach ze szczepu Greco, Aglianico, Asprinio, Lacryma, Gragnano czy Fiano. Wszystkie te gatunki przetrwały do dnia dzisiejszego. Rodzą się z nich doskonałej jakości wina, mocno zbudowane i zachwycające potencjałem aromatyczno - smakowym. Ów potencjał zawdzięczają luźnej konsystencji terenu, na którym uprawia się winnice, bogatym w żelazo, piaski, glinę oraz osady powulkaniczne. Właśnie u podnóża Wezuwiusza znajdują się wielkie połacie ziemi przeznaczone pod winnice, największe w Europie.

Prowincje Caserta, Benevento, Avellino i Neapol oprócz bogactwa krajobrazowego stanowią prawdziwe bogactwo enologiczne. Aktualna ilość apelacji DOCG wynosi 4 i są to wina Aglianico del Taburno i Taurasi - czerwone wina ze szczepu Aglianico, Greco di Tufo - wino białe ze szczepu Greco oraz Fiano di Avellino, również białe wino ze szczepu Fiano. 15 apelacji zostało sklasyfikowanych jako DOC.

Producenci w regionie

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Essentia Benventano Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Aglianico, Piedirosso, Barbera del Sannio
    4. Apelacja:
      IGT Benevento
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów pochodzących z Kampanii o nazwie Aglianico i Piedirosso z dodatkiem lokalnej Barbery. Pochodzi z pagórkowatych winnic usytuowanych w okolicach Castelvenere, w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Ambicją naszego producenta było opracowanie wina łączącego w sobie zasadnicze esencjonalne cechy tego terytorium. Udane połączenie czerwonych gatunków winogron oraz ich staranna winifikacja wraz z 6-cio miesięcznym okresem leżakowania w drewnie, dało w efekcie to ciekawe i mocno zbudowane wino.

    Kolor: bordowy.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałych czerwonych owoców i konfitur.
    Smak: wytrawny,ciepły,aksamitny.
    Łączenie z potrawami: do dań kuchni śródziemnomorskiej na bazie mięs głównie czerwonych i do dziczyzny,do pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C. Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Essentia Benventano Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Essentia Benventano Rosso
    Vigne Sannite - Kampania
    Aglianico, Piedirosso, Barbera del Sannio
    IGT Benevento - 2013 - 0.75 l
  • Stilla Maris - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Tenuta Scuotto
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Aglianico di Taurasi
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Aglianico di Taurasi. Limitowana edycja Aglianico robiona tylko dla najlepszych roczników, w sumie z rocznika 2012 jest ich tylko 1280 butelek. Perełka w gamie win z Tenuta Scuotto, jest to specjalna selekcja winogron, staranny proces fermentacji i leżakowania wina, wreszcie elegancka etykieta i nazwa „Stilla Maris” – „Morska kropla”. Autorzy mówią o nim, że „jak morska kropla rodzi się z woli maksymalnego wykorzystania koncepcji selekcji”. Esencja dbałości rodziny Scuotto o wina ich autortswa, niezwykle oryginalne i przemyślane, ale zawsze pochodzące ze wzorowo prowadzonych winnic.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z refleksami fioletowymi.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty jeżyny, czereśni, śliwki, owoców leśnych.

    Smak: wytrawny, ciepły, aksamitny, długo wyczuwalny w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, pieczeni mięsnych, do mięs z grilla, do sezonowanych serów.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Stilla Maris - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Stilla Maris
    Tenuta Scuotto - Kampania
    Aglianico di Taurasi
    IGT - 2012 - 0.75 l
  • Taurasi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Tenuta Scuotto
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Aglianico di Taurasi
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Aglianico. Jest to odmiana Aglianico z Taurasi, szlachetnego klonu tej winorośli zadomowionej w siedemnastu miasteczkach strefy Irpinia. Winnice sięgają od 400 do 700 m n.p.m, specyficzny terroir strefy sprzyja antycznemu Aglianico, nazywanym nie bez powodu „Barolo del Sud” „Barolo Południa”. Głębia koloru, moc aromatu i potęga tanin stawia Taurasi pośród najlepszych win włoskich. Ręcznie zebrane winogrona przez ponad rok leżakowały w małych beczkach z dębu francuskiego po czym przez dwa lata wino odpoczywało w butelce. Z wiekiem staje się coraz lepsze, wzbogaca swoje aromaty i sublimuje moc tanin.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z refleksami fioletowymi.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty jeżyny, czereśni, śliwki, owoców leśnych.

    Smak: wytrawny, ciepły, aksamitny, długo wyczuwalny w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, pieczeni mięsnych, do mięs z grilla, do sezonowanych serów.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Taurasi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Taurasi
    Tenuta Scuotto - Kampania
    Aglianico di Taurasi
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Campania Aglianico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Tenuta Scuotto
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Aglianico di Taurasi
    4. Apelacja:
      IGT Campania
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Aglianico. Jest to odmiana Aglianico z Taurasi, szlachetnego klonu tej winorośli zadomowionej w strefie Irpinia. Antyczny szczep pochodzenia greckiego w zależności od strefy upraw daje wina o bardzo dużej koncentracji koloru i smaku. Bazowa wersja Aglianico naszego producenta pochodzi z winnic usytuowanych na wysokości 400 m n.p.m., zbiory odbywają się w drugiej połowie października. Nie leżakowało w drewnie i również dzięki temu ujmuje dużym potencjałem świeżego zapachu owoców, jest ciepłe i bardzo przyjemne w smaku. Doskonale sprawdza się do posiłków, każda postać mięs, szczególnie grillowanych zagwarantuje nam przyjemność smakowania tego wina.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.

    Zapach: mocno owocowy, nuty czarnej porzeczki, jeżyny, konfitury z czerwonych owoców.

    Smak: wytrawny, ciepły, pełny, świeży.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, pieczeni mięsnych, do mięs z grilla.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Campania Aglianico - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Campania Aglianico
    Tenuta Scuotto - Kampania
    Aglianico di Taurasi
    IGT Campania - 2014 - 0.75 l
  • Beneventano Falanghina - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Tenuta Scuotto
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Falanghina
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii, z prowincji Benevento, o nazwie Falanghina . Wino o wdzięcznej nazwie i bardzo dobrym potencjale aromatyczno - smakowym. Tak jak i inne lokalne białe gatunki winogron regionu Kampanii, Falanghina daje ładnie zbudowane wino. Nie jest kwasowa ale przyjemnie rześka i długo utrzymująca się w ustach, zachęca do sięgnięcia po kolejny kieliszek szczególnie w towarzystwie rybi i owoców morza.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami złotawymi.

    Zapach: przyjemnie owocowy, nuty brzoskwini i ananasa.

    Smak: wytrawny, rześki, wyrazisty.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie owoców morza i ryb, szczególnie „pesce all’acqua pazza” – ryba z pieca z dodatkiem pomidorków koktajlowych i aromatycznych przypraw, także do białych mięs w sosach.

    Temperatura serwowania: 11°/12°C.

    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Beneventano Falanghina - Wino włoskie białe wytrawne
    Beneventano Falanghina
    Tenuta Scuotto - Kampania
    Falanghina
    IGT - 2015 - 0.75 l
  • Greco di Tufo - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Tenuta Scuotto
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Greco
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii, ze strefy Irpinia, o nazwie Greco. Greco di Tufo to biała apelacja win z klasyfikowanych jako DOCG, niektórzy uważają że to właśnie Greco di Tufo jest wręcz najlepszym białym winem pośród wszystkich win z Południowych Włoch. Nazwa szczepu - Greco, sugeruje ,że sprowadzili je do Włoch starożytni Grecy (dokładnie z Tesalii), miasteczko Tufo natomiast dzięki swemu specyficznemu mikroklimatowi i glebie, stworzyło dla tego gatunku idealne warunki rozwoju. Zbiór winogron odbywa się w drugiej dekadzie października, wino po kilku miesiącach leżakowania w stalowych zbiornikach jest gotowe do zabutelkowania na wiosnę po wendemii. Bogactwo struktury, aromatu i żywotności, tak właśnie smakuje Greco.

    Kolor: złoty.

    Zapach: intensywnie owocowy, nuty brzoskwini i suszonych moreli.

    Smak: wytrawny, mineralny, ciepły.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie owoców morza i ryb.

    Temperatura serwowania: 11°/12°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Greco di Tufo - Wino włoskie białe wytrawne
    Greco di Tufo
    Tenuta Scuotto - Kampania
    Greco
    DOCG - 2017 - 0.75 l
  • Oi Ni - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Tenuta Scuotto
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Fiano
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego  z Kampanii o nazwie Fiano.  Najlepsze wino w całej gamie win rodziny Scuotto. Dorodne grona białego Fiano zbierane są ręcznie w pierwszym tygodniu listopada. Fermentacja wina rozpoczyna się w specjalnych owalnych beczkach wykonanych z dębu alzackiego, o pojemności 25 hl. Proces ten trwa dwanaście miesięcy, po czym wino zostaje przelane do butelek bez poddawania go żadnej filtracji i stabilizacji. Tak naturalny proces jego wytwarzania sprawia, że w zależności od rocznika „Oi Ni” zaskakuje potencjałem i charakterem. Jego nazwa to dialektalne przywołanie, które dosłownie znaczy „ej chłopaku”, zapewne pełnego wigoru i dziecięcej fantazji, podobnie jak to właśnie wino. Duma producenta nagradzana wieloma wyróżnieniami, wśród których Oscar del Vino w edycji Gambero Rosso 2016. Mocne, konsystentne i bogate białe wino dla osób potrafiących docenić szlachetne bogactwo enologiczne Irpinii.

    Kolor: złoty połyskliwy.

    Zapach: złożony, bogaty, owocowo-kwiatowy, nuty brzoskwini, róży, miodu, suszonych moreli, magnolii, ananasa, polnego kopru, prażonych orzechów, owoców kandyzowanych.

    Smak: wytrawny, ciepły, miękki, wino o bogatej strukturze.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do wątróbki fois gras, do serów pleśniowych i sezonowanych, do serów kozich. Doskonałe wino do medytacji.

    Temperatura serwowania: 13°/14°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Oi Ni - Wino włoskie białe wytrawne
    Oi Ni
    Tenuta Scuotto - Kampania
    Fiano
    IGT - 2013 - 0.75 l
  • Fiano di Avellino - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Tenuta Scuotto
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Fiano
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii, ze strefy Irpinia, o nazwie Fiano. „Vitis appianae” tak brzmi oryginalna łacińska nazwa szczepu, ulubionego przez pszczoły, bo bardzo słodkiego. Dzięki tak wysokiej słodyczy winogron Fiano daje wina o dużym potencjale alkoholowym, mocne, dobrze zbudowane ale też przyjemnie aromatyczne i rześkie. Co więcej Fiano jako jedno z niewielu win białych nie boi się upływu czasu, spokojnie zachowuje swoje właściwości przez kilka lat od wendemii. Fiano naszego producenta rośnie na winnicach usytuowanych na 480 m n.p.m. Zbiór winogron odbywa się pod koniec października, wino przez dwa miesiące fermentuje w kontakcie ze skórkami i przez ponad pół roku odpoczywa w butelce.

    Kolor: złoty.

    Zapach: złożony, intensywny, nuty suszonej moreli, magnolii, ananasa, prażonych orzechów, owoców egzotycznych.

    Smak: wytrawny, ciepły, miękki.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie owoców morza i ryb, szczególnie do ryb smażonych. Wybornie smakuje te z do pieczonych żeberek jagnięcych.

    Temperatura serwowania: 11°/12°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Fiano di Avellino - Wino włoskie białe wytrawne
    Fiano di Avellino
    Tenuta Scuotto - Kampania
    Fiano
    DOCG - 2017 - 0.75 l
  • Agostinella - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Agostinella
    4. Apelacja:
      IGT Benevento
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Agostinella. Pochodzi z winnic usytuowanych w prowincji Benevento, w północno wschodniej części regionu. Niewątpliwie jest to ciekawostka enologiczna na winiarskiej mapie Włoch. Ten antyczny szczep od zawsze znany był właścicielom winnic zlokalizowanych w okolicach Benevento i Castelvenere, nieznany natomiast zupełnie szerszej rzeszy miłośników wina. Dopiero w ostatnich latach zaczęto go popularyzować, stał się także przedmiotem zainteresowania ampelografów - ekspertów w dziedzinie pochodzenia i klasyfikacji szczepów winnych. Agostinella to wino o bogatej nucie zapachowej, miękkie i niezwykle przyjemne w smaku.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami złotawymi.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałej gruszki,białej brzoskwini i migdałów.
    Smak: miękki, świeży.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw z dużą ilością przypraw, do pieczeni z białego mięsa i ryb z pieca.
    Temperatura serwowania: 12°/14C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Agostinella - Wino włoskie białe wytrawne
    Agostinella
    Vigne Sannite - Kampania
    Agostinella
    IGT Benevento - 2014 - 0.75 l
  • Falanghina del Sannio - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Vigne Sannite
    2. Region:
      Kampania
    3. Szczep:
      Falanghina (100%)
    4. Apelacja:
      DOC Sannio
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Kampanii o nazwie Falanghina. Pochodzi z winnic usytuowanych w okolicach Monte Taburno - Góra Taburno w prowincji Benevento, w północno-wschodniej części regionu. Szczep ten znany był już w czasach rzymskich, natomiast zadomowił się w tych okolicach na początku XIX wieku. Sprzyjające warunki klimatyczne a szczególnie duża różnica temperatur między dniem a nocą stwarza idealne warunki rozwoju dla tego białego gatunku winogron. Falanga oznacza po łacinie pal podtrzymujący winorośl, stad nazwa szczepu i wina. Jest to wino o dobrej i mocnej strukturze, miękkie, z wyczuwalną nutą mineralną. Jedno z najlepszych i najsłynniejszych win Kampanii, doceniane przez znawców materii takich jak Luigi Veronelli, który pisał o Falanghinie, że to autentyczny i cenny skarb.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałych białych owoców, liści szałwii.
    Smak: świeży, miękki, mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonale do aperitifu, do dań na bazie ryb, szczególnie do carpaccio z surowych ryb lub z grilla, do ryb marynowanych i smażonych, do owoców morza. Dobre do sera mozarella typu bufala camapana.
    Temperatura serwowania: 10°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5 %.

  • Falanghina del Sannio - Wino włoskie białe wytrawne
    Falanghina del Sannio
    Vigne Sannite - Kampania
    Falanghina (100%)
    DOC Sannio - 2019 - 0.75 l