Kampania (Campania) - region Włoch położony w południowej części kraju o powierzchni 13 595 km2. 35% całego terytorium stanowią góry z pasmem Apenin, 51% to tereny pagórkowate i 14 % to płaskowyż. Odrębny obszar stanowią wyspy na Morzu Tyrreńskim - Ischia, Capri, Procida, Vivara i Nisida. Wzdłuż wybrzeża Morza Tyrreńskiego rozciąga się nieaktywny zespół wulkaniczny Roccamonfina, dalej największe w Europie komprensorium wulkaniczne, zwane Campi Flegrei oraz wciąż aktywny i majestatyczny Wezuwiusz, sięgający wysokości 1279m.
Przepiękna i malownicza Kampania w czasach rzymskich nosiła nazwę Campagnia Felix -
bogata, szczęśliwa, dobrze prosperująca
, ze względu na swoje bogactwa naturalne i żyzną ziemię. Winorośl znalazła tu znakomite warunki rozwoju już za panowania Etrusków, natomiast w epoce Cesarstwa Rzymskiego wina z Kampanii gościły na stołach senatorów i patrycjuszy. Najznakomitsze kampańskie wina starożytności to Falerno i Cecubo. Wraz z upadkiem Cesarstwa uprawa winorośli weszła w etap kryzysu aby odnowić się w wiekach średnich i w czasach Królestwa Neapolu.
W dokumentach historycznych z tamtych czasów czytamy o winach ze szczepu Greco, Aglianico, Asprinio, Lacryma, Gragnano czy Fiano. Wszystkie te gatunki przetrwały do dnia dzisiejszego. Rodzą się z nich doskonałej jakości wina, mocno zbudowane i zachwycające potencjałem aromatyczno - smakowym. Ów potencjał zawdzięczają luźnej konsystencji terenu, na którym uprawia się winnice, bogatym w żelazo, piaski, glinę oraz osady powulkaniczne. Właśnie u podnóża Wezuwiusza znajdują się wielkie połacie ziemi przeznaczone pod winnice, największe w Europie.
Prowincje Caserta, Benevento, Avellino i Neapol oprócz bogactwa krajobrazowego stanowią prawdziwe bogactwo enologiczne. Aktualna ilość apelacji DOCG wynosi 4 i są to wina Aglianico del Taburno i Taurasi - czerwone wina ze szczepu Aglianico, Greco di Tufo - wino białe ze szczepu Greco oraz Fiano di Avellino, również białe wino ze szczepu Fiano. 15 apelacji zostało sklasyfikowanych jako DOC.
Jedno z najsłynniejszych win regionu to Aglianico, zwane też Barolo Południa
. Wino pochodzące z antycznego szczepu, sprowadzonego na tereny dzisiejszej Kampanii przez Greków, cechuje się ogromnym potencjałem, uwydatniającym swoje zalety po długim okresie leżakowania w drewnie. Zachwycają natomiast swoją delikatnością i aromatami wina z wysp, na których uprawa winnic jest niesamowicie trudna, ze względu na górzyste ukształtowanie terenu oraz niewielką ilość terenu pod uprawy. Na Caprii i Ischi uprawia się autochtoniczne białe szczepy Biancolella i Forastera oraz czerwone Piedirosso, rozpowszechnione również na lądzie.
Ciekawostkę enologiczną Kampanii stanowi białe wino o nazwie Asprinio, pochodzące ze szczepu o tej samej nazwie. Winnice pną się po wysokich palach na wysokość 15 - 20 metrów w górę, zlokalizowanych w klasycznej strefie miasteczka Aversa, w prowincji Caserta. Mario Soldati w książce Vino al vino. Alla ricerca dei vini genuini
? Od wina do wina. W poszukiwaniu win autentycznych
, pisał : Nie ma na świecie tak absolutnie wytrawnego białego wina jak Asprinio: nie ma żadnego (...). Cóż za wino! Cóż za wielkie małe wino
!Warto poznać i docenić urok win słonecznej Kampanii.