Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • La Terrazza - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Aglianico del Vulture (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2008
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Aglianico del Vulture pochodzącego z Bazylikaty. Jeżeli istnieją wina niezwykłe to jest nim z pewnością La Terrazza, jak mówi sam producent efekt poświęcenia i miłości do winnic rodzących to fantastyczne wino. Najlepsza selekcja gron Aglianico zebranych podczas późnej wendemii pod koniec listopada, starzona przez dwa lata w małych beczkach z dębu francuskiego i przez rok odpoczywająca w butelce. Zresztą sam ciężar i rozmiar szkła budzi respekt, jeszcze większe wrażenie robi zawartość. Aksamitny nektar winny, który może narodzić się jedynie w tym jakże skromnym i odległym zakątku Włoch. Wino na specjalne okazje, przede wszystkim dla osób potrafiących docenić urok wina autentycznego, które nie potrzebuje reklamy. Co roku powstaje jedynie 3000 butelek jednego z najlepszych Aglianico w całej strefie Vulture.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny połyskliwy z refleksami pomarańczowymi.

    Zapach: złożony, bogaty, eteryczny, balsamiczny.

    Smak: ciepły, aksamitny wręcz zawiesisty.

    Łączenie z potrawami: doskonale do dań o bogatej strukturze na bazie mięs, jagnięciny, długo sezonowanych serów.

    Temperatura serwowania: 18°/20°C. Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed podaniem.

    Zawartość alkoholu: 15%.

  • La Terrazza - Wino włoskie czerwone wytrawne
    La Terrazza
    Casa Maschito - Bazylikata
    Aglianico del Vulture (100%)
    DOC - 2008 - 0.75 l
  • Primitivo di Manduria Dolce Naturale Abeterno - Wino włoskie czerwone słodkie
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo di Manduria
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino słodkie czerwone z autochtonicznego szczepu Primitivo di Manduria.  Pośród czterech apelacji DOCG Apulii jedyna, zatwierdzona w roku 2011, należy właśnie do gatunku naturalnie słodkiego Primitivo, czyli „dolce naturale”. To niezwykłe wino powstaje wyłącznie w wyniku naturalnego procesu winifikacji - bardzo słodkie winogrona pozostają na drzewkach do połowy września, po czym są ręcznie zbierane i podsuszane w  odpowiednio wentylowanych pomieszczeniach. W ten sposób koncentruje się wysoka zawartość cukru ( 50g/l), wino pięknie pachnie dojrzałymi owocami, w smaku zachwyca  naturalną, niemęczącą słodyczą.

    Kolor: czerwony, rubinowy z refleksami fioletowymi.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty fiołka, owoców leśnych, czarnej porzeczki.

    Smak: miękki, świeży, delikatnie miodowy z odrobiną eleganckiej taniczności.

    Łączenie z potrawami: wino do medytacji, równie doskonałe jako dodatek do kruchych ciast i ciasteczek z dodatkami migdałów.

    Temperatura serwowania: 14°/16°C.

    Zawartość alkoholu: 14+3,5%.

  • Primitivo di Manduria Dolce Naturale Abeterno - Wino włoskie czerwone słodkie
    Primitivo di Manduria Dolce Naturale Abeterno
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo di Manduria
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Tenuta La Gabbiola Chianti Classico Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese. Świetna Riserva z rocznika 2011, ze specjalnej selekcji gron Sangiovese, z jednej winnicy o nazwie Tenuta La Gabbiola. Jest to klasyczne Chianti starannie opracowane, z certyfikatem wina biologicznego. Rocznik 2011 był dla Toskanii bardzo dobry, niektórzy mówią wręcz o roczniku podręcznikowym, który oczywiście umożliwił zrobienie Riservy. Przez 20 miesięcy wino leżakowało w beczkach dębowych o pojemności 2500 litrów. Potęga wielkiego szczepu Toskanii przebija się w tym winie z wielka mocą i finezją. Aksamit struktury, moc alkoholu i głębia aromatu wspaniale komponują się w jedną całość. Bogactwo zapachów to niuansy owocowo-kwiatowe po przyprawy i wypalane drewno. Niezwykle miękkie i harmonijne, ujmujące złożonością struktury. Amatorzy klasyki toskańskich win na pewno będą usatysfakcjonowani.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, głęboki.

    Zapach: intensywny, długo utrzymujący się, nuty czereśni i jeżyny, fiołków, irysa z akcentami czarnego przypraw i tabaki.

    Smak: ciepły, miękki, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagni z sosem ragu zapiekanych w piecu, do mięs z grilla, do steku po florencku, do pieczeni mięsnych w sosach, do wieprzowiny w każdej odsłonie (również prosiaka z rusztu).

    Temperatura serwowania: 20°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Tenuta La Gabbiola Chianti Classico Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Tenuta La Gabbiola Chianti Classico Riserva
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Cartizze Dry Prosecco Superiore  - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Fratelli Bortolin
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Glera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Valdobbiadene
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino białe musujące wytrawne z autochtonicznego szczepu weneckiego o nazwie Glera. Apelacja Conegliano-Valdobbiadene to ogółem 5.000 ha z czego jedynie 106 ha należy do podstrefy Cartizze. Unikalny mikroklimat oraz morenowo-gliniaste podłoże z warstwami piaskowca sprawiły, że Prosecco z tej „superstrefy” jest niepowtarzalne - łagodne, aromatyczne i wykwintne. Aby zachować jego cały potencjał aromatyczno-smakowy opracowuje się go w kategorii Dry, gdzie zawartość cukru wynosi do 22 gr./l. 

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.

    Perlage: delikatny, liczny.

    Zapach: nuty owoców jabłka, cytryny, różowego grejpfruta, kwiatu akacji, glicyny, róży.

    Smak: świeży, harmonijny, łagodny, długo utrzymujący się w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif ale także jako elegancki dodatek do deserów, do ciast owocowych.

    Temperatura serwowania: 8°/10°C.

    Zawartość alkoholu: 11%.

  • Cartizze Dry Prosecco Superiore  - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Cartizze Dry Prosecco Superiore
    Fratelli Bortolin - Wenecja
    Glera (100%)
    DOCG Valdobbiadene - ---- - 0.75 l
  • Confino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile (60%), Cabernet Sauvignon (40%)
    4. Apelacja:
      IGT Rosso Toscana
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile z dodatkiem Cabernet Sauvignon. Jest to staranna selekcja winogron pochodzących z upraw producenta, zlokalizowanych w miejscowości Confino, stąd jego nazwa. Przez 18 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego. Nie poddano go sztucznej filtracji, drobny osad na dnie kieliszka świadczy o w nieforsownym procesie wytwarzania. Wino o dużym potencjale aromatyczno smakowym, mocno zbudowane i konsystentne. Wśród zwolenników toskańskich win łączących w sobie tradycję i nowoczesność „Confino” na pewno spotka się z uznaniem. Aksamitne, ciepłe i mocne, bardzo dobre.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.

    Zapach: nuty owoców leśnych, konfitur, przypraw korzennych.

    Smak: przyjemnie taniczny, aksamitny, ciepły.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do steków wołowych, do pieczeni wołowych.

    Temperatura serwowania: 18°/20°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Confino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Confino
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile (60%), Cabernet Sauvignon (40%)
    IGT Rosso Toscana - 2010 - 0.75 l
  • Chianti Rufina Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Vinicola Dreolino
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (90%), Colorino (10%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Colorino. Kolejne Chianti z podstrefy Rufina naszego dostawcy Dreolino, tym razem w wersji Riserva z rocznika 2016. Mocne i skoncentrowane wino poddane prawie dwuletniemu czasowi leżakowania w małych beczkach drewnianych typu barrique. Pachnie dojrzałymi czerwonymi owocami, w smaku pełne, eleganckie, o długim finiszu. Jak każda Riserva powstaje tylko w najlepszych rocznikach, tak więc wino to będzie dobrze smakować nawet za kilka lat.

    Najlepiej podać ją do dziczyzny (dzika, bażanta, zająca) albo do długo sezonowanych serów.

    Kolor: czerwony, rubinowy z refleksami pomarańczowymi.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty dojrzałych owoców i przypraw, delikatnego drewna.
    Smak: aksamitny, harmonijny, elgancki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dziczyzny oraz do długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Rufina Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Rufina Riserva
    Casa Vinicola Dreolino - Toskania
    Sangiovese (90%), Colorino (10%)
    DOCG - 2016 - 0.75 l
  • Barolo Sarmassa - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet pochodzące z jednej winnicy o nazwie Sarmassa. Teren tej strefy graniczy z miasteczkiem La Morra i cechuje go podłoże w większości złożone z margli , tzw. Margle św.Agaty, które w efekcie dają wina dosyć surowe ale o doskonałej budowie i dużym potencjale starzenia. Barolo Virny przez 18 miesięcy leżakowało w beczkach z dębu francuskiego typu barrique i w beczkach o większej pojemności, następnie odpoczywało w stali i przez dalszych sześć miesięcy już w butelce .Rocznik 2015 to bardzo dobrze notowany rok dla win z Barolo, Sarmassa z pewnością utrzyma swój potencjał przez długie lata, warto spróbować go już teraz i porównać za kilka lat, aby odgadnąć jego długowieczność i zrozumieć ewolucję.

    Kolor: czerwono rubinowy, bardzo  intensywny.
    Zapach: świeży, nuty czerwonych owoców na przemian z nutami balsamicznymi i delikatną wanilią.
    Smak: surowy, pełny, bogaty, taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barolo Sarmassa - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Sarmassa
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Vigne Vecchie Barbera di Asti Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera di Asti (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Superiore
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d’Asti. Jest to wersja Superiore Barbery pochodzącej ze Starych Winnic, które rodzą najlepsze winogrona dzięki optymalnemu usytuowaniu na pełnych słońca zboczach wzgórz oraz dzięki odpowiedniemu podłożu, gliniasto - wapiennemu. Staranny i wyselekcjonowany zbiór winogron a następnie proces starzenia trwający 2 lata z czego minimum 12 miesięcy w beczce z dębu francuskiego sprawia, że Vigne Vecchie to naprawdę doskonałe wino, bardzo mocne i eleganckie.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, z odcieniami pomarańczowymi.
    Zapach: nuty dojrzałej czereśni, śliwki, jako pochodne starzenia w drewnie wyczuwalne nuty wanilii, przypraw, aromatów balsamicznych, tabaki.
    Smak: aksamitny, pełny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań na bazie sosów mięsnych i grzybowych, mięs pieczonych i duszonych, grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych, pleśniowych, serów z dodatkiem ziół, serów pikantnych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed serwowaniem.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Vigne Vecchie Barbera di Asti Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vigne Vecchie Barbera di Asti Superiore
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera di Asti (100%)
    DOCG Superiore - 2009 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Grumello  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone, ze szczepu Nebbiolo. Pochodzi z górzystego regionu Lombardii, Valtelliny, z tarasowych winnic, z podstrefy Grumello. Nazwa wina oraz strefy pochodzi od nazwy znajdującego się tam zamku, wzniesionego w XII wieku.Charakterystyki klimatyczno-glebowe Grumello sprawiają, że wina pochodzące z tamtejszych winnic odznaczają się świeżością i tzw.bevibilita, czyli łatwością picia a raczej przyjemnością z delektowania się tym winem. Jest to bardzo dobry gatunek Valtelliny, z kategorii Superiore czyli o podwższonej zawartości alkoholu. Wino starzone przez prawie dwa lata w dużej beczce z dębu słoweńskiego i następnie w butelce, odznaczające się głębią i dobrą strukturą.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, z nutami orzechowymi.
    Smak: harmonijny, pełny.
    Łączenie z potrawami: głównie do mięs, czerwonych i białych, do serów.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 12,5%

  • Valtellina Superiore Grumello  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Grumello
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Barbera Alba Barrique - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera di Alba (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera, ze strefy Alba. W stosunku do zwykłej Barbery, ten rodzaj wina, jak wskazuje nazwa - Barrique-, został poddany leżakowaniu przez prawie rok w małej beczce z dębu francuskiego. Nuta zapachowa przywodzi nuty wypalanego drewna i kakao. Jest to wino mocno zbudowane, harmonijne i aksamitne.

    Kolor: czerwony, rubinowy, intensywny.
    Smak: aksamitny, długo utrzymujący się w ustach.
    Zapach: intensywny, nuty dojrzałej śliwki, jeżyny,kakao.
    Łączenie z potrawami: dania pierwsze o dużej strukturze, mięsa duszone i gotowane, sery średnio sezonowane, wędliny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Barbera Alba Barrique - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbera Alba Barrique
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Barbera di Alba (100%)
    DOC - 2015 - 0.75 l