Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Vinbrusco - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Trebbiano Gentile (65%), Malvasia Bianca (35%)
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2007
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne białe z autochtonicznych szczepów toskańskich Trebbiano Gentile i Malvasia Bianca. Według przekazów historycznych było to ulubione wino toskańskich chłopów. Fermentuje ono w zbiornikach stalowych, po czym dojrzewa na naturalnych drożdżach, które wytworzyły się w procesie samej fermentacji. Dzięki temu nabiera miękkości i mocy a jednocześnie zachowuje bogactwo zapachowe, ze względu na obecność aromatycznej Malvasii.
    Kolor: żółty słomkowy
    Zapach: owocowy, nuty ziołowe i kwiatowe.
    Smak: bogaty, przyprawowy, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do pikantnych dań kuchni orientalnej i meksykańskiej, przyprawianych pikantną papryką lub szafranem.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Zawartość alkoholu: 13% .
  • Vinbrusco - Wino włoskie białe wytrawne
    Vinbrusco
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Trebbiano Gentile (65%), Malvasia Bianca (35%)
    IGT - 2007 - 0.75 l
  • Refosco dal Peduncolo Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Cencig Nicola & Mauro
    2. Region:
      Friuli - Wenecja Julijska
    3. Szczep:
      Refosco dal Peduncolo Rosso
    4. Apelacja:
      DOC Colli Orientali del Friuli
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu weneckiego Refosco. Nazwa wina w dosłownym tłumaczeniu oznacza kiść winogron o ciemnoczerwonej barwie. Do Friuli sprowadzili go Rzymianie w drugim wieku przed nasza erą. Jest to wino o pięknym połyskliwym kolorze i dość wysokiej taniczności. Nie leżakuje w drewnie aczkolwiek z czasem nabiera delikatności i głębi.
    Kolor: czerwony połyskliwy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: intensywny, owocowy, nuty jeżyny i dojrzałej czereśni.
    Smak: wytrawny, pełny, mocny, lekko taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do tłustych mięs typu golonko lub gicz, do surowej szynki typu prosciutto crudo, do drobiu i dziczyzny w pikantnych sosach.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.
  • Refosco dal Peduncolo Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Refosco dal Peduncolo Rosso
    Azienda Agricola Cencig Nicola & Mauro - Friuli - Wenecja Julijska
    Refosco dal Peduncolo Rosso
    DOC Colli Orientali del Friuli - 2010 - 0.75 l
  • Chardonnay - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Chardonnay
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Wapienno gliniaste podłoże strefy Lison Pramaggiore sprzyja popularnemu i lubianemu na całym świecie gatunkowi winogron. Chardonnay pachnie świeżymi i dojrzałymi owocami i nie drażni nadmierną kwasowością również dlatego ,że przez pięć miesięcy fermentowało w kontakcie z tzw. szlachetnymi resztkami winogron.

    Kolor: żółty słomkowy intensywny.
    Zapach: wyrazisty, nuty owocu gruszki i jabłka.
    Smak: wytrawny, mineralny, zrównoważony.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do przystawek, delikatnych serów i ryb.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Chardonnay - Wino włoskie białe wytrawne
    Chardonnay
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Chardonnay
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Garganega - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Garganega
    4. Apelacja:
      DOC Garda
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu weneckiego Garganega. Pochodzi z pagórkowatych winnic usytuowanych na morenowych podłożach wokół Werony w regionie Wenecji. Garganega  jest przykładem oryginalnego wina autochtonicznego o dość mocnej strukturze i ciekawej nucie aromatycznej. Nie razi kwasowością, najlepiej sprawdza się właśnie w tej części Włoch, w prowincjach Werony, Vicenzy i Padwy. Nazwa „Dogana Veneta” - „wenecka granica” nawiązuje do słynnej budowli wzniesionej za czasów Republiki Weneckiej w miejscowości Lazise nad Jeziorem Garda, wyznaczającym granicę pomiędzy Lombardią a Wenecją.

    Kolor: żółty słomkowy .
    Zapach: intensywny, owocowy, nuty kwiatów pomarańczy, ananasa, moreli.
    Smak: pełny, harmonijny, świeży.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sosów makaronowych na bazie warzyw, do ryb morskich i słodkowodnych, do białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Garganega - Wino włoskie białe wytrawne
    Garganega
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Garganega
    DOC Garda - 2018 - 0.75 l
  • Copertino Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    4. Apelacja:
      DOC Copertino
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów pochodzących z Apulii - Negroamaro i Malvasia Nera (Czarna Malwazja). Apelacja DOC Copertino to niewielka strefa na południowy wschód od Lecce, w połowie drogi miedzy Morzem Jońskim i Adriatykiem. Winorośl uprawiono tutaj już w wiekach średnich, natomiast charakterystyczny mikroklimat Copertino sprawił, że w roku 1977 uzyskała apelację DOC. Jedna z charakterystyk tej strefy to metoda uprawy winorośli zwana ad alberello - z wł.albero - drzewo, gdzie pień drzewka winnego osiąga wysokość około jednego metra. Copertino Rosso naszego partnera z Apulii to doskonałe wino, nagradzane przez wiele włoskich przewodników o winie. Bogate, aksamitne i owocowe zachęca kolorem i przyjemnym smakiem. Wino niestarzone w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami bordowymi.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty jeżyny i śliwki, czarnego pieprzu.
    Smak: ciepły ,miękki, okrągły, elegancki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, również z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Copertino Rosso - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Copertino Rosso
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    DOC Copertino - 2010 - 0.75 l
  • Lagrein Kretzer - Wino włoskie różowe wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Lagrein (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe. Jedyne wino różowe w całej gamie producenta uzyskane z autochtonicznego szczepu czerwonego Górnej Adygi o nazwie Lagrein. Kretzer to właśnie różowa odmiana tego wina, poddana starannemu procesowi winifikacji. Polega ona na zastosowaniu metody fermentacji jak dla wina białego, trwającej przez kilka dni w temperaturze nie wyższej niż 19 stopni oraz na metodzie Saignee. Jest to krótka maceracja, czyli kontakt skórek winogronowych z moszczem winnym, dzięki czemu uzyskuje się piękny i połyskliwy różowy kolor.

    Kolor: jasno czereśniowy, połyskliwy.
    Zapach: owocowy, nuty czereśni, czerwonej porzeczki.
    Smak: świeży, delikatnie wytrawny, pełny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin typu szpek i mortadela, do makaronu i ryżu, do pizzy, do koktajlu z krewetek i delikatnych ryb.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Lagrein Kretzer - Wino włoskie różowe wytrawne
    Lagrein Kretzer
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Lagrein (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Don Efisio Monica di Sardegna Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Monica di Sardegna
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Monica di Sardegna. Szczep o jakże wdzięcznej nazwie należy do najstarszych gatunków uprawianych na wyspie. Występuje na większości terytorium, najbardziej sprzyjające jej tereny to te położone wzdłuż wybrzeży wyspy. "Don Efisio" to imię historycznego właściciela stawów rybnych w Cabras. Monica daje wino o bogatej nucie aromatycznej, umiarkowanej kwasowości i dobrej strukturze. Wersja Superiore, z wyższą zawartością alkoholu, uwydatnia wszystkie zalety tego gatunku. Wino nieleżakowane w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: bogaty, winny, nuty czerwonych dojrzałych czerwonych owoców.
    Smak: pełny, miękki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie pieczeni wieprzowych, pieczonego kurczaka.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Don Efisio Monica di Sardegna Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Don Efisio Monica di Sardegna Superiore
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Monica di Sardegna
    DOC - 2017 - 0.75 l
  • Syrah - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Syrah (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Syrah. Przyjemne wino do picia do posiłku, delikatne i owocowe, nieleżakowane w drewnie. Należy do klasycznej linii win naszego partnera z Sycylii.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty konfitur owocowych i czarnego pieprzu.
    Smak: ciepły ,długo utrzymujący się.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sosów typu ragu z dzika, do mięs z grilla, do królika w sosie słodko-kwaśnym.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Syrah - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Syrah
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Syrah (100%)
    IGT Sicilia - 2019 - 0.75 l
  • Clivis Montepulciano di Abruzzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano wywodzącego z się z Abruzzo. Clivis to nazwa linii naszego producenta. Montepulciano o ładnej nucie aromatycznej i charakterystycznym dla szczepu nasyconym kolorze, przechodzącym w odcienie fioletu. Przez sześć miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z odcieniami fioletu.
    Zapach: złożony, winny, nuty wiśni i owoców leśnych, delikatnego drewna.
    Smak: pełny, miękki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie czerwonych mięs, do dziczyzny, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Clivis Montepulciano di Abruzzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Clivis Montepulciano di Abruzzo
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo (100%)
    DOC - 2016 - 0.75 l
  • Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Ruche'
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Ruche‘. Kolejne Ruche‘ tego samego producenta z etykietą Il Cavaliere - Kawaler,Rycerz. Jest to wino pochodzące z jego najmłodszych winnic, pełne wigoru i młodzieńczej werwy. Fermentacja i leżakowanie wina również odbyło się bez stosowania beczek drewnianych. W porównaniu do Na Vota jest jeszcze bardziej aromatyczne z wyraźną nutą przypraw. Świetnie komponuje się z potrawami z dużą ilością aromatów i ziół.
    Kolor: czerwony rubinowy żywy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty fiołka, siana, wanilii, kminku, kardamonu, pieprzu.
    Smak: zrównoważony, miękki, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: - doskonałe do dziczyzny - jelenia, dzika, zająca, do potraw mięsnych duszonych i podlewanych Ruche‘.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Ruche'
    DOCG - 2013 - 0.75 l