Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Biancospino - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Moscato Bianco (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Basilicata
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Moscato Bianco, z odmiany Moscato Reale – Królewskie Moscato, z okolic Maschito w Bazylikacie. O ile było oczywistym zachwycić się czerwonym Aglianico o tyle Biancospino ( z wł. bukszpan) było dla nas całkowitym zaskoczeniem. Dawno nie piliśmy tak aromatycznego Moscato i do tego zrobionego jako wino secco czyli wytrawne. Aromat dojrzałych białych winogron i równie dojrzałej w południowym słońcu pomarańczy jest w stanie zachwycić każdego, brylantowy wręcz kolor wina zachęca do delektowania się nim bez końca. Rewelacyjne, szczególnie dla miłośników win umiarkowanie wytrawnych i na pewno dla pań.

    Kolor: żółty słomkowy intensywnie połyskliwy.

    Zapach: aromatyczny, złożony, nuty dojrzałych białych winogron, pomarańczy, szałwii.

    Smak: świeży, delikatnie wytrawny, długo utrzymujący się w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonale do dań ba bazie ryb i owoców morza, także białych mięs w aromatycznych przyprawach, do dań kuchni orientalnej.

    Temperatura serwowania: 10°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Biancospino - Wino włoskie białe wytrawne
    Biancospino
    Casa Maschito - Bazylikata
    Moscato Bianco (100%)
    IGT Basilicata - 2018 - 0.75 l
  • Primitivo di Manduria Mare - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo di Manduria
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Primitivo di Manduria. Rewelacyjne Primitivo o wdzięcznej nazwie Mare czyli morze. Winnice usytuowane są w bezpośredniej bliskości Morza Jońskiego, na piaszczystym podłożu na przemian ze skałami wapiennymi. Są to niewielkie skrawki ziemi obsadzone winoroślą, gdzie każda praca wykonywana jest ręcznie. Lato jest tutaj bardzo gorące i suche, a różnica temperatur między dniem a nocą jest dosyć znacząca, dzięki czemu winogrona zawierają w sobie duży potencjał związków organicznych - polifenoli. Obecność morza powoduje, że drzewka oddychają słonym powietrzem, pachnącym śródziemnomorską makią. Wszystkie te niesamowite zapachy przenikają także do wina. Zbiór winogron odbywa się wcześnie, w pierwszej połowie sierpnia, wino po wstępnej obróbce w stali starzona jest przez kilka miesięcy w drewnie. Również Mare zdobyło złoty medal na Berliner Wine Trophy 2014 oraz Gan Menzione na Vinitaly 2014.

    Kolor: czerwony, rubinowy intensywny.

    Zapach: nuty lukrecji, owoców leśnych, wanilii.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw z dodatkiem sosu ragu, do mięs grillowanych i dziczyzny, do sezonowanych serów.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Primitivo di Manduria Mare - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo di Manduria Mare
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo di Manduria
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Montenidoli Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (80%), Canaiolo (20%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone za autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Canaiolo. Doskonałe Chianti z podstrefy Colli Senesi, przez kilka miesięcy starzone w  małych beczkach z dębu francuskiego barrique. Tak jak każde wino z Montenidoli jest niepowtarzalne, ładnie zbudowane, pachnące czereśnią i ujmujące harmonią tradycyjnego wina okolic Sieny.

    Kolor: czerwony rubinowy.

    Zapach: złożony, nuty czereśni, fiołka, hiacyntu, delikatnego drewna.

    Smak: wytrawny, bogaty, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs z grilla, do jagnięciny, kaczki z rozmarynem, perliczki z włoską słoniną, do bażanta.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Montenidoli Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Montenidoli Chianti Colli Senesi
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Sangiovese (80%), Canaiolo (20%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • San Giovanni Novantasette Chianti Colli Fiorentini Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese. Riserva z rocznika 2011, z winogron pochodzących z małej, dwuhektarowej winnicy, obsadzonej jedynie szczepem Sangiovese. Jej nazwa z włoskiego San Giovanni to wprost Święty Jan. Bardzo szczególny terroir tego miejsca nadaje winu niezwykłej miękkości i zaskakującej świeżości. Certyfikat upraw biologicznych dodatkowo gwarantuje naturalne zalety Riservy z podstrefy Chianti Colli Fiorentini. Przez prawie rok leżakowana w beczkach dębowych o pojemności 2500 litrów, duży potencjał struktury i aromatu, wszystko na świeżej, owocowej nucie Sangiovese.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, głęboki.

    Zapach: intensywny, długo utrzymujący się, nuty owocowo-kwiatowe z niuansami przypraw.

    Smak: ciepły, miękki, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs ,do steka po florencku, do mięs z grilla, do mięs w sosach z dodatkiem aromatycznych przypraw.

    Temperatura serwowania: 20°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • San Giovanni Novantasette Chianti Colli Fiorentini Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    San Giovanni Novantasette Chianti Colli Fiorentini Riserva
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Barolo Cannubi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet. Cannubi to jedna z najsłynniejszych apelacji wina Barolo, Virna ma tam swoją niewielką winnicę z której pochodzi to wielkie wino.  Jakość win z tej strefy jest efektem dwóch różnorodnych rodzajów podłoża, czyli znowu szarawo-niebieskie gliny,  i margle bogate w związki wapnia (uformowane między 10 a 7 milionów lat przed naszą erą) oraz żółtawe piaskowce (tzw. piaskowce z Diano uformowane 9 milionów lat przed naszą erą) na przemian z warstwami szarego piasku. Cannubi to ogromny potencjał i elegancja, doceniany przez znawców tego szlachetnego wina. Długi i staranny proces opracowania Barolo z Cannubi to także 18 miesięcy leżakowania w dużych beczkach z dębu francuskiego i dodatkowych 6 miesięcy odpoczynku już po zabutelkowaniu. Finezja, harmonia i arystokracja zawarta w jednym winie.

    Kolor: czerwono rubinowy, intensywny z refleksami pomarańczowymi.
    Zapach: intensywny, złożony ,eteryczny, nuty czerwonych owoców.
    Smak: bogaty, ciepły, harmonijny dzięki taninom wdzięcznie oplatającym delikatny i okrągły smak wina.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.  
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barolo Cannubi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Cannubi
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Sassella  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Kolejne wino z gatunku Valtellina Superiore, pochodzące z podstrefy Sassella, usytuowanej na wysokości od 250 do 550 m n.p.m.Jest to najsłynniejsza strefa spośród czterech należących denominacji Valtellina. Wino o bardzo dobrej strukturze i głębi, starzone przez dwa lata w beczce z dębu słoweńskiego i przez ponad rok w butelce. Świetnie komponuje się z daniami na bazie mięs.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, nuty owocowe, rodzynkowe.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i dziczyzny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    .Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 12,5 %

  • Valtellina Superiore Sassella  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Sassella
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Langhe Nebbiolo  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Strefa Langhe, usytuowana po prawej stronie rzeki Tanaro stanowi zagłębie szczepu Nebbiolo. To wspaniałe winogrono, w swojej nazwie przywołujące krajobraz Langhe, charakteryzujący się jesiennymi mgłami – nebbia z wł. mgła, w wersji podstawowej nosi etykietę Langhe Nebbiolo. Jest to wino o dobrej nucie aromatycznej i mocne. Nebbiolo naszego producenta przez kilka miesięcy leżakowane w drewnie nabiera elegancji i harmonii.
    Kolor: bordowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty kwiatowe pelargonii, nuty poziomki i maliny.
    Smak: zdecydowany i złożony, długo utrzymujący się ustach.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie mięs, wędliny, do mięsnych sosów makaronowych, mięs pieczonych białych i czerwonych, dobrze wysezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 14/16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Langhe Nebbiolo  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Langhe Nebbiolo
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOC - 2010 - 0.75 l
  • Il Garrulo Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (75%), Canaiolo (20%), Trebbiano (3%), Malvasia (2%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese, Canaiolo, Trebbiano i Malvasia. Jest to tradycyjna receptura wina Chianti, która dzięki dodatkowi białych szczepów Trebbiano i Malvasii, sprawia, że wino nabiera miękkości i lekkości. Nazwa Garrulo to ptak odwiedzający winnicę Montenidoli. Gatunek wina Chianti do picia na co dzień, przyjemnie wytrawny.

    Kolor: czerwony rubinowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty kwiatowe i owocowe.
    Smak: lekko taniczny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: polecane do dań na bazie pomidorów i sosów pomidorowych, do grilowanych mięs, zapiekanek warzywnych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Il Garrulo Chianti Colli Senesi - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Il Garrulo Chianti Colli Senesi
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Sangiovese (75%), Canaiolo (20%), Trebbiano (3%), Malvasia (2%)
    DOCG - 2014 - 0.75 l
  • Lago di Caldaro Scelto Classico Kalterersee Auslese Classisch - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Schiava Gentile (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Schiava Gentile. Jest to typowy dla regionu Górnej Adygi winny szczep czerwony. Strefa klasyczna Lago di Caldaro Scelto (Jezioro Caldaro) stanowi specjalną selekcję tych winogron, które rosną na pagórkowatych winnicach wokół miejscowości Apiano i Caldaro, na piaszczysto-żwirowym podłożu. Nazwa szczepu z  włoskiego schiava oznacza niewolnicę i kojarzy się z faktem, iż w przeszłości winorośl wiązano do drewnianego pala. Niezwykle przyjemne,wręcz ujmujące świeżością owocu,lekkie o silnym charakterze.

    Kolor: jasnoczerwony rubinowy.
    Zapach: delikatny, bogaty, nuty czereśni,fiołka, orzecha
    Smak: delikatny, miękki, z koncówką migdałową
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do wędlin typu szpek, także do niestarzonych serów, do pizzy, canederli ze szpekiem.
    Temperatura serwowania: 12°/14ºC.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Lago di Caldaro Scelto Classico Kalterersee Auslese Classisch - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Lago di Caldaro Scelto Classico Kalterersee Auslese Classisch
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Schiava Gentile (100%)
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Laudana Nizza Barbera d’Asti Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera. Jest to specjalna selekcja z winnic należących do apelacji D.O.C. Barbera d’Asti Superiore podstrefa NIZZA. Są one usytuowane na pełnych słońca pagórkach, na wapienno - piaszczystym podłożu. Laudana to nazwa części winnic, rodzących dorodne grona, z których pochodzi to wspaniałe wino. Strefa ta ponadto uważana jest przez miejscowych rolników za najlepszą po uprawę Barbery. Zbiór winogron odbywa się ręcznie, a po dziesięciu dniach fermentacji wina w kontakcie ze skórkami, świeże wino wędruje do dużych beczek drewnianych o poj.750 litrów i po części do małych, typu barrique. Po osiemnastu miesiącach leżakowania w drewnie a następnie w butelce Laudana jest gotowa do picia.

    Kolor: czerwony rubinowy, przechodzący w bordowy.
    Zapach: intensywny, eteryczny, lekko przyprawowy z nutami delikatnie zaznaczonego drewna.
    Smak: aksamitny, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie czerwonych mięs, pieczonych i duszonych, do dań na bazie grzybów , dziczyzny, do serów sezonowanych, pleśniowych i pikantnych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Laudana Nizza Barbera d’Asti Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Laudana Nizza Barbera d’Asti Superiore
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera (100%)
    DOC - 2012 - 0.75 l