Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Don Efisio Monica di Sardegna Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Monica di Sardegna
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2017
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Monica di Sardegna. Szczep o jakże wdzięcznej nazwie należy do najstarszych gatunków uprawianych na wyspie. Występuje na większości terytorium, najbardziej sprzyjające jej tereny to te położone wzdłuż wybrzeży wyspy. "Don Efisio" to imię historycznego właściciela stawów rybnych w Cabras. Monica daje wino o bogatej nucie aromatycznej, umiarkowanej kwasowości i dobrej strukturze. Wersja Superiore, z wyższą zawartością alkoholu, uwydatnia wszystkie zalety tego gatunku. Wino nieleżakowane w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: bogaty, winny, nuty czerwonych dojrzałych czerwonych owoców.
    Smak: pełny, miękki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie pieczeni wieprzowych, pieczonego kurczaka.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Don Efisio Monica di Sardegna Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Don Efisio Monica di Sardegna Superiore
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Monica di Sardegna
    DOC - 2017 - 0.75 l
  • Syrah - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Nicosia
    2. Region:
      Sycylia
    3. Szczep:
      Syrah (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Sicilia
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Syrah. Przyjemne wino do picia do posiłku, delikatne i owocowe, nieleżakowane w drewnie. Należy do klasycznej linii win naszego partnera z Sycylii.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, nuty konfitur owocowych i czarnego pieprzu.
    Smak: ciepły ,długo utrzymujący się.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do sosów typu ragu z dzika, do mięs z grilla, do królika w sosie słodko-kwaśnym.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Syrah - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Syrah
    Cantine Nicosia - Sycylia
    Syrah (100%)
    IGT Sicilia - 2019 - 0.75 l
  • Clivis Montepulciano di Abruzzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano wywodzącego z się z Abruzzo. Clivis to nazwa linii naszego producenta. Montepulciano o ładnej nucie aromatycznej i charakterystycznym dla szczepu nasyconym kolorze, przechodzącym w odcienie fioletu. Przez sześć miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny z odcieniami fioletu.
    Zapach: złożony, winny, nuty wiśni i owoców leśnych, delikatnego drewna.
    Smak: pełny, miękki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie czerwonych mięs, do dziczyzny, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Clivis Montepulciano di Abruzzo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Clivis Montepulciano di Abruzzo
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo (100%)
    DOC - 2016 - 0.75 l
  • Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Ruche'
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Ruche‘. Kolejne Ruche‘ tego samego producenta z etykietą Il Cavaliere - Kawaler,Rycerz. Jest to wino pochodzące z jego najmłodszych winnic, pełne wigoru i młodzieńczej werwy. Fermentacja i leżakowanie wina również odbyło się bez stosowania beczek drewnianych. W porównaniu do Na Vota jest jeszcze bardziej aromatyczne z wyraźną nutą przypraw. Świetnie komponuje się z potrawami z dużą ilością aromatów i ziół.
    Kolor: czerwony rubinowy żywy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty fiołka, siana, wanilii, kminku, kardamonu, pieprzu.
    Smak: zrównoważony, miękki, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: - doskonałe do dziczyzny - jelenia, dzika, zająca, do potraw mięsnych duszonych i podlewanych Ruche‘.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.
  • Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    Ruche‘ di Castagnole Monferrato
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Ruche'
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • La Terrazza - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Aglianico del Vulture (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2008
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Aglianico del Vulture pochodzącego z Bazylikaty. Jeżeli istnieją wina niezwykłe to jest nim z pewnością La Terrazza, jak mówi sam producent efekt poświęcenia i miłości do winnic rodzących to fantastyczne wino. Najlepsza selekcja gron Aglianico zebranych podczas późnej wendemii pod koniec listopada, starzona przez dwa lata w małych beczkach z dębu francuskiego i przez rok odpoczywająca w butelce. Zresztą sam ciężar i rozmiar szkła budzi respekt, jeszcze większe wrażenie robi zawartość. Aksamitny nektar winny, który może narodzić się jedynie w tym jakże skromnym i odległym zakątku Włoch. Wino na specjalne okazje, przede wszystkim dla osób potrafiących docenić urok wina autentycznego, które nie potrzebuje reklamy. Co roku powstaje jedynie 3000 butelek jednego z najlepszych Aglianico w całej strefie Vulture.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny połyskliwy z refleksami pomarańczowymi.

    Zapach: złożony, bogaty, eteryczny, balsamiczny.

    Smak: ciepły, aksamitny wręcz zawiesisty.

    Łączenie z potrawami: doskonale do dań o bogatej strukturze na bazie mięs, jagnięciny, długo sezonowanych serów.

    Temperatura serwowania: 18°/20°C. Butelkę należy otworzyć na kilka godzin przed podaniem.

    Zawartość alkoholu: 15%.

  • La Terrazza - Wino włoskie czerwone wytrawne
    La Terrazza
    Casa Maschito - Bazylikata
    Aglianico del Vulture (100%)
    DOC - 2008 - 0.75 l
  • Tenuta La Gabbiola Chianti Classico Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese. Świetna Riserva z rocznika 2011, ze specjalnej selekcji gron Sangiovese, z jednej winnicy o nazwie Tenuta La Gabbiola. Jest to klasyczne Chianti starannie opracowane, z certyfikatem wina biologicznego. Rocznik 2011 był dla Toskanii bardzo dobry, niektórzy mówią wręcz o roczniku podręcznikowym, który oczywiście umożliwił zrobienie Riservy. Przez 20 miesięcy wino leżakowało w beczkach dębowych o pojemności 2500 litrów. Potęga wielkiego szczepu Toskanii przebija się w tym winie z wielka mocą i finezją. Aksamit struktury, moc alkoholu i głębia aromatu wspaniale komponują się w jedną całość. Bogactwo zapachów to niuansy owocowo-kwiatowe po przyprawy i wypalane drewno. Niezwykle miękkie i harmonijne, ujmujące złożonością struktury. Amatorzy klasyki toskańskich win na pewno będą usatysfakcjonowani.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny, głęboki.

    Zapach: intensywny, długo utrzymujący się, nuty czereśni i jeżyny, fiołków, irysa z akcentami czarnego przypraw i tabaki.

    Smak: ciepły, miękki, harmonijny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagni z sosem ragu zapiekanych w piecu, do mięs z grilla, do steku po florencku, do pieczeni mięsnych w sosach, do wieprzowiny w każdej odsłonie (również prosiaka z rusztu).

    Temperatura serwowania: 20°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Tenuta La Gabbiola Chianti Classico Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Tenuta La Gabbiola Chianti Classico Riserva
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Cartizze Dry Prosecco Superiore  - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Fratelli Bortolin
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Glera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Valdobbiadene
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino białe musujące wytrawne z autochtonicznego szczepu weneckiego o nazwie Glera. Apelacja Conegliano-Valdobbiadene to ogółem 5.000 ha z czego jedynie 106 ha należy do podstrefy Cartizze. Unikalny mikroklimat oraz morenowo-gliniaste podłoże z warstwami piaskowca sprawiły, że Prosecco z tej „superstrefy” jest niepowtarzalne - łagodne, aromatyczne i wykwintne. Aby zachować jego cały potencjał aromatyczno-smakowy opracowuje się go w kategorii Dry, gdzie zawartość cukru wynosi do 22 gr./l. 

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.

    Perlage: delikatny, liczny.

    Zapach: nuty owoców jabłka, cytryny, różowego grejpfruta, kwiatu akacji, glicyny, róży.

    Smak: świeży, harmonijny, łagodny, długo utrzymujący się w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif ale także jako elegancki dodatek do deserów, do ciast owocowych.

    Temperatura serwowania: 8°/10°C.

    Zawartość alkoholu: 11%.

  • Cartizze Dry Prosecco Superiore  - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Cartizze Dry Prosecco Superiore
    Fratelli Bortolin - Wenecja
    Glera (100%)
    DOCG Valdobbiadene - ---- - 0.75 l
  • Confino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile (60%), Cabernet Sauvignon (40%)
    4. Apelacja:
      IGT Rosso Toscana
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile z dodatkiem Cabernet Sauvignon. Jest to staranna selekcja winogron pochodzących z upraw producenta, zlokalizowanych w miejscowości Confino, stąd jego nazwa. Przez 18 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego. Nie poddano go sztucznej filtracji, drobny osad na dnie kieliszka świadczy o w nieforsownym procesie wytwarzania. Wino o dużym potencjale aromatyczno smakowym, mocno zbudowane i konsystentne. Wśród zwolenników toskańskich win łączących w sobie tradycję i nowoczesność „Confino” na pewno spotka się z uznaniem. Aksamitne, ciepłe i mocne, bardzo dobre.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.

    Zapach: nuty owoców leśnych, konfitur, przypraw korzennych.

    Smak: przyjemnie taniczny, aksamitny, ciepły.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do steków wołowych, do pieczeni wołowych.

    Temperatura serwowania: 18°/20°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Confino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Confino
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile (60%), Cabernet Sauvignon (40%)
    IGT Rosso Toscana - 2010 - 0.75 l
  • Chianti Rufina Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Vinicola Dreolino
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (90%), Colorino (10%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2016
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Colorino. Kolejne Chianti z podstrefy Rufina naszego dostawcy Dreolino, tym razem w wersji Riserva z rocznika 2016. Mocne i skoncentrowane wino poddane prawie dwuletniemu czasowi leżakowania w małych beczkach drewnianych typu barrique. Pachnie dojrzałymi czerwonymi owocami, w smaku pełne, eleganckie, o długim finiszu. Jak każda Riserva powstaje tylko w najlepszych rocznikach, tak więc wino to będzie dobrze smakować nawet za kilka lat.

    Najlepiej podać ją do dziczyzny (dzika, bażanta, zająca) albo do długo sezonowanych serów.

    Kolor: czerwony, rubinowy z refleksami pomarańczowymi.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty dojrzałych owoców i przypraw, delikatnego drewna.
    Smak: aksamitny, harmonijny, elgancki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dziczyzny oraz do długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Rufina Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Rufina Riserva
    Casa Vinicola Dreolino - Toskania
    Sangiovese (90%), Colorino (10%)
    DOCG - 2016 - 0.75 l
  • Barolo Sarmassa - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, z odmiany Lampia i Michet pochodzące z jednej winnicy o nazwie Sarmassa. Teren tej strefy graniczy z miasteczkiem La Morra i cechuje go podłoże w większości złożone z margli , tzw. Margle św.Agaty, które w efekcie dają wina dosyć surowe ale o doskonałej budowie i dużym potencjale starzenia. Barolo Virny przez 18 miesięcy leżakowało w beczkach z dębu francuskiego typu barrique i w beczkach o większej pojemności, następnie odpoczywało w stali i przez dalszych sześć miesięcy już w butelce .Rocznik 2015 to bardzo dobrze notowany rok dla win z Barolo, Sarmassa z pewnością utrzyma swój potencjał przez długie lata, warto spróbować go już teraz i porównać za kilka lat, aby odgadnąć jego długowieczność i zrozumieć ewolucję.

    Kolor: czerwono rubinowy, bardzo  intensywny.
    Zapach: świeży, nuty czerwonych owoców na przemian z nutami balsamicznymi i delikatną wanilią.
    Smak: surowy, pełny, bogaty, taniczny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, doskonałe do steków wołowych, długo sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 17°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Barolo Sarmassa - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo Sarmassa
    Azienda Agricola Virna di Borgogno Virna - Piemont
    Nebbiolo
    DOCG - 2015 - 0.75 l