Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Monterovere - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (60%), Nebbiolo (30%), Cabernet Sauvignon (10%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów piemonckich Barbery i Nebbiolo z dodatkiem Cabernet Sauvignon. Połączenie tradycyjnych gatunków lokalnych z Cabernetem to bardzo popularna kompozycja win z apelacji DOC Monferrato. Barbera nadaje winu surowości i struktury, Nebbiolo elegancji i długowieczności a Cabernet łagodzi całość i sprawia, że wino staję się miękkie. Monterovere to jedna z historycznych winnic rodziny, założona przez dziadka obecnych właścicieli Stefano Cavallero. Po dziś dzień na jej terenie rodzą się najlepsze grona Barbery - tzw. Cru, na przemian z innymi gatunkami. Właśnie stamtąd pochodzą winogrona składające się na to ciekawe wino. Przez 18 miesięcy leżakowało w małych beczkach z dębu francuskiego, pachnie dojrzałymi owocami i delikatną wanilią. Wino do potraw na bazię mięs oraz do medytacji po posiłku.
    Kolor: czerwony rubinowy nasycony.
    Zapach: złożony, nuty dojrzałej wiśni, śliwki i wanilii.
    Smak: ciepły, miękki, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do soczystych pieczeni mięsnych i mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.
  • Monterovere - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Monterovere
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Barbera (60%), Nebbiolo (30%), Cabernet Sauvignon (10%)
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Ugone III Vermentino di Gallura Superiore  - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina della Vernaccia
    2. Region:
      Sardynia
    3. Szczep:
      Vermentino di Gallura (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe uzyskane z autochtonicznego szczepu sardyńskiego Vermentino, ze strefy Gallura. Północno – wschodnia część wyspy w prowincji Olbia i Sassari, posiada charakterystyczny górzysty krajobraz z granitowymi terenami i dużą różnicą temperatur między dniem a nocą. Dlatego też białe Vermentino bardzo dobrze zadomowiło się w takich warunkach i jako jedyne sardyńskie wino posiada najwyższą apelację jakościową DOCG. Ugone III to imię słynnego władcy sardyńskiego Hugona III, który przeszedł do historii jako dzielny obrońca wyspy przed najazdami Aragończyków oraz twórca pierwszych aktów prawnych. Zachwyca kolorem, strukturą i aromatem, gęste, wręcz oleiste.Świetne wino do owoców morza ale także do białych mięs w sosach.

    Kolor: żółty słomkowy intensywny i połyskliwy z delikatnymi refleksami zielonkawymi.
    Zapach: aromatyczny, nuty białych kwiatów, sardyńskiej makii śródziemnomorskiej.
    Smak: bogaty, miękki, delikatnie mineralny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do owoców morza i ryb, do białych mięs w sosach, doskonałe do niestarzonego pecorino sardo (sardyński ser owczy).
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Ugone III Vermentino di Gallura Superiore  - Wino włoskie białe wytrawne
    Ugone III Vermentino di Gallura Superiore
    Cantina della Vernaccia - Sardynia
    Vermentino di Gallura (100%)
    DOCG - 2019 - 0.75 l
  • Quendernjan Rosato - Wino włoskie różowe wytrawne
    1. Producent:
      Casa Maschito
    2. Region:
      Bazylikata
    3. Szczep:
      Aglianico (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Basilicata
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe z autochtonicznego szczepu Aglianico del Vulture, pochodzącego z Bazylikaty. Trudna w wymowie nazwa wina Qendernjan to albańskie określenie dolnej części miasteczka Maschito, gdzie usytuowane są winnice rodzące grona Aglianico. Różowa wersja wielkiego wina Bazylikaty to ładnie zbudowane i aromatyczne wino, mocne a jednocześnie niezwykle finezyjne. Specyficzne w smaku, przyjemnie mineralne, z nutą dojrzałej maliny i owocu granatu, lekko migdałowe w końcówce. Zachęca do sięgnięcia po kolejny kieliszek, odpowiednio schłodzone smakuje wyśmienicie szczególnie w towarzystwie lekkich przystawek. Rewelacyjne do eskalopek cielęcych.

    Kolor: różowy połyskliwy.

    Zapach: aromatyczny, nuty dojrzałej maliny, owocu granatu.

    Smak: świeży, mineralny z delikatnie zaznaczoną taniną.

    Łączenie z potrawami: doskonale do lekkich przystawek, do wędlin, szczególnie dobrze komponuje się z eskalopkami cielęcymi w delikatnym sosie.

    Temperatura serwowania: 10°/12°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Quendernjan Rosato - Wino włoskie różowe wytrawne
    Quendernjan Rosato
    Casa Maschito - Bazylikata
    Aglianico (100%)
    IGT Basilicata - 2018 - 0.75 l
  • Chianti Colli Fiorentini - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (80%), Canaiolo (10%), Colorino (5%), Merlot (5%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese z dodatkiem Canaiolo, Colorino i Merlot. Niezwykle przyjemnie chrupkie i owocowe Chianti z podstrefy Colli Fiorentini. Pochodzi z winnic usytuowanych na południowo wschodnich pagórkach miasteczka Scandicci, na wysokości 180 m. Zbiór winogron odbywa się ręcznie, 30% wina leżakuje w beczkach drewnianych o pojemności 2500 litrów, pozostałe 70% w zbiornikach cementowych. Partie wina są ze sobą łączone przed butelkowaniem, po czym następuje jego odpoczynek w butelce przynajmniej przez dwa miesiące. Pochodzi z upraw biologicznych, Chianti wyróżniane i nagradzane przez włoskie wydawnictwa winiarskie, jak Vini di Veronelli i DuemilaVini. Zdobywca Oskara BerebeneNapić się dobrze na rok 2016.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami purpurowymi, intensywny.

    Zapach: złożony, długo utrzymujący się, nuty czereśni i fiołka.

    Smak: miękki, świeży, przyjemnie taniczny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do toskańskich wędlin, do crostini z pasztetem, do sosów ragu, amatriciana,carbonara, do białych pieczonych mięs lub wołowego roast-beefu.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Chianti Colli Fiorentini - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Chianti Colli Fiorentini
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese (80%), Canaiolo (10%), Colorino (5%), Merlot (5%)
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Brut Rose - Wino włoskie różowe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo, Pignola, Rossola
    4. Apelacja:
      Vino Spumante di Qualita
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe musujące z autochtonicznych szczepów pochodzących z Valetlliny- Nebbiolo, Pignoli i Rossoli. Podobnie jak Cuvee Maria Vittoria jest to wino musujące opracowane metodą klasyczną, czyli powtórnej fermentacji na drożdżach z tą różnicą, że wino bazowe pozostaje jedynie w zbiorniku stalowym . Powtórna fermentacja w butelce trwa 36 miesięcy po czym wykwintny Brut jest w stanie zaspokoić amatorów najlepszych francuskich szampanów. To ciągle efekt specjalnej selekcji winogron, z tarasowych winnic Valtelliny, położonych na wysokości ponad 600 m n.p.m. Niesamowicie harmonijne wino musujące, pięknie wpisujące się w gamę jedynych w swoim rodzaju win z rodziny Nebbiolo, wielkiego szczepu Piemontu i Valtelliny, o różnych obliczach i ekspresji.

    Kolor: bardzo delikatny, zabarwienie skórki cebulowej.

    Perlage: drobny, liczny, długo utrzymujący się.

    Zapach: delikatny, świeży, owocowy.

    Smak: wytrawny, aksamitny, rześki, długo wyczuwalny w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe wino nie tylko do aperitifu ale do wielu potraw szczególnie na bazie ryb i owoców morza.

    Temperatura serwowania: 10°C.

    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Brut Rose - Wino włoskie różowe wytrawne musujące spumante
    Brut Rose
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo, Pignola, Rossola
    Vino Spumante di Qualita - ---- - 0.75 l
  • Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Fratelli Bortolin
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Glera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG Valdobbiadene
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino białe musujące wytrawne z autochtonicznego szczepu weneckiego o nazwie Glera. Należy do najpopularniejszego gatunku tego wina, stanowiącego wersję Extra Dry, łagodnie wytrawnego z zawartością cukru  w ilości 13 gr/l. Wersja Superiore wskazuje na specjalną selekcję winogron i wyższą zawartość alkoholu. Klasyczna i malownicza strefa Valdobbiadene z pagórkowatymi winnicami rodzi dorodne owoce Glery, przerabiane starannie na wino, słynne na całym świecie. Jego zaleta to lekkość i świeżość oraz to ,że można je pić praktycznie w połączeniu z każdym daniem. Kieliszek Prosecco gasi pragnienie i pobudza apetyt.

    Kolor: żółty słomkowy, połyskliwy.

    Perlage: delikatny, liczny.

    Zapach: nuty jabłka, cytryny, różowego grejpfruta, kwiatu akacji i glicyny.

    Smak: rześki, długo utrzymujący się w ustach.

    Łączenie z potrawami: doskonałe jako aperitif ale także jako elegancki dodatek do dań na bazie ryb i wędlin, do risotto warzywami i rybami.

    Temperatura serwowania: 8°/10°C.

    Zawartość alkoholu: 11%.

  • Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra Dry
    Fratelli Bortolin - Wenecja
    Glera (100%)
    DOCG Valdobbiadene - ---- - 0.75 l
  • Arunte Negroamaro - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Negroamaro. Niezwykle przyjemne wino, pochodzące z okolic prowincji Taranto i Brindisi, wyróżnianie nagrodami na festiwalach winiarskich (Merano Wine Festiwal edycja 2014)i. Nazwa Arunte nawiązuje do postaci bożka etruskiego, potrafiącego odgadywać przyszłość z lotu ptaków. Owocowe, ciepłe, długo wyczuwalne w ustach. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do potrawki z mięsa wołowego, do pieczeni jagnięcej i sosów mięsnych na bazie wołowiny, do serów owczych.

    Kolor: bordowy intensywny.

    Zapach: złożony, nuty owoców leśnych, jagód, konfitury śliwkowej.

    Smak: ciepły, miękki, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, szczególnie do wołowiny i jagnięciny, do serów owczych.

    Temperatura serwowania: 14°/16°C.

    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Arunte Negroamaro - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Arunte Negroamaro
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Negroamaro
    IGT - 2019 - 0.75 l
  • Vino Rosso Raffaello - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Casa Vinicola Dreolino
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese,Canaiolo
    4. Apelacja:
      Wino stołowe
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Canaiolo. W gamie Dreolino obok win bardzo dobrych jakościowo są także wina stołowe, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu i kolacji. Świeży aromat, delikatna owocowa nuta zapewniają przyjemność delektowania się jedzeniem w towarzystwie wina.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: owocowy, delikatny.
    Smak: świeży, łagodnie wytrawny.
    Łączenie z potrawami: dobre do każdego posiłku.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Vino Rosso Raffaello - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vino Rosso Raffaello
    Casa Vinicola Dreolino - Toskania
    Sangiovese,Canaiolo
    Wino stołowe - 2018 - 0.75 l
  • Sori dei Mori Barbera d‘Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera d‘Asti. To kolejne w naszej ofercie wino z gatunku Barbera, pochodzące z regionu Asti, historycznie uznawanego za królestwo Barbery, gdzie winogrono to daje optymalne rezultaty. Sori„ w dialekcie piemonckim oznacza najwyższe i najbardziej nasłonecznione partie wzgórz, najlepsze pod winnice. Mori to określenie Saracenów, z którymi mieszkańcy miejscowości Vinchio toczyli walki we wczesnym średniowieczu, tak więc Sori dei Mori to Wzgórza Saracenów . Wino młode i świeże, winifikowane jedynie w zbiornikach stalowych, niestarzone w drewnie.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: winny, eteryczny, nuty czereśni, śliwki i fiołków.
    Smak: wytrawny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi potrawami od przystawki po danie główne.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Sori dei Mori Barbera d‘Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sori dei Mori Barbera d‘Asti
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera (100%)
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Chianti Classico Vigna Casi Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese, Merlot
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Sangiovese z dodatkiem Merlot. Nazwa Vigna Casi nawiązuje do winnicy, z wł. vigna, usytuowanej na wzgórzach dochodzących do 450 m. Typologia Riserva oznacza wydłużony czas leżakowania wina, który stosuje się tylko dla najlepszych roczników. Rok 2005 należał do udanych dla Toskanii, stad też decyzja producenta o opracowaniu Riservy. W proporcjach 50/50 przez 18 miesięcy leżakowało w beczkach z dębu słoweńskiego i przez 12 miesięcy w małych beczkach z dębu francuskiego (225 hl - barriques), po czym przez kolejny rok odpoczywało w butelce.Tak staranny proces starzenia wina sprawił,że powstało naprawdę doskonałe i wykwintne wino.

    Kolor: intensywnie czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy i kwiatowy, nuty hiacyntu, czereśni, lukrecji, jako pochodne starzenia wyczuwalne nuty wanilii, skóry, tytoniu, przypraw, delikatnych tanin.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs ,także grillowanych, dziczyzny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18/20ºC.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chianti Classico Vigna Casi Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Chianti Classico Vigna Casi Riserva
    Castello di Meleto - Toskania
    Sangiovese, Merlot
    DOCG - 2012 - 0.75 l