Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Crespino Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne, czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jeszcze jedna wersja wina z denominacji Valtellina Superiore o nazwie Crespino. Oznacza owoc dzikiej róży, którego czas dojrzewania pokrywa się ze zbiorem winogron Nebbiolo. Wino to przez 15 miesięcy leżakowało w małej beczce z dębu francuskiego a następnie przez kilkanaście miesięcy w butelce.W zależności od jakości rocznika producent decyduje o opracowaniu Crespino, wina o dużej mocy i strukturze.

    Kolor: czerwony rubinowy.
    Zapach: owocowy, przyprawowy, nuty lukrecji, żywicy.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs,dziczyzny, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Crespino Valtellina Superiore  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Crespino Valtellina Superiore
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Langhe Freisa - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Freisa (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone, z autochtonicznego szczepu piemonckiego Freisa. W dialekcie freisa oznacza frezję, czyli kwiat, cechujący się fioletowo – czerwoną barwą. Ta wdzięczna nazwa nawiązuje więc do koloru wina. Wzmianki o szczepie pochodzą z końca XVIII wieku i już wtedy uzyskiwane z niego wino było cenione i uznane, szczególnie w Piemoncie. Freisa naszego producenta odpoczywa w drewnianych beczkach a następnie poddana jest krótkiej fermentacji w dużym zbiornku tzw.autoclave. Stąd też charakterystyczny dla Freisy bardzo delikatnie musujący posmak i rześkość. Wino to doskonale komponuje się w połączeniu z tłustymi potrawami oraz wędlinami.

    Kolor: rubinowy, intensywny, żywy.
    Zapach: winny i owocowy, nuty czereśni, jeżyny i maliny.
    Smak: bogaty, przyjemnie wytrawny.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie mięs, do wędlin, do dań na bazie makaronów, potraw smażonych, piemonckiego sosu bagna cauda.
    Temperatura serwowania: 14°/16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Langhe Freisa - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Langhe Freisa
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Freisa (100%)
    DOC - 2014 - 0.75 l
  • Brunello di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola La Torre
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese Grosso (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Sangiovese Grosso. Brunello to jedno z najsłynniejszych win Toskanii. Jego receptura została opracowana w XIX wieku i zgodnie z nią wino to musi leżakować przez 4 lata zanim trafi do sprzedaży. Winnice naszego dostawcy La Torre usytuowane są na południowych stokach okolic Montalcino, dobrze nasłonecznionych i o odpowiedniej wentylacji. Wino to spędziło 42 miesiące w beczce dębowej. Brunello jest winem eleganckim i wymagającym, butelkę należy otworzyć przynajmniej na kilka godzin przed podaniem, aby wydobyć z niego całe bogactwo zapachowo-smakowe.

    Kolor: bordowy, z wiekiem przybiera refleksy pomarańczowe.
    Zapach: nuty ściółki leśnej, konfitur z czerwonych owoców, czarnego pieprzu, cynamonu.
    Smak: aksamitny, harmonijny, elegancki.
    Łączenie z potrawami: do czerwonych mięs, pieczeni mięsnych, dziczyzny, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14%

  • Brunello di Montalcino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Brunello di Montalcino
    Azienda Agricola La Torre - Toskania
    Sangiovese Grosso (100%)
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Vino Nobile di Montepulciano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Lombardo
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Prugnolo Gentile
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2015
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Prugnolo Gentile. Jest to odmiana Sangiovese specyficzna dla produkcji wina Nobile. Nazwa nobile z wł. szlachetne nawiązuje do faktu, iż wino to w przeszłości było podawane jedynie na arystokratycznych stołach. Produkowane jest w okolicy przepięknie położonej miejscowości Montepulciano, wokół której winnice usytuowane są na wzgórzach sięgających od 250 do 500 m n.p.m.W roku 1648 włoski pisarz Francesco Redi pisał, że Montepulciano d‘ogni vino e‘ re‘ - Montepulciano jest królem wszystkich win. Vino Nobile naszego producenta Lombardo przez prawie dwa lata leżakowało w dużej beczce z dębu słoweńskiego i francuskiego.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami bordowymi.
    Zapach: nuty kwiatowe, fiołkowe i owocowe, wiśniowe, lekko przyprawowe,delikatnego drewna.
    Smak: ciepły, aksamitny, elegancki, delikatnie taniczny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie sosów mięsnych, dziczyzny, do czerwonych mięs, sezonowanych serów.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć przynajmniej na godzinę przed serwowaniem.
    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Vino Nobile di Montepulciano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Vino Nobile di Montepulciano
    Azienda Agricola Lombardo - Toskania
    Prugnolo Gentile
    DOCG - 2015 - 0.75 l
  • Carato Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Vernaccia (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2006
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu Vernaccia di San Gimignano. Carato to rodzaj niewielkiej beczki drewnianej, w której leżakuje to niezwykłe białe wino. Naturalny sok winogronowy po 12 miesiącach odpoczynku w drewnie przenika jego nutami zapachowymi, utrzymując jednocześnie zapach i smak bardzo dojrzałych winogron. Wino o doskonałej budowie, równie dobrze smakuje jako wino do medytacji, po obfitym posiłku.
    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: złożony, bogaty, nuty cytrusowe, miodowe.
    Smak: aksamitny, miękki, elegancki.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do sezonowanych serów, wyszukanych potraw, także do delektowania się po posiłku.
    Temperatura serwowania: nie należy schładzać, podawać w temperaturze 14C
    Zawartość alkoholu: 14%.
  • Carato Vernaccia - Wino włoskie białe wytrawne
    Carato Vernaccia
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Vernaccia (100%)
    DOCG - 2006 - 0.75 l
  • Franciacorta Pas Dose’ - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Azienda Agricola San Cristoforo
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące białe ze szczepu Chardonnay, należące do typologii Franciacorta. Dla kategorii Pas Dose’, czas leżakowania na drożdżach wynosi 40 miesięcy. Pas dose‘ lub inaczej, z francuskiego "dosage zero" oznacza wino mocno wytrawne, o zawartości cukru poniżej 3 g/l. Tuż przed ostatecznym zabutelkowaniem, po długim okresie powtórnej fermentacji w butelce, nie dodaje się do niego cukru trzcinowego, wina, bądź odrobiny destylatu. Kompozycja tych dodatków często stanowi tajemnicę producenta. Ponieważ nie ma ich w tej wersji Franciacorty, jest ono winem niezwykle czystym i wyrazistym.

    Kolor: żółty słomkowy, brylantowy.
    Zapach: nuty skórki chlebowej, dojrzałego jabłka, wanilii.
    Perlage: delikatny, liczny, długo utrzymujący się.
    Smak: mocno wytrawny, świeży, mineralny, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre jako aperitif oraz do dań na bazie ryb i owoców morza, do ostryg.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Franciacorta Pas Dose’ - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Franciacorta Pas Dose’
    Azienda Agricola San Cristoforo - Lombardia
    Chardonnay (100%)
    DOCG - 2014 - 0.75 l
  • Sauvignon - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Cencig Nicola & Mauro
    2. Region:
      Friuli - Wenecja Julijska
    3. Szczep:
      Sauvignon
    4. Apelacja:
      DOC Colli Orientali del Friuli
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Sauvignon. Sprzyjający klimat Friuli, strefa wschodnia - Colli Orientali, z łagodnymi pagórkami, bliskością morza i podłożem piaszczysto-gliniastym, dobrym dla winorośli, stwarza doskonałe warunki uprawy właśnie szczepów białych. Sauvignon z tego regionu zachwyca swoim niesamowitym bukietem aromatycznym i mocą.

    Kolor: żółty słomkowy z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: złożony, intensywny, nuty papryki, szałwii, czarnego bzu.
    Smak: bogaty, miękki, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań na bazie owoców morza, do ryb w sosach i marynatach, do risotto ze szparagami.
    Temperatura serwowania: 12°C.
    Nie należy zbytnio go schładzać, aby nie zubożyć walorów zapachowo-smakowych.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Sauvignon - Wino włoskie białe wytrawne
    Sauvignon
    Azienda Agricola Cencig Nicola & Mauro - Friuli - Wenecja Julijska
    Sauvignon
    DOC Colli Orientali del Friuli - 2011 - 0.75 l
  • Pinot Grigio delle Venezie - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Pinot Grigio
    4. Apelacja:
      DOC delle Venezie
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Pinot Grigio. Pagórkowate winnice wokół Werony w regionie Wenecji rodzą delikatne grona Pinot Grigio. Uzyskane z nich wino posiada przyjemny aromat z nutą kwiatowo owocową.

    Kolor: żółty słomkowy.
    Zapach: delikatny, nuty polnych kwiatów i owoców .
    Smak: wytrawny, pełny, harmonijny .
    Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do dań na bazie ryb i owoców morza, również do białych mięs.
    Temperatura serwowania: 10°/12°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Pinot Grigio delle Venezie - Wino włoskie białe wytrawne
    Pinot Grigio delle Venezie
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Pinot Grigio
    DOC delle Venezie - 2020 - 0.75 l
  • Spinello dei Falconi - Wino włoskie różowe wytrawne
    1. Producent:
      Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    4. Apelacja:
      IGT Salento
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne różowe z autochtonicznego szczepu pochodzącego z Apulii o nazwie Negroamaro. Różowe wina z Apulii są wysoko cenione przez znawców i amatorów tego rodzaju wina. Spinello dei Falconi posiada duży potencjał aromatyczno – smakowy, jest winem ładnie zbudowanym, z wyraźnie zaznaczonym owocem. Nie drażni kwasowością, może stanowić alternatywę dla wina białego jako elegancki dodatek do ryb i owoców morza.

    Kolor: różowy intensywny, połyskliwy.
    Zapach: bogaty, nuty czereśni, maliny, dzikiej róży.
    Smak: świeży, pełny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie ryb i owoców morza, do warzyw i białych mięs, również pieczonych lub w sosach.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Spinello dei Falconi - Wino włoskie różowe wytrawne
    Spinello dei Falconi
    Cupertinum Cantina Sociale Cooperativa Di Copertino - Apulia
    Negroamaro (90%), Malvasia Nera (10%)
    IGT Salento - 2018 - 0.75 l
  • Chardonnay - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Chardonnay (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe ze szczepu Chardonnay. Pochodzi ze strefy Appiano, niedaleko Bolzano, pełnej winnic usytuowanych na wzgórzach sięgających prawie 500 metrów. Ten międzynarodowy szczep bardzo często kojarzy się z winami beczkowymi, pachącymi i smakującymi mdławą wanilią.Chardonnay naszego producenta to zupełne zaprzeczenie takich wrażeń. Jest krystalicznie czyste, pachnie owocami egzotycznymi, cytrusami i delikatną nutą suchego siana.Eleganckie i świeże. 

    Kolor: żółty słomkowy intensywny z refleksami zielonkawymi.
    Zapach: owocowy, nuty bananów, cytrusów, suchego siana.
    Smak: pełny, bogaty, świeży.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do lasagni ze szpinakiem i ricottą, do delikatnych sosów makaronowych, do pieczonej piersi z kurczaka, do ryb.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Chardonnay - Wino włoskie białe wytrawne
    Chardonnay
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Chardonnay (100%)
    DOC - 2020 - 0.75 l