Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Valtellina Superiore Sassella Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Jest to Riserva dla wersji Superiore, uzyskana z najlepszych winnic w podstrefie Sassella, usytuowanych na wysokości około 500 m n.p.m.. Przez dwa lata leżakowało w dużych beczkach z dębu słoweńskiego i przez ponad rok w butelce.Wino o bardzo dużej mocy i strukturze, idealnie łączy się z daniami na bazie pieczeni mięsnych i dziczyzny.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, złożony smak, nuty owocowo-rodzynkowe.
    Smak: aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: do mięs czerwonych i dziczyzny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Podawać w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Valtellina Superiore Sassella Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Sassella Riserva
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2010 - 0.75 l
  • Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo, ze strefy Langhe. Wino królów i król wina. Stanowi przykład doskonałości w produkcji szlachetnego wina, będącego wizytówką Piemontu. Nazwa szczepu Nebbiolo, z wł. nebbia - mgła, przywodzi na myśl krajobraz tej malowniczej strefy późną jesienią, gdy podczas wendemii winnice spowite są gęstą mgłą. Barolo starzone jest przez ponad 38 miesięcy w dużej beczce dębowej. Jest to wino eleganckie i długożywotne, bywają butelki, które zachowują swój smak i aromaty nawet po 20 latach.

    Kolor: bordowy, z odcieniami pomarańczowymi.
    Zapach: intensywny, złożony.
    Smak: nuty fiołka, róży, lukrecji, tabaki, żywicy.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie czerwonych mięs, pieczeni, dziczyzny, trufli, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Barolo - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barolo
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Barbaresco Montestefano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Barbaresco to obok Barolo najsłynniejsze wino Piemontu, które wytwarzane jest w trzech miejscowościach tego regionu - Barbaresco, Neive i Treiso. Nasz dostawca Luigi Giordano pochodzi z Barbaresco. Jego winnice usytuowane są na południowych i południowo-zachodnich stokach okolicznych wzgórz. Montestefano to nazwa najstarszej z winnic, która dzięki idealnemu nasłonecznieniu (południowa ekspozycja) rodzi doskonałe winogrona . Ręczny zbiór tych winogron oraz długotrwały proces fermentacji wina i następnie jego leżakowania daje efekty w postaci wybornego gatunku Barbaresco. Przez 24 miesiące odpoczywa ono w dużej beczce z dębu słoweńskiego i przez kolejne 12 miesięcy w butelce.

    Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, zdecydowany, bardzo elegancki.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Barbaresco Montestefano - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Montestefano
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Ca Vegar Bardolino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Molinara, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z połączenia trzech autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Rondinella i Molinara W taki oto sposób powstaje jedno z najbardziej popularnych win tego regionu, zwane Bardolino. Nazwa brzmi tak samo jak miasteczko położone nad Jeziorem Garda, wokół którego rozciąga się klasyczna strefa tego wina. Bardolino z linii Ca Vegar nie leżakuje w drewnie, zgodnie z tradycyjną metodą produkcji tego wina. Jest to wino młode i lekkie, przyjemnie owocowe. Dobrze komponuje się z większością potraw i jest winem typowo do posiłku.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, nuty owocowo - kwiatowe, czereśni i fiołka.
    Smak: przyjemnie wytrawny, świeży.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie mięs i warzyw.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Ca Vegar Bardolino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ca Vegar Bardolino
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Molinara, Rondinella
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Malbech - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Malbech (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Veneto
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Malbech. Ten gatunek winorośli wywodzi się z Francji, rodzi dość garbnikowe i intensywne w kolorze owoce. Malbech z Wenecji Wschodniej to umiarkowanie kwasowe i świeże wino z wyraźna nutą owocową. Niestarzone w drewnie, przez kilka miesięcy odpoczywa jedynie w zbiornikach stalowych. Stanowi dobry dodatek do wielu potraw, szczególnie na bazie mięs.

    Kolor: czerwony żywy z czasem nabierający odcieni bordowych.

    Zapach: nuty czerwonych owoców, delikatnych przypraw.

    Smak: wytrawny, świeży.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do wędlin, białych mięs i dziczyzny.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Malbech - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Malbech
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Malbech (100%)
    IGT Veneto - 2019 - 0.75 l
  • Vin Santo - Wino włoskie białe słodkie biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Trebbiano Toscano (80%), San Colombano (20%)
    4. Apelacja:
      DOC DOC Colli dell’Etruria Centrale
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino białe słodkie autochtonicznych szczepów toskańskich Trebbiano Toscano i San Colombano. Dzieło dużego nakładu pracy i wielkiej staranności Fatorii, dzięki której ich Vin Santo jest naprawdę doskonałe. Winogrona są najpierw suszone na specjalnych siatkach do grudnia lub marca (w zależności od cech rocznika) , następującego po zbiorach. Potem są dokładnie selekcjonowane i tylko najlepsze owoce przerabiane są na ten nektar winny. Fermentacja odbywa się w małych beczkach o pojemności 100 litrów (caratelli), wykonanych z różnych gatunków drewna – kasztan, czereśnia, dąb, morwa. Aż pięć lat spokojnego leżakowania w drewnie potrzeba, aby mała butelka Vin Santo dostarczała nam potem wielkiej przyjemności delektowania się. Wybitne, zachwycające, godne szacunku.

    Kolor: bursztynowy z refleksami miedzianymi.

    Zapach: słodki, nuty miodu, suszonych moreli, fig, daktyli, nuty eteryczne.

    Smak: ciepły, aksamitny, bardzo finezyjny.

    Łączenie z potrawami: ze względu na swoją elegancję i bogactwo struktury raczej nie polecamy go do klasycznego połączenia z toskańskimi cantucci, brzmiałoby zbyt banalnie. Dostarczy o wiele więcej satysfakcji spożywane późnym spokojnym popołudniem lub wieczorem jako wino do medytacji. Rewelacyjnie smakuje ze starzonymi kozimi i owczymi serami lub dobrym toskańskim pasztetem z wątróbek.

    Temperatura serwowania: 16°C.

    Zawartość alkoholu: 17%.

  • Vin Santo - Wino włoskie białe słodkie biologiczne
    Vin Santo
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Trebbiano Toscano (80%), San Colombano (20%)
    DOC DOC Colli dell’Etruria Centrale - 2011 - 0.5 l
  • Sfursat di Valtellina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Nebbiolo. Najdoskonalsze wino pochodzące z Valtelliny, z gatunku Sfursat, z wł. wzmocnione , ponieważ charakteryzuje się wspaniałą głębią i mocą. Cechy te zawdzięcza specjalnej technice podsuszania winogron w odpowiednio wentylowanych pomieszczeniach, gdzie winogrona pozostają aż do grudnia po wendemii.Dzięki temu koncentrują w sobie maksimum cukru i aromatów. To naprawdę doskonałe wino leżakuje prawie dwa lata w dużych beczkach z dębu francuskiego a następnie w butelce. Sfursat jest winem na specjalne okazje, doskonale łączy się z jagnięciną.

    Kolor: bordowy, głęboki.
    Zapach: intensywny, przyprawowy, nuty kawy, kakao, prażonego orzecha, suszonych winogron.
    Smak: ciepły, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie potrawami: doskonałe do czerwonych mięs, dziczyzny, jagnięciny, serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Butelkę należy otworzyć na godzinę przed podaniem i serwować w dużych kieliszkach.
    Zawartość alkoholu:14%

  • Sfursat di Valtellina - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sfursat di Valtellina
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Le Nocche Grignolino d’Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Grignolino (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Grignolino. W dialekcie nazwa grignole oznacza pestki winogronowe oraz nawiązuje do lekkości tego wina oraz charakterystycznego, blado czerwonego koloru. Wino tradycyjnie związane z Piemontem i bardzo lubiane przez jego mieszkańców. Włoski znawca win, Luigi Veronelli, pisał o nim jak o winie anarchicznym, gdyż szczep Grignolino należy do trudnych w uprawie, reagującym na zmienne warunki pogodowe. Jego zaleta polega natomiast na bogactwie aromatów i dobrej strukturze, bywają roczniki, które swoje zalety uwydatniają po kilku latach leżakowania w butelce. Nie jest też winem starzonym w drewnie, dzięki czemu zachowuje swą oryginalność i żywotność.

    Kolor: bardzo jasno czerwony.
    Zapach: owocowy, nuty czereśni, granatu, maliny.
    Smak: lekko taniczny, z delikatną nutą gorzkawą.
    Łączenie z potrawami: przystawki na bazie wędlin,do zup, mięs gotowanych i smażonych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Le Nocche Grignolino d’Asti - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Le Nocche Grignolino d’Asti
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Grignolino (100%)
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Barbaresco Montestefano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2012
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Jest to uszlachetniona wersja Barbaresco z winnicy Montestefano, ponieważ riservę robi się tylko dla najlepszych roczników. Z pewnością rok 2006 zalicza sie do nich, dla Piemontu został zakwalifikowany jako elegancki, stad też wybór producenta, aby zrobić wino o podwyższonych walorach smakowych i o mocnej strukturze. Barbaresco Montestefano Riserva przez 36 miesięcy leżakowało w dużej beczce z dębu słoweńskiego i następnie w butelce. Jest to bardzo wytworne wino, na specjalne okazje i do dań o bogatej strukturze na bazie mięs.

    Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, zdecydowany, bardzo elegancki.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbaresco Montestefano Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Montestefano Riserva
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2012 - 0.75 l
  • Ca Vegar  Valpolicella Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Corvinone, Molinara i Rondinella.Ca Vegar to dialektalny skrót nazwy naszego producenta, Cantiny Castelnuovo del Garda. Valpolicella  w wersji Superiore oznacza wyższą zawartość alkoholu. Przez ponad rok wino z winnicy o nazwie Renaldo leżakowało w beczkach drewnianych.Valpolicella jest winem mało kwasowym, o dobrej strukturze i delikatnej owocowej nucie aromatycznej.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: winny, owocowy.
    Smak: przyjemnie wytrawny, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: dania na bazie mięs, sosów mięsnych, do serów sezonowanych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Ca Vegar  Valpolicella Superiore - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Ca Vegar  Valpolicella Superiore
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella
    DOC - 2018 - 0.75 l