Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Barbaresco Asili - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2008
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. Barbaresco pochodzi z najmłodszej winnicy naszego producenta, o nazwie Asili. Usytuowana jest w miejscowości Barbaresco z ekspozycją na południowy zachód. Podobnie jak i pozostałe rodzaje tego wina również Barbaresco Asili odznacza się przepięknym kolorem i wspaniałym bukietem, owocowo - przyprawowym. Z pewnością ta najmłodsza winnica, obsadzona w 2000 roku będzie z czasem przynosić wielkie wina, bo rocznik 2007 potwierdza potencjał tego miejsca. Barbaresco jest winem eleganckim i na specjalne okazje. Doskonale łączy się z daniami o dużej strukturze na bazie mięs.

    Kolor: intensywnie bordowy, połyskliwy, z czasem przybierający odcienie pomarańczowe.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, pełny, arystokratyczny.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C w dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%.

  • Barbaresco Asili - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Asili
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2008 - 0.75 l
  • Sono Montenidoli - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Toscana (Supertuscan)
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu autochtonicznego toskańskiego Sangiovese. Najlepsza selekcja gron Sangiovese oraz ich staranna winifikacja daje wino o przepięknej barwie i bukiecie zapachowym. Przez 18 miesięcy leżakuje ono w małej beczce z dębu francuskiego i kolejne trzy lata w butelce. Wino na szczególną okazję.

    Kolor: intensywnie czerwony, rubinowy.
    Zapach: złożony, nuty przypraw i tabaki.
    Smak: elegancki, harmonijny, długo utrzymujący się w ustach.
    Łączenie z potrawami: dania strukturalne na bazie mięs, wino do medytacji także po posiłku.
    Należy otworzyć butelkę na kilka godzin przez podaniem.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Sono Montenidoli - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Sono Montenidoli
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Sangiovese (100%)
    IGT Toscana (Supertuscan) - 2009 - 0.75 l
  • Santa Maddalena - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Schiava Gentile (93%), Lagrein (7%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów Schiava Gentile i Lagrein. Santa Maddalena to dzielnica Bolzano, którą uznaje się za klasyczną strefę uprawy szczepu Schiava. Wino pochodzące z tych okolic cechuje się dobrą nutą owocową i niezłą strukturą.Delikatnie zaznaczona tanina harmonijnie łączy się ze świeżością wina.

    Kolor: ciemnoczerwony rubinowy.
    Zapach: nuty dojrzałej czereśni, śliwki, maliny, gorzkiej czekolady.
    Smak: delikatny, świeży.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do pieczeni z mięs czerwonych, dobrze komponuje się z większością potraw.
    Temperatura serwowania: 12°/14ºC
    Zawartość alkoholu: 12,5%

  • Santa Maddalena - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Santa Maddalena
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Schiava Gentile (93%), Lagrein (7%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Prosecco Millesimato Extra Dry - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Glera
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne musujące białe z autochtonicznego szczepu weneckiego Glera. Jest to rodzaj wina o nazwie Prosecco, bardzo popularnego wina musującego we Włoszech i wśród koneserów na całym świecie. Jego lekkość i rześkość sprawia, że jest niezastąpionym dodatkiem do apertifu oraz do świętowania wszelkiego rodzaju uroczystości. Prosecco autorstwa Ornelli należy do kategorii Millesimato, czyli rocznikowej oraz jest winem delikatnie wytrawnym, o zawartości cukru na poziomie 12/20 gr/l ( Extra Dry). Winogrona szczepu Glera pochodzą ze strefy objętej denominacją Prosecco DOC.

    Kolor: żółty słomkowy połyskliwy.
    Perlage: delikatny, długo utrzymujący się.
    Zapach: delikatny, nuty zielonego jabłka, nuty kwiatowe bukszpanu i glicyny.
    Smak: rześki, przyjemny, lekki.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do aperitifu, do lekkich przekąsek i przystawek.
    Temperatura serwowania: 8°/10°C.
    Zawartość alkoholu: 11,5%.

  • Prosecco Millesimato Extra Dry - Wino włoskie białe wytrawne musujące spumante
    Prosecco Millesimato Extra Dry
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Glera
    DOC - ---- - 0.75 l
  • Bardolino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Corvina Veronese, Molinara, Rondinella
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2020
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów weneckich Corvina Veronese, Rondinella i Molinara. Pochodzi z pagórkowatych winnic wokół Werony, w regionie Wenecji. Bardolino będące obok Valpolicelli sztandarowym winem tego regionu słynie ze swej delikatności i przyjemności delektowania się. Nie jest starzone w drewnie, dzięki czemu zachowało ładnie zaznaczoną owocową nutę.

    Kolor: czerwony, rubinowy.
    Zapach: delikatny, nuty dojrzałych owoców.
    Smak: harmonijny, lekki, owocowy.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie warzyw i mięs.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 12%.

  • Bardolino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Bardolino
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Corvina Veronese, Molinara, Rondinella
    DOC - 2020 - 0.75 l
  • Rebus Ruche di Castagnole Monferrato - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Ruche (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z autochtonicznego szczepu piemonckiego Ruche. Klasyczna strefa upraw tego szczepu obejmuje kilka miasteczek w prowincji Asti, wśród których Castagnole Monferrato. Jego pochodzenie dokładnie nie jest znane natomiast cecha charakterystyczna Ruche to intensywny bukiet zapachowy z nutami róży i fiołka. Przez wiele lat szczep ten znany był jedynie lokalnie, potem prawie zupełnie o nim zapomniano i dopiero w latach osiemdziesiątych XX wieku nastąpił powrót Ruche do grona oryginalnych i niepowtarzalnych win Piemontu.

    Kolor: czerwony rubinowy połyskliwy.
    Zapach: złożony, aromatyczny, nuty róży, fiołka, dojrzałej czereśni, maliny, moreli.
    Smak: aksamitny, miękki, pełny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań na bazie mięs i sosów mięsnych, szczególnie dobrze łączy się z dziczyzną - z zającem, dzikiem, jeleniem.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Rebus Ruche di Castagnole Monferrato - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Rebus Ruche di Castagnole Monferrato
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Ruche (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Cinque Colli Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Colonnella
    2. Region:
      Abruzja
    3. Szczep:
      Montepulciano di Abruzzo, Cabernet Sauvignon
    4. Apelacja:
      DOC Controguerra
    5. Rocznik:
      2014
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Montepulciano di Abruzzo z dodatkiem Cabernet Sauvignon. Nazwa Cinque Colli oznacza pięć wzgórz i nawiązuje do strefy pochodzenia wina zwanej Controguerra. Obejmuje ona pięć miasteczek w prowincji Teramo, w północnej części regionu Abruzzo. Riserva z rocznika 2009 przez ponad rok leżakowała w drewnie i kilka miesięcy w butelce. Połączenie lokalnego Montepulciano z Cabernet Sauvignon dało wino o mocnej budowie, harmonijne i ciepłe.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty czarnej porzeczki, jeżyny, kakao, czarnego pieprzu.
    Smak: ciepły, miękki, zrównoważony.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, głównie z wołowiny, do jagnięciny i dziczyzny.
    Temperatura serwowania: 18°/20°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Cinque Colli Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Cinque Colli Riserva
    Cantina Colonnella - Abruzja
    Montepulciano di Abruzzo, Cabernet Sauvignon
    DOC Controguerra - 2014 - 0.75 l
  • Barbera di Asti  Superiore
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera w wersji Superiore czyli z wyższą zawartością alkoholu i ze specjalnej selekcji winogron. Barbera z etykietą Cavale‘ robiona jest tylko w dobrych rocznikach, 2011 dla Piemontu został zakwalifikowany jako bardzo dobry. Cavale‘ to dialektalne brzmienie nazwiska rodziny Cavallero, właśnie dlatego wino to jest wyjątkowe bo stanowi jednocześnie wizytówkę firmy a raczej jakości robionych przez nich win. Ręczny zbiór winogron i staranna selekcja owoców z najlepiej usytuowanych winnic oraz długi proces leżakowania w drewnie dają w rezultacie tę rewelacyjną Barberę. 70% wina leżakuje w małych nowych beczkach barriques a 30% w beczkach po drugim i trzecim użyciu. Połyskliwy rubin, niesamowita głębia koloru i aksamit struktury przekonają każdego zwolennika mocnych i eleganckich win z samego serca Monferrato. Wino na szczególne okazje.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami bordowymi.
    Zapach: bogaty, złożony, nuty wanilii i wiśni.
    Smak: ciepły, pełny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do pieczeni mięsnych, do mięs duszonych i z grilla, do pierożków nadziewanych mięsem – agnolotti .
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Barbera di Asti  Superiore
    Barbera di Asti  Superiore
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Barbera (100%)
    DOCG - 2011 - 0.75 l
  • Primitivo di Manduria Tema Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria
    2. Region:
      Apulia
    3. Szczep:
      Primitivo di Manduria
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Primitivo di Manduria. Bardzo starannie opracowana Riserva z rocznika 2011 jest z pewnością najlepszym  produktem  Spółdzielni Cantolio. Emblematyczna butelka świetnie uzupełnia „szlachectwo genetyczne” (jak deklaruje producent) Primitivo z Mandurii. Przez długie miesiące starzona w małej beczce z dębu francuskiego oddaje ogromny potencjał wspaniałego wina Południa Włoch. Zawiesista i skoncentrowana, bogata w aromaty, mięsista i aksamitna w smaku, nie bez powodu zbiera bardzo dobre oceny znawców wina. Aby właściwie docenić tę Riservę koniecznie trzeba jej spróbować w towarzystwie dobrze przygotowanego steka z wołowiny albo aromatycznej dziczyzny.

    Kolor: czerwony, rubinowy intensywny.

    Zapach: bogaty, złożony, nuty owoców leśnych, wiśni, kakao, konfitur owocowych.

    Smak: pełny, ciepły, aksamitny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do potraw na bazie mięs, głównie wołowiny i dziczyzny.

    Temperatura serwowania: 16°/18°C.

    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Primitivo di Manduria Tema Riserva - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Primitivo di Manduria Tema Riserva
    Cantolio Cantine del Primitivo di Manduria - Apulia
    Primitivo di Manduria
    DOC - 2011 - 0.75 l
  • Murtas - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Sangiovese (40%), Cabernet Sauvignon (40%), Colorino (20%)
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznych szczepów toskańskich Sangiovese i Colorino z dodatkiem Cabernet Sauvignon. Najważniejsze wino w gamie naszego producenta, które przede wszystkim oddaje szacunek Murtasowi Terzuoli, od wielu lat zarządzającemu przetwórnią win w Fatorii San Michele. Oprócz cantiniere jak po włosku brzmi jego funkcja, wino to ma być podziękowaniem dla wszystkich pracujących na dobro firmy i jej renomy. Sangiovese pochodzi z najlepszych winnic Fattorii, Colorino z bardzo starej winnicy , która ciągle rodzi świetne owoce a Cabernet  Sauvignon , dla równowagi, z młodej, o dużym potencjale. Winogrona pozostają na drzewkach trochę dłużej niż przy normalnych zbiorach, dzięki czemu zawierają w sobie więcej słodyczy. Każdy gatunek poddany jest oddzielnej fermentacji. Sangiovese następnie leżakuje w beczkach dębowych o pojemności 2500 litrów, Colorino i Cabernet w nowych barriques. Cały ten proces trwa przynajmniej przez 18 miesięcy. Następnie partie wina są ze sobą łączone i przelewane do butelek, w których odpoczywają jeszcze przez kolejne pół roku. Godne uwagi , bardzo starannie opracowane  i ujmujące bogactwem struktury wino. Doskonała rekomendacja Fattorii San Michele.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi, nasycony.

    Zapach: złożony, intensywny, nuty czarnego pieprzu, tabaki, kawy, odrobina kwiatu, polnej trawy.

    Smak: ciepły, aksamitny, z elegancką taniną.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do dziczyzny ( dzik), zając w sosie słodko-kwaśnym, do pieczni z dziczyzny, także do steku po florencku.

    Temperatura serwowania: 16°C.

    Zawartość alkoholu: 4,5%.

  • Murtas - Wino włoskie czerwone wytrawne biologiczne
    Murtas
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Sangiovese (40%), Cabernet Sauvignon (40%), Colorino (20%)
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2011 - 0.75 l