Aby dostosować sposób wyświetlania witryny do Państwa preferencji używamy plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisywane w Państwa urządzeniu końcowym. Ustawienia dotyczące przechowywania i zapisywania plików cookies można w każdym momencie zmienić, za pomocą ustawień przeglądarki. Więcej szczegółów można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.

Wina Włoskie

Opcje wyszukiwania

Kolor wina:
Rodzaj wina:
Sortuj po:
  • Vin Santo del Chianti Classico - Wino włoskie białe słodkie
    1. Producent:
      Castello di Meleto
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Trebbiano Gentile (65%), Malvasia Bianca (35%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino deserowe białe słodkie, uzyskane ze szczepów Malvasia Bianca i Trebbiano Toscano. Dzięki specjalnej technice - z wł. appassimento - suszenia dojrzałych winogron w klimatyzowanych pomieszczeniach, w których pozostają przez kilka miesięcy (nie później jednak niż do 31 marca następnego roku po wendemii) i koncentrują w sobie naturalny cukier. Następnie poddawane są zwyczajowemu procesowi winifikacji a uzyskane w ten sposób wino poddawane jest długotrwałemu starzeniu , przez prawie cztery lata w beczkach drewnianych o pojemności do 5 hl. Nazwa Vin Santo święte wino nawiązuję do tradycji produkcji tego wina przypadającego na Wielki Tydzień tuż przed Wielkanocą.

    Kolor: bursztynowy, połyskliwy - brylantowy.
    Zapach: dojrzałe owoce, daktyle, dojrzałe morele, orzechy, miód, migdały.
    Smak: słodki, aksamitny.
    Łączenie z potrawami: wyborne do deserów, ciast, ciasteczek i serów pleśniowych,typu gorgonzola lub roquefort.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 15%.

  • Vin Santo del Chianti Classico - Wino włoskie białe słodkie
    Vin Santo del Chianti Classico
    Castello di Meleto - Toskania
    Trebbiano Gentile (65%), Malvasia Bianca (35%)
    DOC - 2009 - 0.5 l
  • Barbaresco Cavanna - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Agricola Luigi Giordano
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Nebbiolo (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2008
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Nebbiolo. To kolejny rodzaj Barbaresco tego samego producenta, pochodzący z winnicy o nazwie Cavanna, usytuowanej w miejscowości Barbaresco z ekspozycją na zachód. Podobnie jak inne rodzaje tego szlachetnego wina, leżakuje ono przez 24 miesiące w dużej beczce z dębu słoweńskiego i przez co najmniej sześć miesięcy w butelce.

    Kolor: bordowy, połyskliwy.
    Zapach: nuty czereśni, wiśni, konfitur z czerwonych owoców, nuty fiołkowe, różane, delikatne nuty przypraw, żywicy.
    Smak: wytrawny, pełny, arystokratyczny.
    Łączenie z potrawami: makaron nadziewany mięsem, pieczenie z dziczyzny, mięsa czerwone, duszone.
    Temperatura serwowania: 16/18°C.
    W dużych kieliszkach typu burgund.
    Zawartość alkoholu: 13,5%

  • Barbaresco Cavanna - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Barbaresco Cavanna
    Azienda Agricola Luigi Giordano - Piemont
    Nebbiolo (100%)
    DOCG - 2008 - 0.75 l
  • Colorino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Colorino (100%)
    4. Apelacja:
      IGT
    5. Rocznik:
      2009
    6. Pojemność:
      0.75 l
    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Colorino. Ciekawe wino uzyskane z tradycyjnie toskańskiego gatunku winogron. Colorino z wł. colore - kolor, jak wskazuje nazwa cechuje się intensywnym kolorem, wręcz atramentowym. Dlatego stanowi ono często dodatek do innych win czerwonych, wzmacniając ich barwę. W tej wersji stanowi doskonały przykład ekspresji wina autochtonicznego.
    Kolor: intensywnie czerwony, wręcz granatowy.
    Zapach: nuty atramentowe.
    Smak: delikatny i elegancki.
    Łączenie z potrawami: idealne do przystawek na bazie wędlin, do lekkich dań mięsnych.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.
  • Colorino - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Colorino
    Montenidoli di Maria Elisabetta Fagiuoli - Toskania
    Colorino (100%)
    IGT - 2009 - 0.75 l
  • Lagrein - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Muri-Gries Cantina Convento
    2. Region:
      Górna Adyga
    3. Szczep:
      Lagrein (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu Lagrein. Nazwa szczepu pochodzi z łac. lagenaria , co oznacza pękaty zbiornik na wino, wykonany z terakoty. Lagrein to wino o mocnej budowie, także dzięki półrocznemu leżakowaniu w dużej beczce drewnianej. Lagrein jest winem o stosunkowo niskiej taniczności i bogatej nucie aromatycznej. Bardzo przyjemne w smaku, o aksamitnej strukturze i ładnie zaznaczonym owocu.

    Kolor: intensywnie bordowy.
    Zapach: nuty fiołkowe, dojrzałej śliwki, goździków, czekolady.
    Smak: aksamitny, miękki, świeży.
    Łączenie z potrawami: bardzo dobre do dań na bazie dziczyzny, pieczeni mięsnych, mięs grillowanych.
    Temperatura serwowania: 14°/16ºC.
    Zawartość alkoholu: 13% .

  • Lagrein - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Lagrein
    Muri-Gries Cantina Convento - Górna Adyga
    Lagrein (100%)
    DOC - 2018 - 0.75 l
  • Ca Vegar Lugana - Wino włoskie białe wytrawne
    1. Producent:
      Cantina Castelnuovo del Garda
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Trebbiano di Lugana (100%)
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2019
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne białe z autochtonicznego szczepu weneckiego Trebbiano di Lugana, zwanym Turbiana. Ciekawe i unikalne białe wino, które pochodzi z winnic usytuowanych po południowej stronie Jeziora Garda, na granicy prowincji Werony (Veneto)  i Brescii (Lombardia) . Znana już w czasach Imperium Rzymskiego, jedno z pierwszych włoskich win zakwalifikowanych jako DOC w roku 1967. Obecnie bardzo modna, Lugana świetnie smakuje jako aperitif (podawany na deptakach wokół Gardy) jak również jako dodatek do słodkowodnych ryb i przystawek.

    Delikatna, rześka, lekko cytrusowa w wydaniu podstawowym , wersja Superiore i Riserva zdecydowanie bardziej konsystenta, Passito lub Spumante dla zwolenników bardziej oryginalnych dosłon tego samego wina.

    Kolor: żółty złotawy.
    Zapach: aromatyczny, nuty owoców cytrusowych.
    Smak: harmonijny, świeży.
    Łączenie z potrawami: wino do aperitifu, do dań na bazie ryb i białych mięs.
    Temperatura serwowania: 12°/14°C.
    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Ca Vegar Lugana - Wino włoskie białe wytrawne
    Ca Vegar Lugana
    Cantina Castelnuovo del Garda - Wenecja
    Trebbiano di Lugana (100%)
    DOC - 2019 - 0.75 l
  • Monferrato Rosso Tutti per Uno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Vinchio Vaglio Serra
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera, Cabernet Sauvignon, Merlot
    4. Apelacja:
      DOC
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone uzyskane z połączenia Barbery, Cabernet Sauvignon i Merlot. Typowo piemoncki szczep w towarzystwie międzynarodowego Cabernet Sauvignon i Merlot, łączy się harmonijnie w winie o nazwie Tutti per Uno – Wszyscy za jednego. Nuty owoców to zasługa Barbery, Cabernet i Merlot dodają winu struktury, barwy i miękkości. Leżakowane w drewnie jest winem o dużej mocy i łagodnej taninie.

    Kolor: czerwony rubinowy z refleksami fioletowymi.
    Zapach: złożony,nuty dojrzałych owoców, wanilii i przypraw.
    Smak: wytrawny, miękki, długo wyczuwalny w ustach.
    Łączenie z potrawami: do dań na bazie czerwonych mięs, pieczonych i duszonych, do dań na bazie grzybów, dziczyzny, do serów sezonowanych, pleśniowych i pikantnych.
    Temperatura serwowania: 18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%.

  • Monferrato Rosso Tutti per Uno - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Monferrato Rosso Tutti per Uno
    Vinchio Vaglio Serra - Piemont
    Barbera, Cabernet Sauvignon, Merlot
    DOC - 2013 - 0.75 l
  • Valtellina Superiore Grumello Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Aldo Rainoldi Srl
    2. Region:
      Lombardia
    3. Szczep:
      Chiavennasca
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2010
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego  szczepu pochodzącego z Lombardii (dolina Valtelliny) o nazwie Chiavennasca, inaczej Nebbiolo. Pochodzi z tarasowych górskich winnic w podstrefie Grumello, nieopodal Sondrio, usytuowanych na wysokości 600 m n.p.m. Specjalnie selekcjonowane winogrona z dobrego rocznika 2010 zostały poddane starannej winifikacji. Przez 16 miesięcy wino leżakowało w nowych beczkach z dębu francuskiego i przez dwa lata odpoczywało w butelce.

    Kolor: czerwony rubinowy intensywny.
    Zapach: bogaty, nuty wiśni w spirytusie, fiołka i lukrecji.
    Smak: wytrawny, aksamitny, harmonijny.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do dań na bazie mięs czerwonych i białych, do jagnięciny.
    Temperatura serwowania: 16°/18°C.
    Zawartość alkoholu: 14%

  • Valtellina Superiore Grumello Riserva  - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Valtellina Superiore Grumello Riserva
    Aldo Rainoldi Srl - Lombardia
    Chiavennasca
    DOCG - 2010 - 0.75 l
  • Barbera di Asti
    1. Producent:
      Cantine Sant’Agata
    2. Region:
      Piemont
    3. Szczep:
      Barbera (100%)
    4. Apelacja:
      DOCG
    5. Rocznik:
      2013
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone z autochtonicznego szczepu piemonckiego Barbera. Pochodzi z samego serca strefy Monferrato, położonej w prowincji Asti. Jest to podstawowa wersja Barbery, nieleżakowana w drewnie. Świeże i przyjemnie owocowe wino, doskonałe do każdego posiłku, głównie na bazie mięs i sosów mięsnych.

    Kolor: czerwony rubinowy, z refleksami fioletowymi.
    Zapach: owocowy, świeży, nuty śliwki, wiśni, owoców leśnych.
    Smak: wytrawny, wyrazisty.
    Łączenie z potrawami: doskonałe do mięs potraw na bazie mięs, do mięsnych sosów makaronowych, do mięs z grilla.
    Temperatura serwowania: 16°C.
    Zawartość alkoholu: 13%.

  • Barbera di Asti
    Barbera di Asti
    Cantine Sant’Agata - Piemont
    Barbera (100%)
    DOCG - 2013 - 0.75 l
  • Merlot - Wino włoskie czerwone wytrawne
    1. Producent:
      Azienda Vitivinicola Ornella Bellia
    2. Region:
      Wenecja
    3. Szczep:
      Merlot (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Veneto
    5. Rocznik:
      2018
    6. Pojemność:
      0.75 l

    Wino wytrawne czerwone ze szczepu Merlot. Wenecki Merlot ze wschodniej części regionu, z okolic Pramaggiore. Tak jak każde wino Ornelli zostało dokładnie opracowane- specjalna selekcja mocno dojrzałych winogron, staranna fermentacja oraz kilkumiesięczny czas odpoczynku w zbiorniku stalowym sprawiły, że zwolennicy Merlotów będą usatysfakcjonowani. Delikatne i eleganckie wino, świetnie smakuje do risotto z grzybami.

    Kolor: czerwony rubinowy.

    Zapach: nuty jeżyn, polnej trawy, czerwonych owoców.

    Smak: delikatnie taniczny, zrównoważony, przyjemny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do risotto z grzybami, do risotto alla milanese z szafranem, do makaronów i pierożków ravioli nadziewanych mięsem.

    Temperatura serwowania: 18°C.

    Zawartość alkoholu: 12,5%.

  • Merlot - Wino włoskie czerwone wytrawne
    Merlot
    Azienda Vitivinicola Ornella Bellia - Wenecja
    Merlot (100%)
    IGT Veneto - 2018 - 0.75 l
  • Aleatico - Wino włoskie czerwone słodkie biologiczne
    1. Producent:
      Fattoria San Michele a Torri
    2. Region:
      Toskania
    3. Szczep:
      Aleatico (100%)
    4. Apelacja:
      IGT Colli della Toscana Centrale
    5. Rocznik:
      2011
    6. Pojemność:
      0.5 l

    Wino słodkie czerwone z autochtonicznego szczepu toskańskiego Aleatico. Ten lokalny szczep upodobał sobie przede wszystkim strefę wybrzeża i wyspy toskańskie, ale w przeszłości uprawiany był także w głębi regionu i bardzo ceniony ze względu na aromaty i naturalną słodycz. Swego czasu praktycznie wszędzie po posiłku częstowano gości kieliszkiem Aleatico, dzisiaj zdecydowanie bardziej popularne jest Vin Santo. Jednak nasi partnerzy z Fattorii cały czas obsadzają jedną ze swoich winnic tym właśnie gatunkiem, dbając o zachowanie tradycji. Zebrane winogrona podsuszane są na specjalnych siatkach przez około miesiąc, tak aby uzyskać wysoką koncentrację cukrów i zachować potencjał aromatyczny, owocowo-różany. Pięknie pachnie i nie męczy słodyczą, bardzo oryginalne wino.

    Kolor: granatowy z refleksami ceglanymi.

    Zapach: intensywny, aromatyczny, nuty różane.

    Smak: ciepły, rześki, delikatny.

    Łączenie z potrawami: doskonałe do deserów, kruchych ciasteczek, kruchych ciast z owocami, także do serów (odrobinę sezonowanych), do delektowania się po posiłku.

    Temperatura serwowania: 16°C.

    Zawartość alkoholu: 14,5%.

  • Aleatico - Wino włoskie czerwone słodkie biologiczne
    Aleatico
    Fattoria San Michele a Torri - Toskania
    Aleatico (100%)
    IGT Colli della Toscana Centrale - 2011 - 0.5 l